σχετικά άρθρα
|
04.02.2013 10:56
Η αντοχή στον παγετό είναι καταγεγραμμένη στα γονίδιαΟι Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν σε εκπροσώπους των αυτόχθονων λαών της Σιβηρίας ένα ειδικό γονίδιο αντοχής στον παγετό. Ειδικά σε αυτό το γονίδιο κρύβεται το μυστικό της επιβίωσης σε ακραίες κλιματικές συνθήκες. Εν τω μεταξύ οι Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίζονται ότι αυτό το γονίδιο υπάρχει σε κάθε άνθρωπο.
Οι κάτοικοι των θερμών χωρών δεν χρειάζονται τόση ενέργεια, γι’ αυτό και ο μεταβολισμός τους είναι διαφορετικά διαμορφωμένος. Με απλά λόγια, ένας Αφρικανός στη Σιβηρία δεν θα νοιώθει απλώς κρύο, αλλά και θα πεινάει. Όλα τα λιγοστά αποθέματα ενέργειάς του στον οργανισμό θα ξοδεύονται γρήγορα και για να τα συμπληρώσει θα πρέπει να καταναλώνει πολύ κρέας και λιπαρή τροφή. Από την άλλη πλευρά και οι βόρειοι λαοί στα τροπικά κλίματα δεν μπορούν να ζήσουν άνετα. Η δραστηριότητα του λεγόμενου γονιδίου αντοχής στο ψύχος αναπτύσσεται επί χιλιετίες, ξεκινώντας από τη στιγμή, που οι πρώτοι άνθρωποι εγκαταστάθηκαν στη Σιβηρία και τον ακρώτατο Βορρά. Οι οργανισμοί τους αργά, αλλά σταθερά προσαρμόστηκαν στο περιβάλλον τους. Παρόμοιες γενετικές αναλύσεις στο μέλλον θα αποδειχθούν πολύ χρήσιμες. Ειδικά κατά την επιλογή ανθρώπων για εργασία σε συνθήκες δριμύτατου κρύου ή ακραίας ζέστης, πιστεύει ο Στεπάνοφ: Από πρακτική άποψη δεν πρόκειται για μια άχρηστη ανακάλυψη. Φανταστείτε ότι πρέπει να κατακτήσουμε την Ανταρκτική ή την Αρκτική. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να μεταβούν στην Αρκτική άνθρωποι, οι οποίοι ζούσαν προηγουμένως σε άλλες τοποθεσίες. Θα μεταβούν εκεί για να χτίσουν κάτι, να διανοίξουν δρόμους, να οργανώσουν τη ναυσιπλοΐα. Εάν τα γενετικά χαρακτηριστικά αυτών των ανθρώπων είναι εκ των προτέρων προσαρμοσμένη στις συνθήκες αυτές, τότε με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα θα είναι σε θέση να εργαστούν εκεί και να ζήσουν με λιγότερα προβλήματα υγείας. Η ανακάλυψη των Βρετανών επιστημόνων αποδείχθηκε ωφέλιμη και για την παγκόσμια επιστήμη. Συγκρίνοντας τα γενετικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων, που ζουν σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες, είναι δυνατό να μελετηθεί ο μηχανισμός της φυσικής επιλογής.
Λέξεις Κλειδιά: Βρετανοί επιστήμονες, Σιβηρία, παγετός, Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, Ρωσικής Ακαδημίας Ιατρικών Επιστημών
|
Ποια είναι η γνώμη σας;