header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
15.01.2012 15:30

Δίψα για νέα κέρδη και προετοιμασία για «έκρυθμες» καταστάσεις Ι.Π.


Την περασμένη βδομάδα έγινε γνωστό πως η Ρωσία, μια από τις μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγούς του κόσμου, θα προχωρήσει στη δημιουργία κρατικού στρατηγικού αποθέματος πετρελαίου. Το υπουργείο Ενέργειας της Ρωσίας από τον περασμένο Αύγουστο έχει προκηρύξει διαγωνισμό για την τεκμηρίωση της σκοπιμότητας δημιουργίας ενός κρατικού εφεδρικού αποθέματος του πετρελαίου της Ρωσίας. Νικητής του διαγωνίσματος ήταν το Ινστιτούτο Ενέργειας και Οικονομικών της Μόσχας, που ολοκλήρωσε τη μελέτη για τη σκοπιμότητα του έργου και παρουσίασε τη σχετική έκθεση.


Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών, Βλαντίμιρ Φέιγκιν, η Ρωσία χρειάζεται το δικό της εφεδρικό απόθεμα πετρελαίου. Οι προκαταρκτικοί υπολογισμοί στην έκθεση έγιναν για αποθέματα πετρελαίου ύψους 15 εκατομμυρίων τόνων. Το πετρέλαιο αυτό θα αποθηκεύεται σε υπόγειες δεξαμενές. Το πετρελαϊκό απόθεμα της Ρωσίας προβλέπεται να φυλάγεται σε υπόγειες αποθήκες, όμως όχι σε τεχνητά κατασκευασμένες - μια και αυτό θα ήταν πολύ δαπανηρό, αλλά σε φυσικές κοιλότητες, π.χ. των ορυχείων αλατιού. Στον κόσμο υπάρχουν κάποιες χώρες που διαθέτουν αποθέματα πετρελαίου. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) απαιτεί από τις χώρες - μέλη του να διατηρούν αποθέματα πετρελαίου για 90 ημέρες. Τέτοια αποθέματα υπάρχουν στις ΗΠΑ (σε 4 αποθήκες, όπου φυλάσσονται 100 εκατομμύρια τόνοι), στη Γερμανία, στη Γαλλία, στη Νότια Αφρική και στη Νορβηγία. Το απόθεμα που σχεδιάζει η Ρωσία ισούται με το 3% των 511 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου, που εξόρυξε το 2011 η χώρα αυτή ή με εξαγωγές της για διάστημα 20 ημερών.
Κατά τη γνώμη των εμπειρογνωμόνων, σε περίπτωση υλοποίησης του σχεδίου, στη Ρωσία θα δημιουργηθεί ένα τέτοιο στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου που μπορεί κανείς να το συγκρίνει με το απόθεμα χρυσού.
Οι στόχοι
Σε τι όμως μπορεί να φανεί χρήσιμη μια τέτοια αποθήκευση ενεργειακών πηγών σε μια χώρα που μόνο στο δίκτυο των αγωγών πετρελαίου της έχει 25 εκατομμύρια τόνους «τεχνολογικού» πετρελαίου, αναγκαίου για να μπορούν να δουλεύουν οι αγωγοί κι η οποία καθημερινά εξάγει πάνω από 650 χιλιάδες τόνους πετρελαίου;
Καταρχήν να σημειωθεί πως η Ρωσία έχει δημιουργήσει (σε μεγάλο βαθμό κληρονομήσει από την ΕΣΣΔ) ένα ανάλογο αποθεματικό για το φυσικό της αέριο. Κάτι τέτοιο της είναι αναγκαίο, αφού τους καλοκαιρινούς μήνες η κατανάλωση φυσικού αερίου πέφτει αισθητά, με αποτέλεσμα να γίνεται αναγκαίος κάποιος χώρος αποθήκευσής του. Σ' αυτές τις αποθήκες φυσικού αερίου μπορεί να χωρέσει έως και το 15% της ετήσιας εξόρυξής του.
Σ' ό,τι αφορά το στρατηγικό απόθεμα πετρελαίου, όπως αναφέρεται στην έκθεση του Ινστιτούτου, που εκπόνησε τη μελέτη, οι στόχοι του εφεδρικού αποθέματος πετρελαίου είναι δύο: Πρώτον, να μπορεί να χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της εγχώριας αγοράς πετρελαίου και δεύτερον, να μπορεί εύκολα να αξιοποιηθεί στην αυξομείωση του όγκου των ρωσικών εξαγωγών. Σύμφωνα με τα λόγια του Βλαντίμιρ Φέιγκιν: «Εάν θα πουλάμε το πετρέλαιο από το εφεδρικό απόθεμα την περίοδο κορύφωσης των τιμών, τότε θα μπορέσουμε να κερδίσουμε περισσότερα. Ενώ την περίοδο πτώσης των τιμών, αγοράζοντας το πετρέλαιο για τα αποθέματα, θα μπορέσουμε λίγο - πολύ να συγκρατήσουμε τις τιμές».
Στο σχέδιο προβλέπεται η συγκρότηση μιας εταιρείας με τη συμμετοχή και ιδιωτικών κεφαλαίων, που θα διαχειρίζεται τον πετρελαϊκό «κουμπαρά». Οχι τυχαία, αφού ήδη μεγάλο μέρος του τομέα της ενέργειας βρίσκεται ήδη σε ιδιωτικές εταιρείες.
Παρακολουθώντας κανείς τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν στη Νιγηρία πριν λίγες μέρες, εξαιτίας της αύξησης των τιμών του πετρελαίου, αλλά και τις αψιμαχίες Ιράν και ΗΠΑ στον Περσικό, καταλαβαίνει καλύτερα γιατί αυτά τα στρατηγικά αποθέματα γίνονται στις μέρες μας ιδιαίτερα σημαντικά, αφού μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν για διάφορους λόγους αυξηθούν οι τιμές, όπως θα συμβεί π.χ. με ένα πιθανό κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ ή άλλων βασικών «αρτηριών» μεταφοράς πετρελαίου. Σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, των περιφερειακών ή και πιο γενικευμένων πολεμικών συγκρούσεων, τα αποθέματα της ενέργειας αποτελούν σημαντικό πλεονέκτημα για κάθε εμπλεκόμενη δύναμη.

Λέξεις Κλειδιά: μελέτη, Ρωσία, Ενέργεια
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /