header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.02.2013 02:33

Που βαδίζουν οι ρωσο-αμερικανικές σχέσεις


Αν και η Ουάσιγκτον δηλώνει ότι επιθυμεί την «επανεκκίνηση» στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις, η Μόσχα τονίζει ότι το «κουμπί της επανεκκίνησης» μπορεί να αποδειχθεί άχρηστο, εάν οι ΗΠΑ δεν εγκαταλείψουν τους υψηλούς τόνους απέναντι στη Ρωσία.

 

Έχει γίνει πια παράδοση, η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου να αποτελεί σημείο εκκίνησης στις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Το 2007 ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε επικρίνει έντονα το σύστημα του μονοπολικού κόσμου που προωθούσε η κυβέρνηση του Τζόρτζ Μπους του νεότερου. Το 2009, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε προτείνει την «επανεκκίνηση» των ρωσο-αμερικανικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονταν στο … κενό, κατά τη θητεία Μπους. Προ ημερών, στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάιντεν, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο οι διμερείς σχέσεις θα μπορούσαν να βγούν από το αδιέξοδο.

 

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, παρ’ όλο που είναι νωρίς να μιλήσει κανείς για σημαντική πρόοδο. Μετά τη συνάντηση, ο κ.Λαβρόφ επιβεβαίωσε ότι πολύ σύντομα, πιθανότατα το Φεβρουάριο, θα επισκεφθεί τη Μόσχα ο βοηθός του προέδρου των ΗΠΑ σε θέματα εθνικής ασφάλειας, Τομ Ντόνιλον. Ακόμη, ότι ο κ.Μπάιντεν μετέφερε την πρόθεση του νέου υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ να ανταποκριθεί στο άμεσο μέλλον στην πρόσκληση του κ. Λαβρόφ για να επισκεφθεί τη Μόσχα. Τέλος, μέσα στο επόμενο διάστημα, στη Ρωσία θα μεταβεί ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρόουζ Γκετεμίλερ, για συνομιλίες σε θέματα που αφορούν τους εξοπλισμούς, τη μη διάδοση των όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και το μέλλον του προγράμματος Nunn-Lugar.

Μπρά ντε φέρ

Σχετικά:

Οι ΗΠΑ δυναμιτίζουν τις αμερικανορωσικές σχέσεις

Το παράδοξο των αμερικανο-ρωσικών σχέσεων

Πρόκειται ασφαλώς για μια προφανή δυναμική, ύστερα από τους διαξιφισμούς που παρατηρήθηκαν λίγο πριν την έλευση του νέου έτους. Τότε τη Μόσχα είχε εξοργίσει η ψήφιση στις ΗΠΑ του «Νόμου Μαγκνίτσκι», ο οποίος προέβλεπε κυρώσεις κατά των προσώπων που οι ΗΠΑ θεωρούσαν ότι είχαν συμμετοχή στο θάνατο του ρώσου δικηγόρου στις φυλακές της Μόσχας «Μπουτίρκα», στις 16 Νοεμβρίου 2009. Σε απάντηση, η Μόσχα ενέκρινε το «Νόμο Ντίμα Γιάκοβλεφ», ο οποίος απαγορεύει στους Αμερικανούς την υιοθεσία παιδιών από τη Ρωσία.

Αυτή η επιδεικτική ανταλλαγή «χτυπημάτων» δείχνει την ατμόσφαιρα της πλήρους δυσαρέσκειας, τόσο της Μόσχας, όσο και της Ουάσιγκτον, για τα αποτελέσματα της συνεργασίας σε σημαντικά διεθνή προβλήματα. Η Ρωσία τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον των αμερικανικών σχεδίων για την ανάπτυξη αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη και την επέκταση του ΝΑΤΟ προς Ανατολάς. Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις για την περαιτέρω μείωση των πυρηνικών εξοπλισμών, συμπεριλαμβανομένων και των τακτικών.

Επίσης, εκ διαμέτρου αντίθετες παραμένουν οι θέσεις Ρωσίας και ΗΠΑ όσον αφορά τη Συρία, και λίγο πριν από τη συμπλήρωση δύο χρόνων από την έναρξη της εσωτερικής διένεξης στη χώρα, δεν διαφαίνεται κάποιος συμβιβασμός μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον

. Προφανής είναι και ο ανταγωνισμός των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επιρροή στις Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ. Η Μόσχα φέρεται να είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη από τις επιθέσεις που δέχονται τα σχέδια της οικονομικής ολοκλήρωσης στην Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), την οποία ο πρόεδρος Πούτιν ανακήρυξε ως βασική κατεύθυνση της εξωτερικής του πολιτικής.

Ρίχνουν τους τόνους;

Πλέον, ύστερα από τη νίκη στις εκλογές και την τοποθέτηση των σημαντικότερων μελών της κυβέρνησής του, ο πρόεδρος Ομπάμα -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- προτίθεται να αποκαταστήσει τις ρωσο-αμερικανικές σχέσεις. Οι διαπραγματεύσεις Λαβρόφ και Μπάιντεν, καθώς και οι σχεδιαζόμενες επισκέψεις υψηλών αντιπροσώπων της αμερικανικής κυβέρνησης στη Μόσχα, αποτελούν απτή απόδειξη για αυτό.

Όπως μεταδίδει ο ρωσικός Τύπος, ο Μπάιντεν στο Μόναχο πρότεινε την επιστροφή των σχέσεων σε «ομαλή τροχιά». Ωστόσο, η Μόσχα σήμερα καθιστά σαφές ότι η περίοδος της «επανεκκίνησης», της αποκατάστασης του διαλόγου που είχε διακοπεί επί των ημερών του Μπους του νεότερου, έχει παρέλθει. Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε ξεκάθαρα ότι διαρκής επανεκκίνηση των σχέσεων δεν είναι εφικτή. Εφόσον μεσολαβούν «παύσεις», τότε το πρόβλημα βρίσκεται στο σύστημα, και άρα, το «κουμπί της επανεκκίνησης» δεν χρησιμεύει σε τίποτα. Η Μόσχα επιθυμεί κάτι διαφορετικό.

Μιλώντας στους εκπροσώπους του Τύπου, ο κ. Λαβρόφ ανέφερε: «Κάλεσα τον κ. Μπάιντεν, εφόσον ο ίδιος θεωρεί ότι όντως είμαστε υποχρεωμένοι να συνεργαστούμε στην επίλυση διεθνών προβλημάτων, να αναζητήσουμε τις κοινές θέσεις σε κάθε κρίση, και όχι να προσπαθούν να πιέσουν τη Ρωσία υϊοθετήσει τετελεσμένα γεγονότα».

Συυνατήσεις κορυφής

Κατά πόσο είναι πιθανή μια αλλαγή στους αμερικανικούς τόνους, θα καταδειχθεί κατά πρώτο λόγο στις συναντήσεις των ηγετών των δύο κρατών. Ο πρόεδρος Ομπάμα θα έρθει στη συνάντηση της G20 που θα διεξαχθεί το φθινόπωρο στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, οι συναντήσεις στο περιθώριο των συνόδων κορυφής είναι σύντομες και φέρουν κυρίως χαρακτήρα πρωτοκόλλου. Είναι κάτι διαφορετικό από την πραγματοποίηση μιας επίσημης επίσκεψης στη Ρωσία. Την πρόσκληση, την έχει λάβει ήδη, στη διάρκεια της συνάντησης με τον Πούτιν στη σύνοδο κορυφής του Λος Κάμπος. Ο ακριβής χρόνος όμως, δεν έχει ακόμη διασαφηνιστεί.

Όπως εκτιμά ο υποδιευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών και Διεθνών Μελετών, Ντμίτρι Σουσλόφ, σε κάθε περίπτωση ο τόνος στον ρωσο-αμερικανικό διάλογο θα αλλάξει. Κατά την άποψή του, τον συναισθηματισμό που χαρακτήριζε τη Χίλαρι Κλίντον -η οποία εξέφραζε τη δική της οπτική στο θέμα της Συρίας- θα αντικαταστήσει η ισορροπημένη προσέγγιση του νέου υπουργού Εξωτερικών, κ.Κέρι. Να σημειωθεί, ότι αυτός είχε ταχθεί κατά της έγκρισης του «Νόμου Μαγκνίτσκι». Σύμφωνα με τον αναλυτή, στο εγγύς μέλλον δεν θα ξεπεραστούν οι συνέπειες από τις περσινές διαμάχες και το μέγιστο που μπορεί να αναμένεται, είναι μια συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ για την επίλυση κοινών προβλημάτων όπως το Αφγανιστάν, η οποία θα βασίζεται σε άκρως ρεαλιστικά κριτήρια.

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /