σχετικά άρθρα
|
21.09.2010 05:13
ΟΛΕΓΚ ΤΑΜΠΑΚΟΦ «Ιδανικό θέατρο δεν υπάρχει» Μυρτώ Λοβέρδου
Ο διευθυντής του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας μιλάει στο «Βήμα» λίγο πριν από τις τρεις παραστάσεις του «Βυσσινόκηπου» στην Αθήνα Αυτός ο ρώσος ηθοποιός, δάσκαλος και σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής εδώ και δέκα χρόνια του Θεάτρου Τέχνης της Μόσχας που ίδρυσε ο Στανισλάφσκι, είναι ένας δραστήριος και δημιουργικός άνθρωπος που πιστεύει στη δύναμη της τέχνης του και την υπηρετεί με πάθος. Τις πρώτες ημέρες του Οκτωβρίου το θέατρο του οποίου ηγείται θα βρεθεί στην Αθήνα για να παρουσιάσει τον «Βυσσινόκηπο», το κύκνειο άσμα του Αντον Τσέχοφ, από τη γέννηση του οποίου συμπληρώθηκαν εφέτος 150 χρόνια. «Με γνώμονα το λογοτεχνικό επίπεδο των έργων επιλέγουμε το ρεπερτόριο στις τρεις σκηνές μας:ρωσικά, διεθνή κλασικά και σύγχρονα» λέει στο «Βήμα» ο ρώσος θεατράνθρωπος. «Το ρεπερτόριο εξαρτάται επίσης από το γεγονός ότι συμμετέχουν πάντα λίγοι και εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί. Προσπαθούμε να έχουμε έναν θίασο που να μπορεί να παίξει τα πιο δύσκολα πράγματα. Πολλές φορές επιλέγουμε ένα έργο ανάποδα, π.χ. έχοντας έναν λαμπρό ηθοποιό, τον οποίο θέλουμε να εκπαιδεύσουμε στα δύσκολα». Η εφετινή χρονιά άνοιξε για το Θέατρο Τέχνης της Μόσχαςμε ένα σύγχρονο έργο, τον «Καταραμένο» του Βίκτορ Αστάφιεβ, όπου συμμετέχει η νεότερη γενιά ηθοποιών, ενώ συνολικά έχουν πργοραμματιστεί δέκα έργα. Εχοντας την εμπειρία ρόλων και έργων- έπαιξε επί εικοσαετία τον Μολιέρο και τον Σαλιέρι, έχοντας σκηνοθετήσει στη σκηνή και στη μεγάλη οθόνη και έχοντας φτιάξει τη δική του θεατρική ομάδα προτού αναλάβει τη διεύθυνση του Θεάτρου Τέχνης-, ο Ολεγκ Ταμπάκοφ συνεχίζει να πιστεύει ότι «σύγχρονο θέατρο είναι εκείνο που μπορεί να προκαλέσει ζωντανή κραυγή αντίδρασης», ενώ καλός ηθοποιός είναι εκείνος «που αντιμετωπίζει τον ρόλο του ως πρόκληση και τον μελετά για μεγάλο διάστημαώσπου να γίνει ένα με αυτόν». Αν και οπαδός και συνεχιστής της μεθόδου Στανισλάσφκι, ο Ολεγκ Ταμπάκοφ πιστεύει ότι «αν δεν έχεις ταλέντο, καμία μέθοδος δεν μπορεί να σε βοηθήσει. Ενα γνήσιο ταλέντο χρησιμοποιεί κάθε μέθοδο και κάθε σύστημα με τον δικό του τρόπο». Οπως πιστεύει ότι ιδανικό θέατρο δεν υπάρχει: «Αν ο θεατής δώσει το χέρι και αφήσει τον ηθοποιό να τον εντάξει στην παράσταση με εμπιστοσύνη, τότε ίσως μπορούμε να μιλάμε για το ιδανικό θέατρο».
ΠΟΥ ΚΑΙ ΠΟΤΕ η Θέατρο Μπάντμιντον η Την 1η, στις 2 και και στις 3 Οκτωβρίου, στις 21.00 (με ελληνικούς υπέρτιτλους). η Τιμές εισιτηρίων: 55, 45, 35, 25, 15 (φοιτητικό) ευρώ. η Προπώληση τηλ. 210 8840.600, http://www.ticketnet.gr.
Ο καινοτόμος κύριος Τσέχοφ «Πιστεύω ότι αυτό που τον έκανε ξεχωριστό ήταν η καινοτομία του γραψίματος» λέει ο Ταμπάκοφ για τον Αντον Τσέχοφ. «Με τον τρόπο που έγραφε έκανε και πρόταση ερμηνείας στον ηθοποιό. Ανοιξε την ψυχή του, υποχρέωσε τους καλλιτέχνες να την κατανοήσουν, τους έμαθεπ.χ. πόσο εξαρτημένοι είναι από τη φύση μέσα στην οποία ζουν, από την ώρα της ημέρας, από τη βροχή και το χιόνι που πέφτει έξω από το παράθυρο. Αυτός είναι ο νέος κόσμος που άνοιξε ο Τσέχοφ, ακόμη και σήμερα όμως δεν καταφέραμε να τον κατανοήσουμε και να τον παίξουμε εξ ολοκλήρου. Οσο για τα έργα του, δεν τα θεωρούσε όλα “κωμωδίες”. Ο “Θείος Βάνιας” και οι “Τρεις αδελφές” ήταν δράματα. Το ότι χαρακτήρισε τον “Βυσσινόκηπο” κωμωδία οφειλότανμάλλονστο ότι πρόσθεσε μια δόση μαύρου χιούμορ. Αν σκεφθούμε το γεγονός πως το έργο το έγραψε βλέποντας ουσιαστικά τη ζωή του να φεύγει, τότε καταλαβαίνουμε τι κωμωδία έγραψε ο Τσέχοφ:μπορούμε να την εντάξουμε στην κατηγορία της “Θείας Κωμωδίας” του Δάντη».
πηγή: TO ΒΗΜΑ |
Ποια είναι η γνώμη σας;