header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
03.02.2011

Πατριάρχης Μόσχας: «Δεν θέλουμε ανταγωνισμό με το Οικουμενικό Πατριαρχείο» Αιμίλιος Πολυγένης


Από χθες, Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011, στην Αίθουσα Εκκλησιαστικών Συνελεύσεων του Καθεδρικού Ναού Χριστού του Σωτήρος άρχισαν οι εργασίες της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

 

Σύμφωνα με τον Καταστατικό Χάρτη της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, της Συνόδου προεδρεύει ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Το Προεδρείο απαρτίζεται από τα μόνιμα μέλη της Ιεράς Συνόδου, τα οποία είναι: Ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Αγίας Πετρουπόλεως Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Μινσκ και Σλούτσκ Φιλάρετος, ο Μητροπολίτης Κρουτίτσης και Κολόμνας Ιουβενάλιος, ο Μητροπολίτης Κισινέφ και πάσης Μολδαβίας Βλαδίμηρος, ο Μητροπολίτης Σαράνσκ Βαρσανούφιος και Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας.

Στην ομιλία του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην ανάπτυξη των σχέσεων με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες, τονίζοντας ότι «η ενότητα της Ορθοδοξίας δεν πρέπει να είναι μόνο λεκτική διακήρυξη. Η επικοινωνία και η αλληλοβοήθεια αποτελούν την έμπρακτη φανέρωση της πίστεώς μας στη Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική Εκκλησία».

Εν συνεχεία ο κ. Κύριλλος μίλησε για τις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα που έφερε η επίσκεψη του Πατριάρχη στη Ρωσία το Μάιο του 2010.

«Ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας εκ της οποίας η Ρωσία πριν από χίλια χρόνια έλαβε το φως της αληθείας του Χριστού, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει ο ίδιος τη σημερινή μας εκκλησιαστική ζωή. Συλλειτουργήσαμε, συζητήσαμε πολύ, μιλήσαμε και για την προετοιμασία της Πανορθοδόξου Συνόδου, για τους αποδήμους Ρώσους στην Τουρκία, για διάφορες προσεγγίσεις της συνέχισης του διαχριστιανικού διαλόγου. Επίσης πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στο Κρεμλίνο με τον Πρόεδρο Μεντβέντεφ. Ακόμα ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος πραγματοποίησε συναντήσεις και με άλλους κρατικούς παράγοντες», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας.

Επίσης, ανέφερε ότι ««Δε θέλουμε ανταγωνισμό, αλλά επιδιώκουμε συνεργασία, αυτό ήταν εκείνο το μήνυμα, το οποίο θέλαμε να περάσουμε στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη. Και πιστεύω, ότι αυτό έγινε αποδεκτό».

Να σημειωθεί, ότι ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, επεσήμανε τη σημασία της έκκλησης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου προς τους αποσχισθέντες από την Εκκλησία στην Ουκρανία να επανέλθουν στην κανονική Ορθοδοξία, αλλά και την ευχή στον Μητροπολίτη Κιέβου Βλαδίμηρο να δει αυτή τη διαδικασία να ολοκληρώνεται όσο το δυνατό συντομότερα.

 

Προβλήματα στην Εσθονία

Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία στην Εσθονία, μίλησε ενώπιων των Μελών της Συνόδου ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, έκανε εκτενή αναφορά στο πρόβλημα που υπάρχει με την Εκκλησία της Εσθονίας.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Εσθονικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας και της Δημοκρατίας της Εσθονίας, με φόντο τον σοβαρό διάλογο υπάρχει ένα άλυτο και μεγάλο πρόβλημα: Πολλά κτίρια μεταβιβάστηκαν στην Εκκλησία από το Κράτος, με δικαίωμα μακροχρόνιας μίσθωσης, και για να μεταβιβαστούν στη Ρωσική Εκκλησία πρέπει να γίνει μόνο με την συγκατάθεση του Οικουμενικού Πατριαρχείου», τόνισε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών κ. Κύριλλος.

Εν συνεχεία ο Πατριάρχης Μόσχας, έκανε λόγο για προφανής δυσαναλογία μεταξύ των Θρησκευτικών Κοινοτήτων από την πλευρά της Εσθονικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας, τόνισε: «Το Εσθονικό Κράτος στηρίζει περισσότερο τις Λουθηρανικές ενορίες και τις δικαιοδοσίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, παρά το γεγονός ότι η Ρωσική Εκκλησία έχει σχεδόν τον ίδιο αριθμό πιστών με τους Λουθηρανούς, και 10 φορές περισσότερο από το Οικουμενικό Πατριαρχείο».

 

Σχέσεις με Ρ/Καθολική Εκκλησία

«Η αντιπροσωπεία της Ρωσικής Εκκλησίας ακολουθεί στις συνεδρίες της Επιτροπής τη σταθερή και συνεπή θέση επί του θέματος. Όπως έδειξαν οι συνεδρίες της ολομέλειας της Επιτροπής στην Κύπρο το 2009 και στη Βιέννη το 2010, η συζήτηση του θέματος δεν θα είναι καθόλου εύκολη και μάλιστα χρονοβόρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Κύριλλος, όσον αφορά την συμμετοχή του Πατριαρχείου στη Διεθνή Μικτή Επιτροπή επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ της Ορθοδόξου και της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας, στα πλαίσια της οποίας συζητιέται ένα από τα πιο περίπλοκα θέματα εκείνο δηλαδή του ρόλου του Επισκόπου Ρώμης.

Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της Ουκρανίας, τονίζοντας ότι «ταυτόχρονα κατά τη διάρκεια των διμερών επαφών με την ηγεσία της Ρ/Καθολικής Εκκλησίας εξακολουθούμε να συζητάμε τη δυσχερή κατάσταση στη Δυτική Ουκρανία, όπου ως αποτέλεσμα βίας εκ μέρους των Ελληνοκαθολικών στο μεταίχμιο του 1980-1990 οι Ορθόδοξοι πιστοί στερήθηκαν τους Ναούς τους και μέχρι σήμερα περιορίζονται τα δικαιώματά τους».

«Αυτό το πρόβλημα δεν έτυχε διευθέτησης και θέλει συγκεκριμένες πρακτικές κινήσεις εκ μέρους της Ρ/Καθολικής πλευράς», πρόσθεσε ο Προκαθήμενος της Ρωσικής Εκκλησίας. 

 

πηγή: Romfea.gr 

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Αδελφέ μου Βλαδίμηρε, σου εύχομαι χρόνια πολλά, καλά, δημιουργικά και πάντοτε γεμάτα από την αγάπη του ρωσικού λαού και όλων των λογικών ανθρώπων της γης. Δεν... / 'ενας φτωχός ΈλληναςΠρος άρση του εκκλησιαστικού σχίσματος στην Ουκρανία; / Θανάσης Αυγερινόςκιριε σινχαριτιρια πολα χρονια πριν στ πειρεα στ πασαλιμανι κλειστο τωρα αρμενικο κ δν χορτενα κιριε ειστε καταπλικτικι σινχαριτιρια εχετε τν αφθεντι σινταγη ... / kouklinoug@gmail.comΑνατολική Ουκρανία: Τα αξιοθέατα μιας περιοχής που έχει πληγεί από τον πόλεμο / ΣΟΦΙΑ 6 СОФИЯ  ΠΙΣΤΗ 3 ВЕРА  ΕΛΠΙΔΑ 2 НАДЕЖДА  ΑΓΑΠΗ 0 ЛЮБОВЬ 1 8   δ Κ Π / δ Κ ΠΡώσικες παροιμίες / Το χωριο Απουστα δεν υπαρχει. Ερημωθηκε το 1949 οταν ο Σταλιν τους "εστειλε" ολους στα βαθη του Καζακσταν / Κ.ΣυρανιδηςΣτο ναδίρ οι σχέσεις Αθήνας - Μόσχας / Τέλειο!!! Και οι Αμερικανοί φτιάχνουν τους δικούς τους εξωσκελετούς. / ΓιάνναΑκυρώθηκε την τελευταία στιγμή η επίσκεψη Κατρούγκαλου στη Μόσχα τη Δευτέρα / Θανάσης ΑυγερινόςTo saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΗλιοβασίλεμα ή ανατολή στο Κρεμλίνο? / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΡωσία: Από τη φυλακή στην προεδρία της χώρας / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΝτοκιμαντέρ για το σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή στη ρωσική τηλεόραση / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςΡωσικό ΥΠΕΞ: «Παράνομη» η απόφαση της Ελλάδας να εκδώσει στις ΗΠΑ τον Κιρίλ Βίνικ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / Ολγα«Ορθόδοξος εμφύλιος»- Ο Κάιν και ο Άβελ αντιμέτωποι μόνο για 40 λεπτά /