header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
19.02.2011 00:00

Αλλαγή φρουράς στη ρωσική ολιγαρχία


Οι Ρώσοι ολιγάρχες επέστρεψαν και είναι περισσότεροι παρά ποτέ. Η Ρωσία έχασε περισσότερους δισεκατομμυριούχους από οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς όταν ξέσπασε η αναταραχή στο διεθνές χρηματοοικονομικό σύστημα, οι πλουσιότεροι Ρώσοι επιχειρηματίες βρέθηκαν να έχουν τεράστια χρέη και μάλιστα με εγγύηση τις προσωπικές τους περιουσίες.

 

Παρότι ο πληθυσμός των Ρώσων δισεκατομμυριούχων αποδεκατίστηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης, τα τελευταία στοιχεία του περιοδικού Finans τον τοποθετούν για το 2010 στα 114 άτομα, επίπεδα που ξεπερνούν ακόμα και το ρεκόρ του 2007.

Περιέργως, οι Ρώσοι δισεκατομμυριούχοι χρωστούν τα πλούτη τους στην… Κίνα. Και αυτό γιατί το νέο επιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας έχει βγάλει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια στον κλάδο των μετάλλων, ικανοποιώντας την ακόρεστη δίψα της Κίνας για πρώτες ύλες. Βοήθησε βέβαια και η ανάκαμψη του ρωσικού χρηματιστηρίου, που ενισχύθηκε κατά 20% μέσα στο 2010, ωστόσο τα στοιχεία του Finans αποδεικνύουν ξεκάθαρα ότι οι «βασιλιάδες του χάλυβα» πρωταγωνιστούν πλέον στην οικονομική ζωή της Ρωσίας.

Στα στοιχεία αποτυπώνεται, εξάλλου, και η αλλαγή φρουράς στο οικονομικό κατεστημένο της χώρας, αφού οι σημερινοί ολιγάρχες είναι πολύ διαφορετικοί από τους πανίσχυρους Ρώσους επιχειρηματίες για τους οποίους καθιερώθηκε ο τίτλος αυτός, δηλαδή εκείνους που γιγαντώθηκαν μέσα από τις αμφιλεγόμενες ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990. Μόνο δύο από τους λεγόμενους «επτά τραπεζίτες», δηλαδή τους πρώτους ολιγάρχες παραμένουν ανάμεσα στους 10 πλουσιότερους Ρώσους. Πρόκειται για τους μετόχους της TNK-BP και της Norilsk Nickel, Mikhail Fridman και Vladimir Potanin αντίστοιχα. Σχέσεις με την παλιά φρουρά, πάντως, έχουν τόσο ο Mikhail Prokhorov (που ξεκίνησε ως συνεργάτης του Potanin) όσο και ο Roman Abramovich (αρχικά συνεργάτης του εξόριστου σήμερα Boris Berezovsky).

Vladimir Lisin: Μεγιστάνας χαμηλών τόνων

Ο πλουσιότερος άνδρας της Ρωσίας έχει ελάχιστα κοινά με τους υπόλοιπους ολιγάρχες. Αποφεύγει τη δημοσιότητα και προτιμά να κρατά χαμηλό προφίλ. Η προσωπική του ιστορία έχει χαρακτηριστεί ως το απόλυτο success story του προλετάριου. Γεννημένος το 1956, ο Lisin σπούδασε στο Ινστιτούτο Μεταλλουργίας της Σιβηρίας και ξεκίνησε να δουλεύει ως μηχανικός σε ανθρακωρυχείο το 1975. Το 1992 θα εισέλθει στην ομάδα των σκληρών traders Trans-World Group, οι οποίοι κατάφεραν να ελέγξουν το σύνολο των εξαγωγών αλουμινίου και χάλυβα της Ρωσίας. Όταν πια οι δρόμοι τους χώρισαν, ο Lisin απέκτησε πλειοψηφικό ποσοστό του ρωσικού κολοσσού του χάλυβα, Novolipetsk.

Όπως λέγεται, το μυστικό της επιτυχίας του Ρώσου δισεκατομμυριούχου είναι η απόφασή του να μην εμπλακεί με την πολιτική σκηνή της χώρας. Αντίστοιχα, αποφεύγει και τη ρωσική σκηνή των VIP και σε αντίθεση με τους άλλους ολιγάρχες, δεν ξοδεύει τα δισεκατομμύριά του σε σκάφη και σε ομάδες ποδοσφαίρου. Χόμπι του είναι το κυνήγι, κάτι που δικαιολογεί το γεγονός ότι συχνά φωτογραφίζεται με μία καραμπίνα στο χέρι.

Mikhail Prokhorov: Ο playboy

Ο Prokhorov αναφέρεται συχνά ως ο πιο περιζήτητος εργένης της Ρωσίας. Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας όχι μόνο κατάφερε να μετατρέψει τη δυσκίνητη Norilsk σε μία από τις πιο κερδοφόρες εταιρείες του διεθνούς κλάδου των πρώτων υλών, αλλά είχε και την εύστοχη έμπνευση να πουλήσει το ποσοστό του σε αυτήν στις αρχές του 2008, πριν ακόμα η κρίση πλήξει όλες τις ρωσικές επενδύσεις.

Με άπλετη ρευστότητα στα χέρια του, ο Prokhorov δεν κρύβει την αγάπη του για τα πάρτι. Το 2007 τον είχε ανακρίνει η γαλλική αστυνομία σχετικά με τη δράση ενός κυκλώματος πορνείας στο γαλλικό χειμερινό θέρετρο της Courchevel, όπου ο επιχειρηματίας διασκέδαζε τη μεγάλη παρέα του. Ο Prokhorov ασχολείται με το kickboxing, ενώ έχει αγοράσει την αμερικανική ομάδα μπέιζμπολ New Jersey Jets.

Alisher Usmanov: Από το Facebook έως την Arsenal

Ο Usmanov έκανε τα πρώτα του βήματα στον κόσμο των επιχειρήσεων κατασκευάζοντας πλαστικές σακούλες στα τέλη της δεκαετίας του 1980, λίγο πριν από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Η προσωπική του ιστορία, ωστόσο, είναι γεμάτη σκαμπανεβάσματα, αφού ο επιχειρηματίας πέρασε έξι χρόνια στη φυλακή στο Ουζμπεκιστάν, προτού δικαστήριο της χώρας τον απαλλάξει από τις κατηγορίες για απάτη και εκβιασμό. Σήμερα, ελέγχει πλειοψηφικό ποσοστό της Metalloinvest και όπως δηλώνει, οι μετοχές είναι η μεγάλη του αγάπη…

Κάνει, βέβαια, κάθε είδους επενδύσεις, αφού έχει αγοράσει μεταξύ άλλων ένα μερίδιο του Facebook αλλά και της Arsenal.

Oleg Deripaska: Το αναπάντεχο comeback

Ο Deripaska είναι εκτός από ο… αγαπημένος ολιγάρχης του Vladimir Putin και εκείνος που πέτυχε τη «μεγάλη επιστροφή». Η κρίση τον βρήκε με τεράστια δάνεια, με αποτέλεσμα η περιουσία του να συρρικνωθεί σημαντικά. Και ενώ πολλοί περίμεναν ότι αυτή η κρίση θα σήμαινε και το τέλος των επιχειρήσεών του, εκείνος διαπραγματεύτηκε προσωπικά με το Κρεμλίνο, τις τράπεζες και τους υπόλοιπους πιστωτές την αναδιάρθρωση των δανείων του, με αποτέλεσμα να επανέλθει δυναμικά, με περιουσία που υπολογίζεται στα 19 δισ. δολάρια. Την ανάκαμψη του επιχειρηματία βοήθησε και η δημόσια εγγραφή της εταιρείας του, της Rusal στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, πέρυσι.

Roman Abramovich: Βρέθηκε εκτός του top 3

Στη λίστα του περιοδικού Finans αποτυπώνεται η πτώση του άλλοτε πλουσιότερου επιχειρηματία της Ρωσίας. Αυτή ήταν η πρώτη χρονιά από το 2004 που ο ιδιοκτήτης της Chelsea, Roman Abramovich, βρέθηκε εκτός του top 3 της λίστας.

Το περιοδικό αποδίδει την πτώση του Abramovich στις πολλές… «κοινωνικές υποχρεώσεις» που έχει απέναντι στους ανθρώπους του Putin. Πραγματικά, ο Ρώσος πρωθυπουργός έχει ζητήσει αρκετές φορές από τον επιχειρηματία να χρηματοδοτήσει διάφορα έργα υποδομών, όπως τώρα περιμένει από τους δισεκατομμυριούχους της λίστας να χτίσουν τα στάδια που χρειάζεται η χώρα προκειμένου να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

 

πηγή: isotimia.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /