header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
24.09.2014

Το Μωσαικό των Σχέσεων της Wall Street με την Μόσχα η συντακτική ομάδα ΚΕΡΔΗ, ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΦΟΒΟΙ


Οι πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις της Δύσης στην Ρωσία έδωσαν την χαριστική βολή στις ελπίδες των επενδυτών της Wall Street για σταθερή εισροή δυτικών κεφαλαίων στην επικερδή ρωσική οικονομία.
Την προηγούμενη δεκαετία, η Ρωσία ήταν φιλόξενο μέρος για τους επενδυτές της Wall Street. Διάσημοι οικονομικοί οίκοι όπως η Goldman Sachs, το  Citigroup και η Morgan Stanley έχουν ακόμα γραφεία με εκατοντάδες υπαλλήλους στην Μόσχα. Εντούτοις, οι πρόσφατες οικονομικές κυρώσεις της διεθνούς κοινότητας στην Ρωσία αποδεικνύονται μια φλέγον πολιτικό ζήτημα με ανυπολόγιστες οικονομικές συνέπειες. Οι μεγάλοι οικονομικοί οίκοι, εξαιτίας της συνεχιζόμενης διαμάχης της Ουάσινγκτον με την Μόσχα για το ουκρανικό ζήτημα, αντιμετωπίζουν το εξής δίλημμα: να ρισκάρουν την παραμονή τους στην Μόσχα ακόμα και να χάσουν την εγχώρια πολιτική υποστήριξη ή να αποχωρήσουν από μια επικερδή αγορά εξαιτίας πολιτικών διαφορών;
Η σχέση όμως των επενδυτών της Wall Street με την Μόσχα έχει προκαλέσει πολλαπλές αντιδράσεις και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Πολλοί επικριτές αυτής της συνεργασίας έχουν κατηγορίσει τους τραπεζικούς οίκους της Wall Street για παροχή συνεχιζόμενης οικονομικής βοήθειας στην ρωσική κυβέρνηση ακόμα και μετά την επιβολή κυρώσεων. Σύμφωνα με μια πρόσφατη δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού εργασίας των Ηνωμένων Πολιτειών Robert Reich, «πίσω από την κουρτίνα των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας, οι τράπεζες της Wall Street συνεχίζουν υπογείως την στήριξη της κυβέρνησης του ρώσου Προέδρου Πούτιν. Η Morgan Stanley, φερ’ειπείν, κέρδισε πάνω από 360 εκατομμύρια δολάρια από τραπεζικές επενδύσεις στην Ρωσία το 2013. Η ίδια επενδυτική τράπεζα επίσης πρόσφατα επένδυσε 10 δισεκατομμύρια δολάρια στον ρωσικό κολοσσό πετρελαίου Rosneft. Υπάρχει λοιπόν κάτι που οι τράπεζες της Wall Street δεν θα έκαναν για να αποκομίσουν περισσότερα κέρδη;»
Πράγματι, μέσα στην τελευταία δεκαετία οι ρωσικές εταιρίες έχουν κερδίσει πάνω από 8 δισεκατομμύρια δολάρια απο επενδύσεις στην ρωσική οικονομία, σύμφωνα με το Reuters. Η Deutsche Bank είναι ο πιο ωφελημένος όμιλος καθώς κατέχει μερίδιο που ανέρχεται στο 8.3% της ρωσικής αγοράς. Δεύτερη έρχεται η επενδυτική Morgan Stanley με ποσοστό 6.22%, τρίτο το Citigroup με 6.16% και τέταρτη η  JPMorgan με 5.9%. Το μεγαλύτερο ποσοστό κερδών για τους προηγούμενους ομίλους προήλθε από τα μερίσματα των Gazprom και Rosneft, οι οποίες έχουν ήδη αποπληρώσει τους επενδυτές με πάνω από 600 εκατομμύρια δολάρια.
Χαρακτηριστική είναι επίσης και η περίπτωση του πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλου της Morgan Stanley John Mack ο οποίος έγινε μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Rosneft κάτω από υπόδειξη του προέδρου Πούτιν, σύμφωνα με τον Bloomberg. Ο κος Mack αποχώρησε στα τέλη του προηγούμενου Μαίου καθώς αναθερμάνθηκαν οι πολιτικές διενεύξεις μεταξύ των δύο κρατών. Εντούτοις, η αποχώρηση του επήλθε την στιγμή που ο επενδυτικός του οίκος είχε ήδη κλείσει από τα τέλη του 2013 μια συμφωνία με την Rosneft για την πώληση αμερικανικών κρατικών ομολόγων. Η συμφωνία αυτή όμως παραμένει ακόμα και σήμερα μια άλυτη εξίσωση: το αμερικανικό δημόσιο δεν εγκρίνει την πώληση ομολόγων σε ρωσικό όμιλο ενόσω υπάρχουν ψυχρές σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Από την πλευρά του ο όμιλος της Goldman Sachs σε μια πρόσφατη ανάλυσή του επισήμανε πως «οι πολιτικές συνθήκες στο Ιράκ, την Ρωσία και την Ουκρανία έχουν επηρρεάσει αρνητικά την ψυχολογία της αγοράς για επενδύσεις σε αυτά τα κράτη», και υπολόγισε το άνοιγμα του οίκου στην ρωσική οικονομία πάνω από ένα δισεκατομμύριο δολάρια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως η Goldman Sachs είχε αποχωρήσει από την Ρωσία στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και της επιτράπηκε να επανέλθει στην χώρα πάνω από μια δεκαετία μετά.
Φανταστείτε λοιπόν τις ανυπολόγιστες συνέπειες που θα επιφέρει μια πιθανή αποχώρηση από την επικερδής ρωσική αγορά για τους επενδυτικούς ομίλους σήμερα. Όπως δήλωσε πρόσφατα ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν στο φόρουμ του Νταβός «στον μοντέρνο, παγκοσμιοποιημένο κόσμο, οι οικονομικές κυρώσεις που χρησιμοποιούνται ως ένα μέσο άσκησης πολιτικής επιρροής μπορούν να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στις επιχειρήσεις και τις οικονομίες των κρατών οι οποίες τις εφαρμόζουν.» Αυτός ακριβώς είναι ο φόβος των επενδυτών της Wall Street, οι οποίοι βλέπουν τις επενδύσεις τους στην ρωσική οικονομία σταδιακά να παγώνουν.

 

 

Απόδοση από τους New York Times

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /