header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
29.05.2011 03:44

Αναγνωρίζει τους κινδύνους της «αντιπυραυλικής ασπίδας» η Μόσχα και ανεβάζει τους τόνους Από παλιότερη κινητοποίηση στην Τσεχία ενάντια στην εγκατάσταση της αμερικανοΝΑΤΟικής «ασπίδας» Ι.Π.


Τη βδομάδα που μας πέρασε οι Ρώσοι στρατιωτικοί αναγνώρισαν ξαφνικά πως το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας μπορεί να προκαλέσει τεράστιο κίνδυνο για τη Ρωσία. Μιλώντας την προπερασμένη Παρασκευή στην επιστημονικο-πρακτική σύσκεψη με θέμα «Η θέση της Ρωσίας σχετικά με τη δημιουργία του ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας», ο αναπληρωτής επιτελάρχης των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Αντρέι Τρετιάκ, δήλωσε πως μετά το 2015 το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας θα είναι σε θέση να καταρρίψει τους ρωσικούς διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους.

 

Σύμφωνα με τα λόγια του Αντρέι Τρετιάκ, σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι επιστημονικές οργανώσεις του υπουργείου Αμυνας της Ρωσίας, αναλύοντας τα σχέδια εκσυγχρονισμού του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και της εγκατάστασης των στοιχείων του στην Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των στρατιωτικών ερευνητών από τη Ρωσία, η πρώτη και η δεύτερη φάση του αμερικανικού προγράμματος δεν αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τις ρωσικές στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις. Ομως, όπως δήλωσε ο στρατηγός Τρετιάκ, «η κατάσταση μεταβάλλεται τελείως με την υλοποίηση της τρίτης και της τέταρτης φάσης της πυραυλικής άμυνας». Να σημειωθεί πως μέχρι τώρα οι εκπρόσωποι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας με κάθε τρόπο υποβάθμιζαν τον κίνδυνο του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και ισχυρίζονταν πως οι ρωσικοί πύραυλοι στα επόμενα 15-20 χρόνια θα είναι «άτρωτοι» και θα μπορούν να διασπάσουν το οποιοδήποτε αντιπυραυλικό σύστημα.
Ομως, τώρα οι Ρώσοι στρατιωτικοί δίνουν μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Κατά τον ισχυρισμό του Τρετιάκ, εάν ο εκσυγχρονισμός του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας υλοποιηθεί σύμφωνα με το σχέδιο, τότε μέχρι το 2015 οι αμερικανικοί αντιπύραυλοι «SM-3» θα αναβαθμιστούν, ενώ εάν υπολογισθεί και η αύξηση του πυραυλικού δυναμικού στους 300 πυραύλους, που θα εγκατασταθούν στις αμερικανικές βάσεις στην Πολωνία, κοντά στα ρωσικά σύνορα, τότε προκαλείται κίνδυνος «κατάρριψης των ρωσικών διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων καθώς και των βαλλιστικών πυραύλων των υποβρυχίων», διαπίστωσε ο Τρετιάκ.
Η Μόσχα θα απαντήσει
Οπως διευκρίνισε ο ίδιος, εάν το σύστημα ευρωπαϊκής «αντιπυραυλικής ασπίδας» αναπτυχθεί χωρίς τη συμμετοχή της Ρωσίας, η Μόσχα θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αντίποινα.
Κατά τη γνώμη των Ρώσων εμπειρογνωμόνων, το νέο σχέδιο εκσυγχρονισμού του αμερικανο-ΝΑΤΟικού αντιπυραυλικού συστήματος «δεν υπολογίζει τις ανησυχίες της ρωσικής πλευράς», και «δεν αντιστοιχεί πλήρως στους στόχους που δηλώνει».
Μάλιστα, το ρωσικό Γενικό Επιτελείο θεωρεί πως σήμερα και προς το παρόν δεν υπάρχει ούτε ένα κράτος στον κόσμο, εκτός από 5 χώρες (ΗΠΑ, Ρωσία, Βρετανία, Γαλλία και Κίνα), το οποίο να μπορεί να δημιουργήσει και να δοκιμάσει διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο. Σύμφωνα με τα λόγια του εκπροσώπου του Γενικού Επιτελείου, Βιατσεσλάφ Κοντρασόφ, η δημιουργία τέτοιου διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου «είναι πολύ κοπιαστική διαδικασία, που διαρκεί αρκετό καιρό».
Οπως σημείωσε ο Κοντρασόφ, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα σήμερα σίγουρα δε διαθέτουν βαλλιστικούς πυραύλους, που να μπορούν να φτάσουν το έδαφος των ΗΠΑ κι άλλων χωρών του ΝΑΤΟ. Γι' αυτό το λόγο η πυραυλική απειλή κατά των χωρών του ΝΑΤΟ είναι «πολύ ασήμαντη». Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, το Ιράν και η Βόρεια Κορέα έχουν ή κατασκευάζουν τακτικούς πυραύλους, όμως βρίσκονται ακόμα μακριά από τη δημιουργία διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων. Σήμερα οι ΗΠΑ διαθέτουν 500 πυραύλους, οι οποίοι είναι ικανοί να αποκρούσουν οποιαδήποτε πυραυλική απειλή που προέρχεται από τις χώρες τις οποίες οι ΗΠΑ έχουν χαρακτηρίσει «παρίες».
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου της Ρωσίας, Νικολάι Μακάροφ, από τη μεριά του σημείωσε πως δεν πιστεύει στις δηλώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες ισχυρίζονται ότι δήθεν η Ρωσία δεν πρέπει να φοβάται το αμερικανικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη. Ο Νικολάι Μακάροφ χαρακτήρισε «αναπόδεικτο» τον ισχυρισμό της Ουάσιγκτον ότι η αμερικανική αντιπυραυλική άμυνα στην Ευρώπη δε στρέφεται κατά της Ρωσίας, αλλά προορίζεται μόνο για να αποτρέψει την όποια απειλή προέρχεται από το Ιράν. Εάν το πρόβλημα δε λυθεί, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε νέο κυνήγι εξοπλισμών, υπογράμμισε ο στρατηγός. Σύμφωνα με τα λόγια του, μέχρι το 2015 η Ρωσία αναγκαστικά θα λάβει μια σειρά από μέτρα κατά του αντιπυραυλικού συστήματος που αναπτύσσεται στην Ευρώπη.
Πιέσεις για ένταξη
Προς το παρόν η Μόσχα πιέζει να ενταχθεί και η ίδια στο σύστημα που δημιουργούν το ΝΑΤΟ κι οι ΗΠΑ. Ετσι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας, Βαλέρι Γκεράσιμοφ, η πραγματική πυραυλική απειλή για τις χώρες της Ευρώπης μπορεί να προέλθει μόνο από τα νότια, από τη Μέση Ανατολή. Οπως σημειώνει, για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αντιπυραυλικής ασπίδας θα πρέπει να υπολογιστεί η ύπαρξη των βαλλιστικών πυραύλων από όλο το φάσμα των χωρών του κόσμου με ασταθή πολιτική κατάσταση. Οπως σημειώνει ο Γκεράσιμοφ, ορισμένα κράτη προσπαθούν να αποκτήσουν, και μερικά ήδη απέκτησαν ανάλογες τεχνολογίες, και προσθέτει πως η απόκτηση πυραύλων εφοδιασμένων με όπλα μαζικής καταστροφής μπορεί να δώσει «σε εξτρεμιστικά καθεστώτα» έναν τεράστιο «μοχλό εκβιασμού και πίεσης κατά των δημοκρατικών κρατών».
Στη βάση αυτή η Μόσχα ζητά την ένταξή της στο αμερικανο-ΝΑΤΟικό σύστημα «αντιπυραυλικής ασπίδας», κάτι που ωστόσο θα ακύρωνε το βασικό στόχο της: Να αποκτήσουν, δηλαδή, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ πυρηνικό πλεονέκτημα έναντι της Ρωσίας και να είναι σε θέση να επιχειρήσουν το πρώτο πυρηνικό πλήγμα κατά της Ρωσίας χωρίς να κινδυνεύουν από αντίποινα.
Η Ρωσία κατασκευάζει νέο διαστημικό όπλο και απειλεί με αποχώρηση από τη START-3
Οπως αναφέρθηκε στην επιστημονικο-πρακτική σύσκεψη στη Ρωσία, πολύ σύντομα θα κατασκευαστεί ένα νέο σύστημα αντιπυραυλικής προστασίας από απειλή από το Διάστημα, το οποίο θα μπορεί πολύ γρήγορα να ανακαλύπτει τους βαλλιστικούς πυραύλους και να τους εξουδετερώνει. Παράλληλα κατασκευάζεται κι ένα άλλο είδος «αποτρεπτικών πυραύλων» για την εξασφάλιση της αντιπυραυλικής ασφάλειας. Επίσης, συνεχίζονται ο εκσυγχρονισμός και η αύξηση των μαχητικών δυνατοτήτων του σημερινού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας.
Την περασμένη Τετάρτη, ο Πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, προειδοποίησε με αντίποινα σε περίπτωση που οι ΗΠΑ συνεχίσουν τα σχέδια εγκατάστασης της «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Ανατολική Ευρώπη. Ο Ρώσος Πρόεδρος έθεσε υπό αμφισβήτηση τα βήματα για τον πυρηνικό αφοπλισμό που έχουν γίνει ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία, υποστηρίζοντας πως η Ρωσία ενδέχεται να αποχωρήσει από τη νέα συνθήκη START-3 κι ότι υπάρχει κίνδυνος να ξαναρχίσει ο «ψυχρός πόλεμος» σε περίπτωση που δεν υπάρξει διμερής συμφωνία για τη λεγόμενη αντιπυραυλική ασπίδα. Ο Μεντβέντεφ είπε ακόμα ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να αρχίσει ξανά μια κούρσα εξοπλισμών, δείχνοντας μ' αυτόν τον τρόπο την οξύτητα με την οποία η αστική τάξη της Ρωσίας αντιμετωπίζει τα σχέδια των ΗΠΑ να αποκτήσουν πυρηνική υπεροπλία, εγκαθιστώντας στην Ευρώπη την «αντιπυραυλική ασπίδα» τους.

 

πηγή:  ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /