header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
02.08.2013

Ο Πούτιν στην κωμωδία της χρονιάς Αχιλλέας Πατσούκας


Η καλύτερη σύγχρονη ρωσική μαύρη κωμωδία σε σκηνοθεσία Βλαντίμιρ Πούτιν ολοκληρώθηκε εχθές. Ο πρώην Αμερικανός κατάσκοπος της NSA (Eθνική Υπηρεσία Πληροφοριών) Εντουαρντ Σνόουντεν, σύμφωνα με λιτή ανακοίνωση του Wikileaks και αντίστοιχη του Ρώσου δικηγόρου του, ύστερα από 40 περίπου ημέρες παραμονής του στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας, έλαβε προσωρινό άσυλο (για ένα έτος) με αποτέλεσμα να πατήσει και τυπικά ρωσικό έδαφος. Όσο για τον τρόπο με τον οποίο έφυγε το πλέον αναγνωρίσιμο πρόσωπο του τελευταίου μήνα σε όλο τον κόσμο από το αεροδρόμιο; Σύμφωνα με αξιωματούχο του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο, ο Σνόουντεν επιβιβάστηκε σε ταξί, το οποίο τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο. Πάλι καλά που δεν έφυγε με οτοστόπ.

 

Ξεκίνησα το κείμενο μου παρομοιάζοντας τον χειρισμό της υπόθεσης Σνόουντεν από τη Μόσχα με μαύρη κωμωδία, η οποία φέρει την υπογραφή Πούτιν. Ύστερα από τη χθεσινή εξέλιξη, κάλλιστα μπορούμε να γράψουμε “η χοντρή καζούρα της Μόσχας προς την Ουάσιγκτον”. Ο Σνόουντεν, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις της Ρωσίας, έφτασε στο αεροδρόμιο της Μόσχας με τακτική πτήση από το Χόνγκ Κόνγκ. Το περίεργο είναι πως ουδείς από τους επιβάτες εκείνης της πτήσης είδε ποτέ του τον Σνόουντεν. Ύστερα από την άφιξη του στη Μόσχα στις 23 Ιουνίου, τόσο ο δικηγόρος του όσο και πηγές του αεροδρομίου υποστήριζαν πως ο Σνόουντεν παρέμενε στο αεροδρόμιο της Μόσχας. Αστειότητες. Ξεκινάμε με το δεδομένο ότι ο δικηγόρος του Σνόουντεν, Ανατόλι Κουτσερένα, έχει χρόνιους και δυνατούς δεσμούς με την FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών). Όσο για τις πηγές του αεροδρομίου που έβλεπαν τον Σνόουντεν; Προφανώς θα προέρχονται από την ίδια υπηρεσία, ίσως με μικρότερο βαθμό.

Είναι σχεδόν βέβαιο πως ο Σνόουντεν δεν έφτασε στη Μόσχα τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς και πως όλο αυτό το διάστημα δεν έμενε στον χώρο τράνζιτ του αεροδρομίου της Μόσχας, αλλά σε ασφαλή οικεία της FSB, στην οποία υποτίθεται πως μεταφέρθηκε εχθές. “Το ταξί τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο”...

Η σκηνοθεσία-καζούρα είχε και εξαιρετικό ενδυματολόγο, ο οποίος προφανώς είχε γαλουχηθεί στην ΕΣΣΔ. Θυμηθείτε. Επί 40 ημέρες ο Σνόουντεν φορούσε το ίδιο γκρίζο πουκάμισο και ο δικηγόρος του την περασμένη εβδομάδα του πήγε καθαρά σεντόνια, αλλαξιές και βιβλία του Ντοστογιέφσκι... Μάλιστα, τις μοναδικές φορές που χρειάστηκε να τον δουν τρίτα πρόσωπα, την περασμένη εβδομάδα φωτορεπόρτερ πίσω από την τζαμαρία του αεροδρομίου και πριν από τρεις εβδομάδες στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, φορούσε το ίδιο πουκάμισο... Η χοντρή πλάκα ολοκληρώθηκε εχθές. Σε μια περίοδο που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι είναι σε θέση να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για να φωτογραφίσουν, ο Σνόουντεν διέσχισε ανενόχλητος μαζί με τους εκπροσώπους του Wikileaks, τους διαδρόμους ενός τεράστιου αεροδρομίου, όπως είναι αυτό της Μόσχας, μπήκε σε ταξί χωρίς ουδείς να τον δει. Δεν αποκλείω να δούμε κάποια στιγμή φωτογραφίες ή πλάνα. Το ζήτημα όμως και πάλι θα είναι ποιος και κυρίως, πότε τα τράβηξαν.

Εκτός από το επιχειρησιακό κομμάτι, και στο πολιτικό σκέλος της υπόθεσης η Μόσχα παίζει αντίστοιχη παράσταση απέναντι στις ΗΠΑ. Στο αίτημα της Αμερικής προς την Ρωσία να προχωρήσει στην έκδοση του Σνόουντεν, η Μόσχα απάντησε στην Ουάσιγκτον πως δεν υπάρχει διμερής συμφωνία για έκδοση Ρώσων και Αμερικανών υποδίκων. Μάλιστα, Ρώσοι βουλευτές υπενθύμιζαν πως επί σειρά ετών η Μόσχα σχεδόν εκλιπαρεί την Ουάσιγκτον να προχωρήσει στην υπογραφή της συγκεκριμένης διμερούς συμφωνίας, με την τελευταία να το αρνείται επιδεικτικά. Στο ίδιο μήκος και ο σκηνοθέτης του χειρισμού της υπόθεσης Σνόουντεν, Βλαντίμιρ Πούτιν, που δεν αμφιβάλω πως μπορεί ήδη και να τον έχει συναντήσει, έθεσε όρο στον πρώην Αμερικανό πράκτορα, προκειμένου να λάβει πολιτικό άσυλο από τη Ρωσία, να σταματήσει τις αποκαλύψεις για το πρόγραμμα παρακολουθήσεων των ΗΠΑ. Και αυτό έγινε. Όταν δεν είχε μείνει τίποτε άλλο στον Σνόουντεν για να αποκαλύψει και αναγκαστικά σώπασε, τότε η Μόσχα του έδωσε το πολιτικό άσυλο.

Η αρχική σκέψη του Σνόουντεν να διαφύγει σε μια από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που του είχαν, επίσης, προσφέρει πολιτικό άσυλο, δεν προχώρησε για δυο λόγους. Πρώτον, το ταξίδι του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, όπου όλα τα βλέμματα και όλοι οι πράκτορες ήταν κολλημένα και κολλημένοι πάνω του, θα έθετε σε κίνδυνο τόσο τον ίδιο, όσο και τους επιβάτες, αλλά και το πλήρωμα της όποιας τακτικής πτήσης. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με την αυτονόητη σκέψη πως η πιο ασφαλής χώρα στην οποία μπορεί να μείνει είναι η Ρωσία, καθώς στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία και τη Νικαράγουα, ουδείς μπορούσε να του υποσχεθεί πως πράκτορες των ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν να φτάσουν σε αυτόν. Και, το κυριότερο, πως σε περίπτωση που ένας εκ των ηγετών αυτών των κρατών έχανε τα ηνία της εξουσίας, το επόμενο λεπτό ο Σνόουντεν θα βρισκόταν με πορτοκαλί στολή και αλυσίδες σε κάποια αμερικανική φυλακή.

Εν αναμονή της επίσκεψης Μπαράκ Ομπάμα στη Ρωσία, είναι πιθανόν πως η Μόσχα θα κατεβάσει τους τόνους. Όσο για το επαγγελματικό και προσωπικό μέλλον του Σνόουντεν; Και τα δύο φαντάζουν ευοίωνα. Ήδη εχθές η Vkontakte, ρωσική σελίδα κοινωνικής δικτύωσης και εφιάλτης του Facebook, του πρότεινε υψηλή θέση, ενώ θυμίζουμε πως εκκρεμεί και μια πρόταση γάμου που του έκανε από τη σελίδα της στο twitter, η πρώην Ρωσίδα πράκτορας και καλλονή, Άννα Τσάπμαν.

πηγή: Protagon

 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /