header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
26.11.2010

Η ελληνο-ρωσική συνεργασία αναπτύσσεται σταθερά και ανοδικά ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΩΝ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΣΠΥΡΟΥ ΚΟΥΒΕΛΗ ΚΑΙ ΑΝΤΡΕΙ ΝΤΕΝΙΣΟΦ


Η ρωσο-ελληνική συνεργασία αναπτύσσεται δυναμικά και ανοδικά, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ο Α΄ υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αντρέι Ντενίσοφ μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρο Κουβέλη. Ο κ. Ντενίσοφ ηγείται της ρωσικής αντιπροσωπείας στην 23η Συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η οποία άρχισε τις εργασίες της σήμερα στη Θεσσαλονίκη.


Σύμφωνα με τον κ. Ντενίσοφ, στη συνάντηση με τον κ. Κουβέλη συζητήθηκαν θέματα συνεργασίας στο πλαίσιο του ΟΣΕΠ καθώς και το διμερές θεματολόγιο. «Έχουμε διαμορφώσει με τους Έλληνες συναδέλφους μας μια καλή παράδοση, αφού όλες οι συναντήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών πάντοτε διεξάγονται σε πολύ ευνοϊκό κλίμα και πάντοτε καταλήγουν σε πολύ θετική νότα», είπε ο διπλωμάτης. «Αυτό συνέβη και σήμερα. Η συνάντηση ήταν σύντομη, επειδή καταλαβαίνω, πόσο απασχολημένος είναι ο ομόλογός μου ενόψει της αυριανής Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών των Παρευξείνιων Χωρών. Παρ’ όλα αυτά δώσαμε προσοχή στη συζήτηση των διμερών μας θεμάτων. Ψηλά στην ατζέντα μας, φυσικά, βρέθηκαν θέματα πρακτικής συνεργασίας», συνέχισε ο Ρώσος διπλωμάτης.
Ο κ. Ντενίσοφ τόνισε ότι κατά την εκτίμηση των δύο πλευρών, η συνεργασία μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας «αναπτύσσεται δυναμικά και ανοδικά». «Αναμφισβήτητα το ύψος της εμπορικής και της επενδυτικής συνεργασίας επηρεάζεται από την οικονομική κρίση, αλλά ξεπερνούμε επιτυχώς τις επιπτώσεις της καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες. Το μόνο αρνητικό είναι ότι θα θέλαμε να έχουμε κάτι περισσότερο. Σύντομα θα γίνει συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μας, καθώς ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Μόσχα, στη διάρκεια της οποίας προσβλέπουμε να προχωρήσουμε σε ανασκόπηση όλου του φάσματος θεμάτων που αφορούν στις σχέσεις μας», ανέφερε ο κ. Ντενίσοφ.
Σύμφωνα με τον Ρώσο αξιωματούχο, η Ρωσία και η Ελλάδα δεν παραλείπουν και τον ανθρωπιστικό τομέα. «Βέβαια, η ενέργεια και οι μεταφορές είναι πολύ σημαντικές, αλλά και οι πολιτιστικές ανταλλαγές έχουν σημαντική θέση», υπογράμμισε ο κ. Ντενίσοφ και συμπλήρωσε: «Για τον λόγο αυτό, επισημάναμε τη σημασία της προετοιμασίας για το 2014, που είναι Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και Έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Και βέβαια καμία συνάντηση μεταξύ των Ρώσων και Ελλήνων συναδέλφων δεν παραλείπει τη συζήτηση περί των σχεδίων συνεργασίας ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του 2014 στο Σότσι. Έχουμε θίξει και αυτό το θέμα. Συνολικά η συζήτησή μας άφησε πολύ καλή εντύπωση και είναι ενθαρρυντική από την άποψη σχεδίων και ελπίδων για το μέλλον».
Ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Σπύρος Κουβέλης έκανε επίσης δηλώσεις μετά τη συνάντηση, λέγοντας ότι οι πολιτικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας βρίσκονται σε άριστο επίπεδο, αλλά πρέπει να αναπτυχθούν πιο πολύ και οι οικονομικές σχέσεις.
«Είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση ενόψει της αυριανής Συνάντησης των Υπουργών Εξωτερικών του ΟΣΕΠ. Αναφερθήκαμε στα πρόσφατα παραδείγματα καλής συνεργασίας, αρχίζοντας από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στη Μόσχα. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου στη Μόσχα τον περασμένο Ιούνιο είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε λεπτομερώς την οικονομική συνεργασία, καθώς και τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας, όπου σημειώνεται καλή πρόοδος, αλλά και στον πολιτιστικό τομέα, όπου ήδη γίνεται ανταλλαγή εμφανίσεων καλλιτεχνών και το 2014 επίκειται το Έτος της Ρωσίας στην Ελλάδα και το έτος της Ελλάδας στη Ρωσία. Εξετάσαμε επίσης τη συνεργασία στους τομείς των μεταφορών, του εμπορίου, των εξαγωγών κλπ», δήλωσε ο κ. Κουβέλης.
Σύμφωνα με τον Έλληνα υφυπουργό Εξωτερικών, «οι πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών βρίσκονται σε άριστο επίπεδο». «Πιστεύω ότι πρέπει να εργαστούμε πιο ενεργώς προκειμένου να προωθήσουμε ακόμα πιο πολύ την οικονομική μας συνεργασία. Προσβλέπουμε επίσης στην ανάπτυξη της συνεργασίας της Ελλάδας και ειδικότερα της Αθήνας με το Σότσι στο πλαίσιο της Ολυμπιακής Προετοιμασίας. Αναφέρθηκα στην πρωτοβουλία μας για διοργάνωση συνεδρίου στην Αθήνα με θέμα την Ολυμπιακή Προετοιμασία του Σότσι προκειμένου να μπορέσουμε να ανταλλάξουμε πείρα και να αναπτύξουμε τη συνεργασία μας τόσο σε επιχειρησιακό όσο και σε θεσμικό επίπεδο», είπε ο υφυπουργός Εξωτερικών.
Ο κ. Κουβέλης ανέφερε επίσης ότι ευχαρίστησε τη Ρωσία για την υποστήριξη της Ελληνικής Προεδρίας στον ΟΣΕΠ, η οποία επιδίωκε την εφαρμογή της πράσινης ανάπτυξης με χρήση νέων τεχνολογιών που ευνοούν το περιβάλλον. 

 

πηγή: ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /