σχετικά άρθρα
|
31.08.2010 05:31
Η ξηρασία στη Μαύρη Θάλασσα αλλάζει το τοπίο στα σιτηρά Sameer MohindruΗ καταστροφική ξηρασία στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας που ανάγκασε τη Ρωσία να απαγορεύσει τις εξαγωγές σιτηρών και ουσιαστικά να αποκόψει τις εξαγωγές από την Ουκρανία, αναγκάζει τους αγοραστές σταριού να ψάξουν αλλού για σιτηρά, με ορισμένους να επιλέγουν το σχετικά φθηνότερο καλαμπόκι εξαιτίας των υψηλών τιμών του σταριού.
Οι τιμές των σιτηρών θα μπορούσαν να διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα στην περίπτωση που μεταβληθούν οι εμπορικές συνθήκες, καθώς μειώνεται ο αριθμός των αγορών που αυξάνεται η ζήτηση, ορισμένοι πωλητές ακυρώνουν συμβόλαια ενώ τα ναύλα από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη σημειώνουν σημαντική αύξηση. Οι τιμές θα διατηρηθούν πέριξ των υφιστάμενων επιπέδων για το υπόλοιπο του έτους, εκτίμησε η Abdolreza Abbassian, γραμματέας της ένωσης Intergovernmental Group for Grains της Διεθνούς Οργάνωσης Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ. Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου του σταριού στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Chicago έκλεισε κατά 6 σεντς, ή με άνοδο 0,9% την Παρασκευή στα 6,62 δολάρια ανά bushel, σχεδόν στα μισά μεταξύ του υψηλού δύο ετών των 8,41 δολαρίων που κατέγραψε αυτό το μήνα και του χαμηλού του Ιουνίου στα 4,42 δολάρια. Οι περισσότεροι atraders και αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές του σταριού θα κινηθούν κατά κύριο λόγο μεταξύ 6,50-7,50 δολαρίων ανά bushel για το υπόλοιπο του έτους. Η Abbassian υποστηρίζει ότι η μεταστροφή του εμπορίου έχει οδηγήσει σε αύξηση των ναύλων για φορτώσεις προς το Ρότερνταμ και τις ΗΠΑ, με το κόστος των φορτώσεων σιτηρών προς ορισμένους προορισμούς να έχει αυξηθεί έως και κατά 50% τους τελευταίους δύο μήνες, καθώς συνεχίζουν να ανακάμπτουν από τα από τα χαμηλά πολλών ετών που κατέγραψαν κατά την περίοδο της ύφεσης. Η απαγόρευση της Ρωσίας στις εξαγωγές σταριού είναι πιθανό ότι αποκλείει από την αγορά τουλάχιστον 5 εκατ. μετρικούς τόνους εξαγωγών έως το Δεκέμβριο. Η Ρωσία και η Ουκρανία μαζί, αποτελούσαν πάνω από το ένα πέμπτο του παγκόσμιου εμπορίου σταριού πριν την ξηρασία. Η αντικατάσταση του σταριού της Μαύρης Θάλασσας συνιστά περισσότερη ζήτηση για άλλες προελεύσεις και συνεπώς υψηλότερες τιμές, τόνισε ο Chris Vanhonacker, εξαγωγέας και αναλυτής με βάση τη Γενεύη. Η Αίγυπτος, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας σταριού στον κόσμο, ήταν στο παρελθόν σε μεγάλο βαθμό εξαρτώμενη από τη Ρωσία για τις προμήθειές της, ωστόσο πλέον κάνει αγορές από τον Καναδά και τη Γαλλία. Σε άλλες περιοχές οι αγοραστές επιλέγουν αμερικανικό στάρι. Οι εβδομαδιαίες πωλήσεις σταριού στις ΗΠΑ έχουν διαμορφωθεί πάνω από το 1 εκατ. τόνους για τρεις διαδοχικές εβδομάδες και έχουν καταγράψει υψηλό τριών ετών.
Η σύσφιξη στην προσφορά φυσικού σταριού αναμένεται να συνεχιστεί αυτό το χρόνο, σχολίασε ο Koname Gokon, αναπληρωτής διευθυντής του τμήματος ανάλυσης της χρηματιστηριακής εμπορευμάτων Okato Shoji Co. Με τις τιμές του σταριού να σημειώνουν άνοδο 50% από τις αρχές Ιουνίου, οι κατασκευαστές ζωοτροφών γυρίζουν στο καλαμπόκι, επισήμανε ο Genihiro Higaki, επικεφαλής διαχείρισης κεφαλαίων της Sumitomo Corp στην Ιαπωνία. Οι εβδομαδιαίες πωλήσεις αραβοσίτου των ΗΠΑ κατέγραψαν υψηλό 16 ετών στους 2,9 εκατ. τόνους την εβδομάδα που τελείωσε στις 12 Αυγούστου. Τα futures αραβοσίτου του CBOT βρίσκονται σε υψηλό οκτώ μηνών με το συμβόλαιο Δεκεμβρίου να διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή γύρω στα 4,44 δολάρια ανά bushel, με άνοδο σχεδόν ενός τρίτου από το ναδίρ στα τέλη Ιουνίου. Στο μεταξύ, νέα σενάρια κάνουν την εμφάνισή τους που λένε ότι η Ρωσία ενδέχεται να γίνει καθαρός εισαγωγέας σιτηρών τον επόμενο χρόνο στην περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες κατά την περίοδο της σποράς είναι δυσμενείς αυτό το χρόνο. Σχεδόν το 60% των ρωσικών σιτηρών για το τρέχον έτος έχουν συλλεγεί, ενώ οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι σημαντικές για τον καθορισμό του τελικού μεγέθους της ρωσικής σοδειάς. Αν η Ρωσία πρέπει να εισάγει μεγάλους όγκους σιτηρών από μη γειτονικές της χώρες και αν οι καλλιέργειες σταριού του Πακιστάν καθυστερήσουν λόγω των πλημμύρων, οι τιμές μπορεί να οδηγηθούν εκ νέου σε άνοδο προς τα 8 δολάρια ανά bushel, σημείωσε ο Vanhonacker.
πηγή: capital.gr short link:
|
Ποια είναι η γνώμη σας;