header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
23.01.2011 00:00

Ο κύκλος των χαμένων επενδυτών του «Δικεφάλου» ΟΙ ΑΡΑΒΕΣ ΠΡΟΣΤΕΘΗΚΑΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑ ΤΩΝ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ ΓΙΑ ΤΟ «ΓΩΝΙΑΚΟ ΜΑΓΑΖΙ» ΠΟΥ ΛΕΓΕΤΑΙ ΠΑΟΚ


Από τον Ευάγ. Μυτιληναίο έως το ζεύγος Αγγελόπουλου και από τον Π. Ψωμιάδη της «Ασπίς» μέχρι τον... Μουαμάρ Καντάφι, οι απόπειρες αγοράς της ΠΑΕ έπεσαν στο κενό
 
Πάνω από δέκα χρόνια «κρατά αυτή η κολόνια». Κάποιος «επενδυτής» που να ενδιαφέρεται για τον ΠΑΟΚ, ένα «κονσόρτσιουμ» εταιρειών, ένας γνωστός έλληνας επιχειρηματίας. Αλλοτε πιο σοβαρά, άλλοτε για λόγους εντυπώσεων, ο κύκλος των χαμένων επενδυτών για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αποδεικνύει, τουλάχιστον, αυτό που οι φίλοι της ομάδας ονειρεύονται, την «εξαργύρωσή» του με τίτλους και ευρωπαϊκές διακρίσεις:

Ο ΠΑΟΚ είναι ένα πολύ... γωνιακό μαγαζί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με έντονα αυξανόμενη δυναμική και στην κοινωνία. Το αποδεικνύει αυτό η εμπλοκή, άλλοτε ενεργή, άλλοτε στο πλαίσιο σεναρίων, που πάντα προκαλούσαν όμως «ταραχή» στους φιλάθλους, ονομάτων διόλου ευκαταφρόνητων στην ελληνική, ακόμη και τη διεθνή, οικονομική σκηνή. Από την οικογένεια Γιάννας και Θόδωρου Αγγελόπουλου έως τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και τον... Μουαμάρ Καντάφι!

Η ιστορία με τους ενδιαφερόμενους για τον ΠΑΟΚ θεωρείται από πολλούς βέβαιο ότι δεν θα τελειώσει με τους Αραβες, που μέσω επιστολής του εκπροσώπου τους, Οντέι Αλ Σαμαρί, ζήτησαν κι άλλη παράταση. Ηθελαν χρόνο για να καλύψουν την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, αλλά ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν μπορεί να περιμένει άλλο. «Προχωράμε σαν να μην υπάρχουν», φέρεται να είπε στους συνεργάτες του. Και πώς να μην το πει, όταν ξέρει ότι πίσω του είναι ο πιο μεγάλος και σίγουρος επενδυτής: ο κόσμος της ομάδας. Και όσοι κι αν ενδιαφερθούν (που θα ενδιαφερθούν σίγουρα), αυτόν τον επενδυτή δεν τον φθάνουν...

Η «παρέλαση» των ενδιαφερόμενων επενδυτών για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ ξεκίνησε το 2001, όταν το καλοκαίρι εμφανίστηκε κάποιος κύριος Βλάσης Τσάκας που δήλωσε εκπρόσωπος μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας απ' την Αργεντινή και έλεγε ότι θα φέρει στην Τούμπα τον Μιγιάτοβιτς.

Δεύτερος, χρονικά, φέρεται να είναι ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, που όταν είδε ότι ο τότε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ, Γιώργος Μπατατούδης, δεν ήταν «ζεστός» να φύγει, πήγε και αγόρασε τον Ηρακλή.

Ακολούθησε ο «βασιλιάς των μαγιό», Ελληνας εκ Σουηδίας ορμώμενος επιχειρηματικά, Πάνος Παπαδόπουλος. Αναφέρθηκε στο έμπρακτο ενδιαφέρον του, όμως μετά, όταν πήρε τα οικονομικά στοιχεία, δήλωσε ότι αδυνατεί να ακολουθήσει και αποσύρθηκε.

Ο Ιταλός Τζουζέπε Ακάρντι, φερόμενος ως εκπρόσωπος χρηματοπιστωτικού ομίλου της γειτονικής χώρας, προστέθηκε στη λίστα, όπως και ο Κροάτης μεγιστάνας ιδιοκτήτης, τότε, της αγγλικής Πόρτσμουθ, Μίλας Μάνταριτς!

Ο Μπατατούδης έφερε, εκείνη την εποχή, εκπροσώπους μιας αμερικανικής εταιρείας, τους πήγε στα γήπεδα του ΠΑΟΚ (τότε κατασκευαζόταν το «Παλατάκι»), αλλά συνέχεια δεν υπήρξε. Οι σχέσεις του τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ με τον Λουτσιάνο Μότζι της Γιουβέντους (ο οποίος μετά ενεπλάκη στο σκάνδαλο «Καλτσιόπολις» που συγκλόνισε την ποδοσφαιρική Ιταλία και «έριξε» τη «Γιούβε» στη Β' Εθνική) οδήγησαν στο «σενάριο» για την οικογένεια... Καντάφι, με «μεσολαβητή» τον Δημήτρη Χοιρίδη, ο οποίος είχε «εμπλοκή» σε αρκετές ομάδες.

Τότε ο γιος του ηγέτη της Λιβύης, Σάντι Καντάφι, είχε αγοράσει μετοχές της Γιουβέντους και, λόγω της σχέσης Μπατατούδη - Μότζι, «έδεσε» γρήγορα το «σενάριο» και με τον... ΠΑΟΚ. Ακολούθησε παρόμοιο «σενάριο» με σύρους επιχειρηματίες με «δεσμούς» με την οικογένεια Ασαντ που κυβερνά τη χώρα της Μέσης Ανατολής, αλλά και με Κορεάτες, καθώς ο Μπατατούδης είχε γίνει επίτιμος πρόξενος της χώρας στη Θεσσαλονίκη!

Λίγο μετά εμφανίστηκε μέχρι και ένας καναλάρχης, ο Νικηφόρος Κισσανδράκης, ιδιοκτήτης τότε του τηλεοπτικού σταθμού Blue Sky, αλλά αποχώρησε κι αυτός μόλις είδε τα χρέη, ενώ, λίγο αργότερα, έγινε η πώληση του ΠΑΟΚ στον χρηματιστή Ιωάννη Γούμενο και στον επιχειρηματία Βασίλη Παγώνη. Επί Γούμενου τα «σενάρια» συνεχίστηκαν, με αρχή τον βιομήχανο Παύλο Κανελλόπουλο (της τσιμεντοβιομηχανίας Τιτάν), που όμως αγνοούσε (!) κάθε ζήτημα σχετικό, αν και είναι φίλος του ΠΑΟΚ.

Συνεχίστηκαν με τον Κώστα Στέγγο του «Πόρτο Καρράς», που ενδιαφέρθηκε σοβαρά, ζητώντας αναλυτικά οικονομικά στοιχεία, θέλοντας να αξιοποίησει και το γήπεδο, αλλά απογοητεύθηκε απ' όσα είδε στους σχετικούς πίνακες.

Στο προσκήνιο επανήλθε και πάλι ο Μυτιληναίος, που ήταν κουμπάρος του Γούμενου. Ο πρόεδρος του Ηρακλή βοήθησε τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ κάποιες φορές, αλλά, παρά τη δυσαρέσκειά του απ' όσα έβλεπε στο ελληνικό ποδόσφαιρο με τον Ηρακλή, δεν ασχολήθηκε με την αγορά των μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ακολούθησε ο Παύλος Ψωμιάδης της «Ασπίς Πρόνοια», η υπόθεση της οποίας, αλλά και ο ίδιος (κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού), ακόμη απασχολούν την Δικαιοσύνη, όμως τότε ο Γ. Γούμενος προσπαθούσε να προσεγγίσει την οικογένεια Αγγελόπουλου. Τότε, με τη βοήθεια του Βίκτορα Μητρόπουλου ο ΠΑΟΚ είχε πάρει 400.000 ευρώ δωρεά απ' την οικογένεια, που όμως είχε εκδώσει μετά ανακοίνωση ότι δεν ενδιαφέρεται για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Εγραφε σχετικά: «Ουδέποτε εκδηλώσαμε ενδιαφέρον για εμπλοκή μας στα θέματα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ. Οταν με πρωτοβουλία τρίτου προσώπου ετέθη το ενδεχόμενο αυτό, η στάση μας υπήρξε τελικά αρνητική».

Σοβαρό φάνηκε να είναι το θέμα του έλληνα βουλευτή του ρωσικού Κοινοβουλίου, επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη, όμως αποδείχθηκε ότι το «φιλέτο» που ακούει στο όνομα «γήπεδο του ΠΑΟΚ στην Τούμπα ή αλλού» ήταν ο «μαγνήτης». Ο Σαββίδης επικαλέστηκε προβλήματα με το καταστατικό του ΠΑΟΚ και την ελληνική γραφειοκρατία και δεν προχώρησε το ενδιαφέρον του.

Κάπως έτσι «ναυάγησε» η περίπτωση και του «καπετάνιου» Γιάννη Καμπάνη, εφοπλιστή απ' την Ανδρο που έκανε συζητήσεις, αλλά τελικά αποσύρθηκε. Καταγράφηκε και ένα «σενάριο» σχετικά με τον επιχειρηματία Δημήτρη Κοπελούζο, αλλά λίγο μετά ο Γούμενος αποχώρησε υπό την πίεση του κόσμου του ΠΑΟΚ.

Η παρουσία της διοίκησης Θεοδωρή Ζαγοράκη και το όραμα που αυτή έδωσε στον κόσμο «εξαφάνισε» για τρία χρόνια τα «σενάρια» και τις συζητήσεις σχετικά με επενδυτές, ασχέτως αν ο ίδιος ο «Ζαγόρ» έλεγε πως «η πόρτα είναι ανοιχτή».

Το καλοκαίρι του 2010 ξεκίνησε συζητήσεις με τον εν Θεσσαλονίκη δραστηριοποιούμενο επιχειρηματία Οντέι Αλ Σαμαρί, που εκπροσωπούσε επενδυτικό fund με έδρα το Κατάρ, με την ονομασία Crystregal, του οποίου ηγείται ο θείος του και άλλα συγγενικά του πρόσωπα. Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, με ανακοίνωσή της στις 2 Νοεμβρίου 2010, ανέφερε:

«Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ ανακοινώνει και επισημοποιεί ότι πράγματι εδώ και λίγες εβδομάδες βρίσκεται σε επαφή με μεγάλο διεθνή επενδυτικό οργανισμό, προερχόμενο εκ της Μέσης Ανατολής, ο οποίος διά μέσω εκπροσώπου του έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση του πλειοψηφικού μετοχικού πακέτου της ΠΑΕ. Οι συζητήσεις είναι σε σχετικά προχωρημένο στάδιο και βρίσκονται σε συνεχή εξέλιξη, ωστόσο τίποτα δεν θεωρείται ακόμη δεδομένο, αλλά ούτε και αποκλείεται, και προς αυτού η όποια περαιτέρω συζήτηση ή αναφορά επί του θέματος με επιπλέον λεπτομέρειες, κρίνεται ανούσια και δεν ωφελεί κανέναν, ιδιαίτερα δε, τον ίδιο τον ΠΑΟΚ».

Οι Αραβες επανήλθαν με δική τους ανακοίνωση, επιβεβαιώνοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις προχωρούν», οι εκπρόσωποί τους «έβγαιναν» στα ραδιόφωνα και μιλούσαν για πλάνα κατασκευής νέου γηπέδου στην περιοχή του στρατοπέδου Καρατάσου, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έδωσε παράταση ώς τις 20 Ιανουαρίου για την κάλυψη της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου (με 6,5 εκατ. ευρώ έπαιρναν το 51% των μετοχών), αλλά οι μέρες περνούσαν. Την περασμένη Δευτέρα ο Οντέι Αλ Σαμαρί εξέδωσε κι άλλη ανακοίνωση, με την οποία ζητούσε παράταση για άλλον έναν μήνα, μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου, κάτι που ο Θοδωρής Ζαγοράκης δεν δέχθηκε.

«Συνεχίζουμε τη δουλειά μας» είπε στους συνεργάτες του και ο ΠΑΟΚ συνεχίζει την προσπάθειά του, περιμένοντας την επόμενη φορά ο ενδιαφερόμενος να γίνει και ιδιοκτήτης!

«Προχωράμε σαν να μην υπάρχουν. Αλλωστε, ο πιο μεγάλος και σίγουρος επενδυτής για τον ΠΑΟΚ είναι οι ίδιοι οι οπαδοί μας» είπε στους συνεργάτες του ο Θοδωρής Ζαγοράκης. Και πώς να μην το πει, όταν ξέρει ότι ο κόσμος της ομάδας εδώ και τρία χρόνια στηρίζει τον «Δικέφαλο» με το υστέρημά του. Είκοσι χιλιάδες διαρκείας πέρσι, είκοσι δύο φέτος, γεμάτη η Τούμπα σε όλους τους αγώνες. Αυτή η δυναμική σύντομα θα «τραβήξει» κι άλλους ενδιαφερόμενους...

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /