header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
30.06.2012 13:37

Η Ρωσία ενισχύει τις θέσεις της στη Λατινική Αμερική


Η Ρωσία διευρύνει την αμυντική-τεχνική της συνεργασία με τη Βενεζουέλα. Σε αυτή τη χώρα θα δημιουργηθεί ένα περιφερειακό κέντρο παροχής υπηρεσιών συντήρησης ρωσικών ελικοπτέρων. Θα είναι εφοδιασμένο με σύγχρονο εξοπλισμό και μετά από 2-3 χρόνια θα λειτουργήσει σε πλήρη ισχύ.


Φέτος σχεδιάζεται να ξεκινήσει η πρώτη γραμμή του κέντρου επισκευών, το οποίο θα ασχοληθεί με την εξυπηρέτηση των ελικοπτέρων, τα οποία έχουν απευθείας καταχωρηθεί στην ίδια τη Βενεζουέλα. Ωστόσο στα σχέδια των «Ρωσικών Τεχνολογιών» είναι και η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας του κέντρου, γεγονός, που θα επιτρέψει να εξασφαλιστεί ο πλήρης κύκλος επισκευής των ελικοπτέρων ρωσικής παραγωγής σε ολόκληρη τη Λατινική Αμερική.

Ο πρόεδρος του Κοινωνικού Συμβουλίου παρά τω υπουργείω Άμυνας της Ρωσίας Ίγκορ Κορότσενκο επεσήμανε ότι η Βενεζουέλα ως τόπος εγκατάστασης του νέου τεχνικού κέντρου επελέγη όχι τυχαία:

Στη Λατινική Αμερική έχουν εξαχθεί πολλά ρωσικά ελικόπτερα. Η Βενεζουέλα επελέγη ως ο μεγαλύτερος αγοραστής του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού. Είναι συμφέρον για τη Ρωσία, διότι, έχοντας ένα αξιόπιστο κέντρο συντήρησης θα μειωθούν οι χρονικές απώλειες για την αποκατάσταση της πτητικής ικανότητας των ελικοπτέρων. Η Ρωσία κατά τον τρόπο αυτό καταξιώνεται ως αξιόπιστος προμηθευτής. Αυτό θα βοηθήσει να αυξηθεί το μερίδιο των εξαγωγών ρωσικών ελικοπτέρων στην τοπική αγορά. Η πολιτική της δημιουργίας κέντρων συντήρησης και αποθηκών βρίσκεται στην κατεύθυνση των φυσιολογικών μεθόδων μάρκετινγκ για κάθε μεγάλο όμιλο. Η κίνηση αυτή μπορεί μόνο να κερδίσει.

Δεν αποκλείεται ότι η δημιουργία του ρωσικού κέντρου συντήρησης στη Λατινική Αμερική δεν θα αρέσει στους πάντες. Όπως είναι γνωστό, ορισμένοι δυτικοί πολιτικοί κατηγόρησε εντελώς πρόσφατα τη Ρωσία ότι εξάγει πολεμικά ελικόπτερα στη Συρία. Και η νέα πληροφορία μπορεί εξίσου να ερμηνευθεί εσφαλμένα από αυτούς, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι και για την κυβέρνηση της Βενεζουέλας στη Δύση εδώ και καιρό δεν τρέφουν ιδιαίτερη συμπάθεια. Πολύ περισσότεροι, που οι φόβοι για την ενίσχυση της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας ήδη έχουν επανειλημμένως ακουστεί. Ωστόσο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών απαντώντας επίσης επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η συνεργασία Μόσχας και Καράκας στον αμυντικό τομέα διεξάγεται με αυστηρή τήρηση όλων των διεθνών κανόνων.

Η ίδρυση του κέντρου συντήρησης μαρτυρά ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενισχυθεί στην περιφερειακή αγορά, θεωρεί ο στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Βίκτορ Μπαρανέτς:

Οι εξαγωγές των ρωσικών εξοπλισμών δεν κατανέμονται ισοδύναμα. Ορισμένες αγορές έχουν κορεστεί από τη Ρωσία, σε ορισμένες στοχεύει, άλλες τις χάνει. Και σε ορισμένες προσπαθεί να διευρύνει τις εξαγωγές της. Έτσι λοιπόν οι εξαγωγές στη Βενεζουέλα ανήκουν στην κατηγορία των νέων αγορών. Και μάλιστα εδώ συμπεριλαμβάνονται όχι μόνο αμιγώς οικονομικά κίνητρα, αλλά και σε κάποιο βαθμό, την πολιτική. Διότι μεταξύ Ρωσίας και Βενεζουέλας υπάρχουν καλές σχέσεις. Και η Βενεζουέλα στόχευσε μόνη της τη ρωσική αγορά όπλων. Η Ρωσία συμβάλλει σε αυτό, καθώς πριν από μερικά χρόνια χορηγήθηκε στη Βενεζουέλα δάνειο για την αγορά ρωσικών εξοπλισμών ύψους δύο δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ενώ συνολικά η χωρητικότητα της αγοράς όπλων της Βενεζουέλας ήδη έχει ανέλθει στα πέντε δισεκατομμύρια.

Ταυτόχρονα το ετήσιο εισόδημα της Ρωσίας από την πώληση εξοπλισμών φθάνει περίπου τα 10 δισ. δολάρια. Έτσι, θεωρητικά, η Βενεζουέλα θα μπορούσε να παρέχει το ήμισυ των εσόδων από εξαγωγές της Ρωσίας και την πώληση σύγχρονων αεροπορικών συστημάτων, τεθωρακισμένων και άλλων ειδών εξοπλισμού, τα οποία έχουν ζήτηση στη χώρα αυτή. Είναι φυσικό ότι έχοντας θετική δυναμική στις πωλήσεις θα απαιτηθούν και πολυλειτουργικά κέντρα συντήρησης των τεχνικών μέσων, το πρώτο εκ των οποίων δημιουργείται αυτή τη στιγμή.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η διεύρυνση της αμυντικής-τεχνικής συνεργασίας είναι συμφέρουσα και στο Καράκας. Κατά τη διάρκεια μιας από τις πρόσφατες επισκέψεις του στη Μόσχα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες δήλωσε, ότι η χώρα του βρέθηκε σε μια κατάσταση, όπου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ουσιαστικά επέβαλαν εμπάργκο στην προμήθεια ανταλλακτικών για στρατιωτικό εξοπλισμό, που είχε παλαιότερα αγοράσει το Καράκας. Για παράδειγμα για τα αεροσκάφη F-16. Επιπλέον η τιμολογιακή πολιτική της Ρωσίας είναι πολύ πιο προσιτή, από εκείνη των δυτικών ανταγωνιστών της. Έτσι η αγορά και συντήρηση του ρωσικού στρατιωτικού εξοπλισμού σε μεγάλο βαθμό θα διασφαλίσουν την αμυντική ικανότητα της Βενεζουέλας και θα επιτρέψουν να κατευθυνθούν τα κονδύλια, που θα εξοικονομηθούν σε κοινωνικά προγράμματα.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /