header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.08.2013 12:04

Ο Πούτιν στην κωμωδία της χρονιάς Αχιλλέας Πατσούκας


Η καλύτερη σύγχρονη ρωσική μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκληρώθηκε εχθές. Ο πρώην Αμερικανός κατάσκοπος της NSA (Eθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) Εντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση του Wikileaks και αντίστοιχη του Ρώσου δικηγόρου του, ύστερα από 40 περίπου ημέρες παραμονής του στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, έλαβε προσωρινό άσυλο (για ένα έτος) με αποτέλεσμα να πατήσει και τυπικά ρωσικό έδαφος. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο έφυγε το πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο του τελευταίου μήνα σε όλο τον κόσμο από το αεροδρόμιο; Σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο, ο Σνόουντεν επιβιβάστηκε σε ταξί, το οποίο τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο. Πάλι καλά που δεν έφυγε με οτοστόπ.

 

Ξεκίνησα το κείμενο μου παρομοιάζοντας τον χειρισμό της υπόθεσης Σνόουντεν από τη Μόσχα με μαύρη κωμωδία, η οποία φέρει την υπογραφή Πούτιν. Ύστερα από τη χθεσινή εξέλιξη, κάλλιστα μπορούμε να γράψουμε “η χοντρή καζούρα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον”. Ο Σνόουντεν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας, έφτασε στο αεροδρόμιο της Μόσχας με τακτική πτήση από το Χόνγκ Κόνγκ. Το περίεργο είναι πως ουδείς από τους επιβάτες εκείνης της πτήσης είδε ποτέ του τον Σνόουντεν. Ύστερα από την άφιξη του στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου, τόσο ο δικηγόρος του όσο και πηγές του αεροδρομίου υποστήριζαν πως ο Σνόουντεν παρέμενε στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Αστειότητες. Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα, έχει χρόνιους και δυνατούς δεσμούς με την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών). Όσο για τις πηγές του αεροδρομίου που έβλεπαν τον Σνόουντεν; Προφανώς θα προέρχονται από την ίδια υπηρεσία, ίσως με μικρότερο βαθμό.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Σνόουντεν δεν έφτασε στη Μόσχα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και πως όλο αυτό το διάστημα δεν έμενε στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, αλλά σε ασφαλή οικεία της FSB, στην οποία υποτίθεται πως μεταφέρθηκε εχθές. “Το ταξί τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο”...

Η σκηνοθεσία-καζούρα είχε και εξαιρετικό ενδυματολόγο, ο οποίος προφανώς είχε γαλουχηθεί στην ΕΣΣΔ. Θυμηθείτε. Επί 40 ημέρες ο Σνόουντεν φορούσε το ίδιο γκρίζο πουκάμισο και ο δικηγόρος του την περασμένη εβδομάδα του πήγε καθαρά σεντόνια, αλλαξιές και βιβλία του Ντοστογιέφσκι... Μάλιστα, τις μοναδικές φορές που χρειάστηκε να τον δουν τρίτα πρόσωπα, την περασμένη εβδομάδα φωτορεπόρτερ πίσω από την τζαμαρία του αεροδρομίου και πριν από τρεις εβδομάδες στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φορούσε το ίδιο πουκάμισο... Η χοντρή πλάκα ολοκληρώθηκε εχθές. Σε μια περίοδο που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για να φωτογραφίσουν, ο Σνόουντεν διέσχισε ανενόχλητος μαζί με τους εκπροσώπους του Wikileaks, τους διαδρόμους ενός τεράστιου αεροδρομίου, όπως είναι αυτό της Μόσχας, μπήκε σε ταξί χωρίς ουδείς να τον δει. Δεν αποκλείω να δούμε κάποια στιγμή φωτογραφίες ή πλάνα. Το ζήτημα όμως και πάλι θα είναι ποιος και κυρίως, πότε τα τράβηξαν.

Εκτός από το επιχειρησιακό κομμάτι, και στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης η Μόσχα παίζει αντίστοιχη παράσταση απέναντι στις ΗΠΑ. Στο αίτημα της Αμερικής προς την Ρωσία να προχωρήσει στην έκδοση του Σνόουντεν, η Μόσχα απάντησε στην Ουάσιγκτον πως δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για έκδοση Ρώσων και Αμερικανών υποδίκων. Μάλιστα, Ρώσοι βουλευτές υπενθύμιζαν πως επί σειρά ετών η Μόσχα σχεδόν εκλιπαρεί την Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην υπογραφή της συγκεκριμένης διμερούς συμφωνίας, με την τελευταία να το αρνείται επιδεικτικά. Στο ίδιο μήκος και ο σκηνοθέτης του χειρισμού της υπόθεσης Σνόουντεν, Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αμφιβάλω πως μπορεί ήδη και να τον έχει συναντήσει, έθεσε όρο στον πρώην Αμερικανό πράκτορα, προκειμένου να λάβει πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία, να σταματήσει τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ. Και αυτό έγινε. Όταν δεν είχε μείνει τίποτε άλλο στον Σνόουντεν για να αποκαλύψει και αναγκαστικά σώπασε, τότε η Μόσχα του έδωσε το πολιτικό άσυλο.

Η αρχική σκέψη του Σνόουντεν να διαφύγει σε μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του είχαν, επίσης, προσφέρει πολιτικό άσυλο, δεν προχώρησε για δυο λόγους. Πρώτον, το ταξίδι του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου όλα τα βλέμματα και όλοι οι πράκτορες ήταν κολλημένα και κολλημένοι πάνω του, θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα της όποιας τακτικής πτήσης. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αυτονόητη σκέψη πως η πιο ασφαλής χώρα στην οποία μπορεί να μείνει είναι η Ρωσία, καθώς στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα, ουδείς μπορούσε να του υποσχεθεί πως πράκτορες των ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτόν. Και, το κυριότερο, πως σε περίπτωση που ένας εκ των ηγετών αυτών των κρατών έχανε τα ηνία της εξουσίας, το επόμενο λεπτό ο Σνόουντεν θα βρισκόταν με πορτοκαλί στολή και αλυσίδες σε κάποια αμερικανική φυλακή.

Εν αναμονή της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία, είναι πιθανόν πως η Μόσχα θα κατεβάσει τους τόνους. Όσο για το επαγγελματικό και προσωπικό μέλλον του Σνόουντεν; Και τα δύο φαντάζουν ευοίωνα. Ήδη εχθές η Vkontakte, ρωσική σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και εφιάλτης του Facebook, του πρότεινε υψηλή θέση, ενώ θυμίζουμε πως εκκρεμεί και μια πρόταση γάμου που του έκανε από τη σελίδα της στο twitter, η πρώην Ρωσίδα πράκτορας και καλλονή, Άννα Τσάπμαν.

πηγή: Protagon

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /