24.06.2012 06:37
Ο Βλ. Πούτιν πάει Ισραήλ, όχι, όμως, και ο Μπ. Ομπάμα Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΑΖΗΤΑ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ
Όταν το 2005 ο Βλαντιμίρ Πούτιν έγινε ο πρώτος ηγέτης του Κρεμλίνου που επισκεπτόταν το Ισραήλ, βρέθηκε αντιμέτωπος με την έντονη καχυποψία του εβραϊκού κράτους που έβλεπε στη Ρωσία τον «προστάτη» των δύο εχθρών του στην περιοχή - του Ιράν και της Συρίας. Αυτή τη φορά, το Ισραήλ ετοιμάζεται να στρώσει... κόκκινο χαλί στον πρόεδρο της Ρωσίας, βλέποντας σε αυτόν έναν ισχυρό σύμμαχο στη γεωπολιτική σκακιέρα της Μέσης Ανατολής, όπως διαμορφώνονται εκ νέου οι ισορροπίες.
Αποκαλυπτήρια
Αφορμή για την επίσκεψη του Πούτιν στο Ισραήλ αποτελούν τα αποκαλυπτήρια έκθεσης γλυπτικής στη Νετάνια, με θέμα τους στρατιώτες του Κόκκινου Στρατού, που συνέπραξαν στη νίκη κατά των ναζιστικών στρατευμάτων στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αιτία όμως βρίσκεται αλλού...
Και εξηγεί την απόφαση του Πούτιν να επιλέξει το Ισραήλ ως σταθμό για τη δεύτερη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό (μετά τις ΗΠΑ) αφότου ανέλαβε προεδρικά καθήκοντα στις 7 Μαΐου. Και μάλιστα όταν ο Μπ. Ομπάμα, ο πρόεδρος του δεδηλωμένα σημαντικότερου συμμάχου του Ισραήλ, αποφεύγει επιμελώς να επισκεφτεί το εβραϊκό κράτος - τουλάχιστον έως τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.
Αναμφίβολα, τα «αγκάθια» παραμένουν... Ισραήλ και Ρωσία έχουν αντίθετες απόψεις για τη Συρία, με τη Μόσχα να φέρεται να προμηθεύει με μαχητικά αεροσκάφη τη Δαμασκό και να αντιτίθεται σθεναρά σε ενδεχόμενο στρατιωτικής παρέμβασης στη Συρία. Και απέχουν παρασάγγας όσον αφορά το Ιράν, με το Ισραήλ να προειδοποιεί ανοιχτά με στρατιωτικό πλήγμα στις πυρηνικές του εγκαταστάσεις, τη Μόσχα όμως να... επενδύει στην Ισλαμική Δημοκρατία.
Κατασκεύασε έναν πυρηνικό αντιδραστήρα 1 δισ. δολαρίων στο Μπουσέρ, ενώ Πούτιν και Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ συμφώνησαν πρόσφατα στην περαιτέρω σύσφιξη της διμερούς συνεργασίας. «Αγκάθια» που, μάλλον, όμως δεν πληγώνουν τελικά τις σχέσεις Μόσχας-Τελ Αβίβ. Τα γεωστρατηγικά συμφέροντα άλλωστε είναι τεράστια και για τις δύο χώρες που αναζητούν κατεπειγόντως... συμμάχους στη Μέση Ανατολή, όπως αυτή αναμορφώνεται μετά την Αραβική Ανοιξη. Η Ρωσία ανησυχεί ότι η Αραβική Ανοιξη ίσως επηρεάσει το δικό της μουσουλμανικό πληθυσμό.
Επικράτηση Μουσουλμάνων
Το Ισραήλ από την πλευρά του παρακολουθεί με φόβο την επικράτηση των Μουσουλμάνων Αδελφών σε αρκετές αραβικές χώρες και κυρίως στην Αίγυπτο. Οι εξελίξεις αυτές, σε συνδυασμό με τη φιλο-ισλαμική πολιτική της τουρκικής κυβέρνησης Ερντογάν εγείρουν σοβαρές προκλήσεις τόσο για τη Ρωσία όσο και το Ισραήλ.
Για τη Ρωσία που «βλέπει» το Ισραήλ ως χρήσιμο «συμπαίκτη» στην προσπάθειά της να κυριαρχήσει στο γεωπολιτικό και οικονομικό χάρτη που διαμορφώνεται. Και, κυρίως, ως απαραίτητο σύμμαχο στη... μάχη εξουσίας απέναντι στις ΗΠΑ στην περιοχή. Για το Ισραήλ που χρειάζεται έναν ισχυρό σύμμαχο απέναντι σε δύο ορκισμένους εχθρούς (Συρία και Ιράν)...
πηγή: imerisia.gr
Ποια είναι η γνώμη σας;