header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.11.2010 00:00

Η ελληνο-ρωσική συνεργασία αναπτύσσεται σταθερά και ανοδικά ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΙ ΝΤΕΝΙΣΟΦ


Η ρωσο-ελληνική συνεργασία αναπτύσσεται δυναμικά και ανοδικά, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Α΄ υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ντενίσοφ μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρο Κουβέλη. Ο κ. Ντενίσοφ ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στην 23η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία άρχισε τις εργασίες της σήμερα στη Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με τον κ. Ντενίσοφ, στη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ καθώς και το διμερές θεματολόγιο. «Έχουμε διαμορφώσει με τους Έλληνες συναδέλφους μας μια καλή παράδοση, αφού όλες οι συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πάντοτε διεξάγονται σε πολύ ευνοϊκό κλίμα και πάντοτε καταλήγουν σε πολύ θετική νότα», είπε ο διπλωμάτης. «Αυτό συνέβη και σήμερα. Η συνάντηση ήταν σύντομη, επειδή καταλαβαίνω, πόσο απασχολημένος είναι ο ομόλογός μου ενόψει της αυριανής Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των Παρευξείνιων Χωρών. Παρ’ όλα αυτά δώσαμε προσοχή στη συζήτηση των διμερών μας θεμάτων. Ψηλά στην ατζέντα μας, φυσικά, βρέθηκαν θέματα πρακτικής συνεργασίας», συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο κ. Ντενίσοφ τόνισε ότι κατά την εκτίμηση των δύο πλευρών, η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας «αναπτύσσεται δυναμικά και ανοδικά». «Αναμφισβήτητα το ύψος της εμπορικής και της επενδυτικής συνεργασίας επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, αλλά ξεπερνούμε επιτυχώς τις επιπτώσεις της καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα θέλαμε να έχουμε κάτι περισσότερο. Σύντομα θα γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μας, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας προσβλέπουμε να προχωρήσουμε σε ανασκόπηση όλου του φάσματος θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις μας», ανέφερε ο κ. Ντενίσοφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η Ρωσία και η Ελλάδα δεν παραλείπουν και τον ανθρωπιστικό τομέα. «Βέβαια, η ενέργεια και οι μεταφορές είναι πολύ σημαντικές, αλλά και οι πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν σημαντική θέση», υπογράμμισε ο κ. Ντενίσοφ και συμπλήρωσε: «Για τον λόγο αυτό, επισημάναμε τη σημασία της προετοιμασίας για το 2014, που είναι Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Και βέβαια καμία συνάντηση μεταξύ των Ρώσων και Ελλήνων συναδέλφων δεν παραλείπει τη συζήτηση περί των σχεδίων συνεργασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι. Έχουμε θίξει και αυτό το θέμα. Συνολικά η συζήτησή μας άφησε πολύ καλή εντύπωση και είναι ενθαρρυντική από την άποψη σχεδίων και ελπίδων για το μέλλον».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης έκανε επίσης δηλώσεις μετά τη συνάντηση, λέγοντας ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, αλλά πρέπει να αναπτυχθούν πιο πολύ και οι οικονομικές σχέσεις.
«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση ενόψει της αυριανής Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ. Αναφερθήκαμε στα πρόσφατα παραδείγματα καλής συνεργασίας, αρχίζοντας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς την οικονομική συνεργασία, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, όπου σημειώνεται καλή πρόοδος, αλλά και στον πολιτιστικό τομέα, όπου ήδη γίνεται ανταλλαγή εμφανίσεων καλλιτεχνών και το 2014 επίκειται το Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Εξετάσαμε επίσης τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, των εξαγωγών κλπ», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, «οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο». «Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε πιο ενεργώς προκειμένου να προωθήσουμε ακόμα πιο πολύ την οικονομική μας συνεργασία. Προσβλέπουμε επίσης στην ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας και ειδικότερα της Αθήνας με το Σότσι στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Αναφέρθηκα στην πρωτοβουλία μας για διοργάνωση συνεδρίου στην Αθήνα με θέμα την Ολυμπιακή Προετοιμασία του Σότσι προκειμένου να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε πείρα και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε θεσμικό επίπεδο», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΣΕΠ, η οποία επιδίωκε την εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης με χρήση νέων τεχνολογιών που ευνοούν το περιβάλλον. 

 

πηγή: ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /