header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
04.04.2013 15:28

Κουστουρίτσα: για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων έχουν ξεχάσει


Ο παγκοσμίου φήμης σκηνοθέτης Εμίρ Κουστουρίτσα, πριν από λίγες ημέρες είπε ότι σχεδιάζει να γυρίσει στη Ρωσία ταινία για το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων στο Κοσσυφοπέδιο. Η ΄Ενωση Κινηματογραφιστών αυτής της αυτοανακηρυγμένης χώρας έχει ήδη απαιτήσει από τις Αρχές να απαγορεύσουν στον Κουστούριτσαουν την είσοδο στην περιοχή που βρίσκεται υπό τον έλεγχό τους. Σε συνέντευξή του στο ΡΣ «Η Φωνή της Ρωσίας» ο Εμίρ. Κουστουρίτσα, εξήγησε ότι τα βαλκανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα σ΄αυτή την πρόθεσή του, μετατόπισαν κάπως τους τονισμούς και ονόμασε την πιο «θεραπευτική» του ταινία.

 

- Γράφω ένα μυθιστόρημα, ο πρωταγωνιστής της οποίας είναι ένας νεαρός, ο οποίος θέτει μπροστά του σημαντικά ερωτήματα: τι είναι η ηθική σήμερα, πώς εννοείται και αν υπάρχει γενικά. Η μοίρα τον οδηγεί στο Κοσσυφοπέδιο. Εκεί θα βρεθεί και η κοπέλα του, η οποία αγαπά τον εγγονό του Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι. Ακριβώς αυτός σώζει τον κύριο ήρωα από την αφαίρεση των οργάνων του. Με βάση αυτό το μυθιστόρημα, ίσως και θα γυρίσω μια ταινία.Τα πράγματα ήρθαν έτσι, που η σερβική κοινωνία έχει ξεχάσει το εμπόριο ανθρώπινων οργάνων, διότι αυτό είναι ο απαραίτητος όρος διεξαγωγής των συνομιλιών με τους ανθρώπους που το έκαναν. Έτσι, λοιπόν, η είδηση για την ταινία έχει επιπλεύσει στην επιφάνεια. Όμως στην πραγματικότητα γίνεται λόγος πρώτ’ απ’ όλα για το μυθιστόρημα και την ταινία την οποία ίσως θα γυρίσω μέσα σε πέντε χρόνια. Σκοπεύω να την γυρίσω στη Ρωσία, επειδή τα περισσότερα από τα γεγονότα διαδραματίζονται ακριβώς εδώ, π.χ. στην Αγία Πετρούπολη. Στο Κοσσυφοπέδιο μάλλον δεν θα μπορέσω να τα καταφέρω γιατί δεν είμαι σίγουρος ότι εκεί θα είναι φιλικοί προς εκείνον που θα θελήσει να γυρίσει ταινία με θέμα την αφαίρεση των οργάνων.

- Πόσο σημαντικό είναι το θέμα αυτό γενικά;

- Είναι πολύ σημαντικό, αλλά το πρόβλημα αυτό αποσιωπείται. Ναι, υπάρχουν βιβλία με το θέμα αυτό, αλλά δεν μπορουννα επικαιροποιήσουν αυτό το πρόβλημα όπως μπορεί να το κάνει αυτό μια ταινία.

- Ο Φρεντερίκο Φελίνι έλεγε ότι ακόμα και αν γυρίζει ταινία για τα ψάρια, εξακολουθεί να είναι ταινία για τον εαυτό του. Μπορείτε να πείτε το ίδιο για τον εαυτό σας;

- Μπορώ. Όλες οι ταινίες που έχω γυρίσει είναι για τις εμμονές μου ιδέες και για τις εμπειρίες μου. Η κάθε ταινία είναι η δική του θεώρηση του κόσμου πάνω σε διάφορα θέματα.

- Υπάρχουν φάρμακα, που απλώς καταπραΰνουν τον πόνο, αλλά υπάρχουν και εκείνα που έχουν θεραπευτική δράση. Τι μπορείτε να πείτε για την τέχνη, βασιζόμενος σ΄αυτές τις κατηγορίες;

- Η γνήσια τέχνη ποτέ δεν ήταν αναλγητική. Πάντα είχε θεραπευτικό αποτέλεσμα. Απόδειξη για αυτό είναι οι συμφωνίες του Μότσαρτ, που η συχνή ακρόασή τους, όπως βεβαιώνουν οι εμπειρογνώμονες, μειώνει την πιθανότητα της επιληψίας κατά 10%.

- Ποιά από τις ταινίες σας έχει την πιο αισθητή θεραπευτική δράση;

- Μάλλον, η ταινία «Μαύρη Γάτα, Άσπρος Γάτος».

πηγή: Η Φωνή της Ρωσίας

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /