header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
18.02.2016 05:30

Δεν πείθει η συμφωνία Σ. Αραβίας-Ρωσίας για το πετρέλαιο


Στην πρώτη, ύστερα από 15 χρόνια, συμφωνία μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ προχώρησαν χθες οι δύο σημαντικότερες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στον κόσμο, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, αποφασίζοντας να «παγώσουν» την παραγωγή «μαύρου χρυσού», ύστερα από ενάμιση χρόνο συνεχούς πτώσης των τιμών του.

 

Βασική προϋπόθεση όμως είναι η συμμετοχή και των άλλων πετρελαιοπαραγωγικών χωρών, ενώ μέχρι στιγμής έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση μόνον της Βενεζουέλας και του Κατάρ, γεγονός που φαίνεται να απογοήτευσε την αγορά. Η τιμή του Brent εκτινάχθηκε άμεσα στα 35,5 δολάρια το βαρέλι όσο βρισκόταν σε εξέλιξη η συνάντηση των πετρελαιοπαραγωγών στην Ντόχα, για να υποχωρήσει, όμως, σύντομα στα 32,79 δολάρια το βαρέλι, όταν έγινε γνωστό ότι δεν θα συμμετάσχει το Ιράν, πέμπτη σε παραγωγή χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ.

«Αν το Ιράν και το Ιράκ δεν συμμετάσχουν, η συμφωνία δεν έχει ιδιαίτερη αξία, ενώ είναι αμφίβολο και κατά πόσον θα τηρηθεί», σχολίασε σχετικά ο Γιουτζίν Βάινμπεργκ, αναλυτής της αγοράς εμπορευμάτων στην Commerzbank της Φρανκφούρτης. Οι επαφές με το Ιράν, πάντως, όπως και με το Ιράκ, αναμένεται να συνεχισθούν σήμερα στην Τεχεράνη, σύμφωνα με δήλωση του Εουλόχιο ντελ Πίνο, υπουργού Πετρελαίου της Βενεζουέλας, της χώρας που έχει πληγεί στον μέγιστο βαθμό από την κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου. Φαίνεται, πάντως, απίθανο να πεισθεί η Τεχεράνη, καθώς έχει επανειλημμένως εκφράσει την πρόθεσή της να αυξήσει την παραγωγή ιρανικού πετρελαίου. Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ζανγκανέχ επανέλαβε χθες την άρνηση της χώρας του να «παγώσει» την παραγωγή της, τονίζοντας ότι δεν σκοπεύει να εκχωρήσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά. Οπως άλλωστε σχολίασε στο Reuters πηγή προσκείμενη στο κέντρο λήψης αποφάσεων του Ιράν, «η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική για όσες χώρες παράγουν σε υψηλά επίπεδα τα τελευταία χρόνια».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναϊμί χαρακτήρισε επαρκές μέτρο το πάγωμα της παραγωγής και εξέφρασε την ελπίδα πως θα προσχωρήσουν στη συμφωνία και άλλες χώρες. Η Σαουδική Αραβία, ηγέτιδα δύναμη του ΟΠΕΚ, καθ’ υπαγόρευση της οποίας το διεθνές καρτέλ πετρελαίου αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητη την παραγωγή τον Νοέμβριο του 2014, οδηγώντας τις τιμές σε ελεύθερη πτώση, έχει αυξήσει την παραγωγή τούς τελευταίους μήνες, επικαλούμενη την ανάγκη να διασφαλίσει το μερίδιο αγοράς της. Την ίδια στιγμή η παραγωγή του Ιράν κυμαίνεται περίπου σε 1 εκατ. βαρέλια – κάτω από τις δυνατότητες της χώρας και κάτω από τα προ των κυρώσεων επίπεδα. Το Reuters επικαλείται πηγές που δεν κατονομάζει, αλλά τονίζει ότι δεν είναι ιρανικές και όμως υπεραμύνονται του δικαιώματος της Τεχεράνης σε μια εξαίρεση, επισημαίνοντας ότι «επιστρέφει στην αγορά και πρέπει να της δοθεί ειδική ευκαιρία».

Σε ό,τι αφορά το Ιράκ, του οποίου ο πετρελαϊκός κλάδος έχει πληγεί από τον μακροχρόνιο εμφύλιο και την έλλειψη επενδύσεων, αυξάνει διαρκώς την παραγωγή του, που τον Ιανουάριο έφτασε στα 4,35 εκατ. βαρέλια την ημέρα, και, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας, θα την αυξήσει περαιτέρω. Σύμφωνα, πάντως, με το Bloomberg, δεν έχει εξίσου αδιάλλακτη στάση με την Τεχεράνη, καθώς αξιωματούχοι του εξέφρασαν την προθυμία της χώρας να «παγώσει» ή ακόμη και να μειώσει την παραγωγή αν προσχωρήσουν και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες στη χθεσινή συμφωνία.

Υπάρχει, πάντως, προηγούμενο εξαίρεσης ορισμένων χωρών από συμφωνίες μείωσης της παραγωγής. Την τελευταία φορά που υπήρξε συνεννόηση μεταξύ χωρών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για να αντιμετωπισθεί η πτώση των τιμών του πετρελαίου, το Ριάντ συμφώνησε να επιτραπεί στην Τεχεράνη να ορίσει την παραγωγή της σε υψηλότερα επίπεδα από πριν.

 

πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: Σαουδική αραβία, πετρέλαιο
σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /