header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
17.04.2013

Λαβρόφ: Αρνητικός o ρόλος των «Φίλων της Συρίας»


Ο ρόλος των «Φίλων της Συρίας» στην πορεία της σύρραξης αποδεικνύεται «αρνητικός», εκτίμησε σήμερα σε δηλώσεις του στην Κωνσταντινούπολη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, τρεις ημέρες πριν από την προσεχή σύνοδο αυτής της ομάδας κρατών στην πόλη.

 

«Προς το παρόν, θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή έχει επηρεάσει αρνητικά τις συμφωνίες της Γενεύης» που αφορούσαν τις αρχές βάσει των οποίων πρέπει να συντελεστεί η πολιτική μετάβαση στη Συρία, υποστήριξε ο Λαβρόφ μιλώντας προς δημοσιογράφους κατά την διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Καθώς «η μία πλευρά είναι μόνη της σε έναν μηχανισμό που δημιουργήθηκε για την διευθέτηση της σύγκρουσης, δεν διαθέτουμε τις απαραίτητες βάσεις προκειμένου να υπάρξει διάλογος», είπε ακόμη ο Ρώσος ΥΠΕΞ.

Η Ρωσία, που δεν συμμετέχει στους "Φίλους της Συρίας", θεωρείται ένα από τα τελευταία στηρίγματα του καθεστώτος ’σαντ στη Συρία κι έχει εμποδίσει την υιοθέτηση διαφόρων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προέβλεπαν επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Δαμασκού.

Ο Λαβρόφ προειδοποίησε εκ νέου σήμερα εναντίον κάθε πιθανής ξένης στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία, εκτιμώντας πως αυτή θα ενίσχυε τις ισλαμιστικές οργανώσεις που δρουν στο πλαίσιο της ένοπλης συριακής αντιπολίτευσης.

«Στις προσεχείς διαβουλεύσεις μας (σ.σ. στο ΣΑ του ΟΗΕ) θα αποπειραθούμε να αποφύγουμε τη λήψη οποιουδήποτε μέτρου που θα αφορά μια στρατιωτική επέμβαση», είπε ο Λαβρόφ, καλώντας την διεθνή κοινότητα να επικεντρωθεί στην αναζήτηση «μιας πλατφόρμας διαλόγου όλων των μερών» στη σύρραξη.

Στο μεταξύ ο κοινός ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του Αραβικού Συνδέσμου Λάκνταρ Μπραχίμι φέρεται να επιδιώκει ενεργά να αλλάξει το ρόλο του, διαρρηγνύοντας κάθε επίσημη σχέση του με τον Αραβικό Σύνδεσμο, όπως ανέφεραν διπλωμάτες στον ΟΗΕ.

Ο Μπραχίμι ?σύμφωνα με τους διπλωμάτες αυτούς, που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ζητώντας να μην κατονομαστούν? έχει απελπιστεί με τον τρόπο που κινείται το τελευταίο διάστημα ο Αραβικός Σύνδεσμος και το ότι αναγνώρισε τη συριακή αντιπολίτευση, κάτι που πιστεύει ότι υπέσκαψε το ρόλο του ως ουδέτερου μεσολαβητή.

«Οι κοινός ειδικός απεσταλμένος θεωρεί ότι η προσέγγιση του Αραβικού Συνδέσμου καθιστά δύσκολο γι' αυτόν το να φέρει σε πέρας την εντολή του», είπε ένας διπλωμάτης. «Αισθάνεται ότι θα ήταν καλύτερο να παραμείνει συνδεδεμένος μόνο με τα Ηνωμένα Έθνη στο σημείο αυτό, ώστε να μπορεί να εγγυηθεί την αμεροληψία του». Ένας δεύτερος διπλωμάτης επιβεβαίωσε ότι αυτή είναι η θέση που προβάλλει ο Μπραχίμι στον ΟΗΕ.

Υπάρχουν επίμονες φήμες εδώ κι εβδομάδες περί του ότι επίκειται η παραίτηση του Μπραχίμι, αν και διπλωμάτες τόνιζαν ότι θα προτιμούσε να συνεχίσει να συμμετέχει στις προσπάθειες ειρήνευσης στη Συρία μέσω των Ηνωμένων Εθνών, έναν οργανισμό για τον οποίο εργάστηκε επί δεκαετίες.

Ο Μπραχίμι αναμένεται να παρουσιάσει νέα στοιχεία σχετικά με την εξελισσόμενη σύγκρουση στη Συρία την Παρασκευή ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών υπολογίζει ότι τουλάχιστον 70.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη σύγκρουση.

«Αναμένουμε ο Μπραχίμι να μας παρουσιάσει άλλη μια σκληρή έκθεση», σχολίασε διπλωμάτης.

Οι Σύροι πρόσφυγες «παίρνουν τις δουλειές» Ιορδανών Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Συρία για να γλιτώσουν από τις εχθροπραξίες, ενώ σχεδόν 4 εκατ. άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός αυτής.

Μια από τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα σοβαρότερα προβλήματα λόγω του μαζικού κύματος προσφύγων είναι η Ιορδανία, καθώς η οικονομία της ήδη αντιμετώπιζε ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεργίας και υψηλό πληθωρισμό, και η επιδείνωση της κατάστασης προκαλεί εκνευρισμό στους πολίτες του χασεμιτικού βασιλείου.

Ήδη πριν από την εισροή του μαζικού κύματος των προσφύγων περίπου το 14% του πληθυσμού ζούσε κάτω από το όριο της φτώχειας. Πολλοί κατηγορούν τους πρόσφυγες από τη Συρία ότι τους παίρνουν τις δουλειές τους. Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Αμπού Νάτζμαχ δήλωσε ότι «πάνω από 160.000 Σύροι ασκούν διάφορα επαγγέλματα στην Ιορδανία και στην πλειονότητά τους δεν έχουν άδειες εργασίας», προσθέτοντας πως «αυτός είναι ένας τεράστιος αριθμός» και έχει ανακύψει ένα πρόβλημα με «πολύ αρνητικές συνέπειες» για την οικονομία του βασιλείου.

Οι Σύροι πρόσφυγες «στερούν δουλειές από τους Ιορδανούς. Εάν αυτό συνεχιστεί η ανεργία θα αυξηθεί και τα προγράμματά μας για τη χορήγηση επιδομάτων στους πολίτες μας θα επηρεαστούν αρνητικά».

Το ποσοστό ανεργίας στην Ιορδανία επίσημα κυμαίνεται περί το 14%, όμως άλλες πηγές λένε ότι βρίσκεται εγγύτερα στο 30%.

Σύμφωνα με τον Αμπού Νάτζμαχ, οι Σύροι δέχονται να εργάζονται για λιγότερα από τον κατώτερο μισθό στην Ιορδανία, που ανέρχεται σε 190 δηνάρια (203 ευρώ), και για περισσότερες ώρες.

Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται, τουλάχιστον 12 νεκροί στη Χομς Στο μεταξύ στην ίδια τη Συρία τουλάχιστον 12 άνθρωποι, ανάμεσά τους δυο παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του συριακού στρατού στην Μπουάιντα, στο ανατολικό τμήμα της επαρχίας Χομς, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, όπως ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την οργάνωση, τα θύματα από τις «ρουκέτες που εκτόξευσε ο στρατός στην Μπουάιντα ανέρχονται σε 12: ένα αγόρι κι ένα κορίτσι, τρεις γυναίκες και επτά άνδρες».

Εξάλλου έξι αντάρτες σκοτώθηκαν από αεροπορικές επιδρομές και πυρά του πυροβολικού στην ’μπελ, μια κοντινή πόλη, και την Κουσέιρ, επίσης στην επαρχία Χομς.

Σύμφωνα με έναν προσωρινό απολογισμό της ΜΚΟ που εδρεύει στο Λονδίνο και στηρίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο ακτιβιστών, γιατρών σε πολιτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία, δικηγόρων και άλλων, σήμερα έχουν σκοτωθεί 49 άνθρωποι, περιλαμβανομένων 18 πολιτών, 18 ανταρτών και 13 στρατιωτών. Χθες ο απολογισμός του Παρατηρητηρίου έκανε λόγο για 99 νεκρούς?41 πολίτες, 34 αντάρτες και 23 στρατιώτες.

πηγή: Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /