header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Άρθρο
15.03.2013

Διευκρινίσεις Κούρκουλα περί των διευκολύνσεων για «βίζα» και προσέλκυση τουριστών Απάντηση του υφ. Εξωτερικών Δ. Κούρκουλα για τη διευκόλυνση «βίζας» και την προσέλκυση τουριστών από νέες αγορές.


Την πολιτική του υπουργείου Εξωτερικών για την απλοποίηση των διαδικασιών έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων (visas) ώστε να αυξηθούν οι αφίξεις τουριστών από τις νέες αγορές, όπως η Τουρκία, η Ρωσία, η Κίνα και η Βραζιλία, ανέπτυξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δ. Κούρκουλας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των βουλευτών Γρηγόρη Ψαριανού και Θωμά Ψύρρα, στη Βουλή.

 

Αναφερόμενος στις πιο πρόσφατες ενέργειες του υπουργείου, είπε ότι εξασφαλίσαμε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος για την Τουρκία και, για την εφετινή τουριστική περίοδο, διευρυμένο μάλιστα χρονικά σε σχέση με πέρυσι (από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Οκτωβρίου) και με περισσότερες διευκολύνσεις.

Υπενθύμισε ότι, το 2012, το υπουργείο Εξωτερικών υλοποίησε το πιλοτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης της χορήγησης θεωρήσεων στα συνοριακά σημεία εισόδου, σε πέντε μεγάλα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -τη Ρόδο, την Κω, τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο- με τη συναίνεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές (μεταξύ 7ης Ιουνίου και 30ης Σεπτεμβρίου 2012).

Σημείωσε δε, ότι στην Τουρκία, λειτουργούν πέντε Κέντρα Θεωρήσεων, ενώ οι κάτοχοι τουρκικών ειδικών –πράσινων– διαβατηρίων απαλλάσσονται από την υποχρέωση κατοχής θεώρησης για παραμονή στην ελληνική επικράτεια έως 90 ημέρες ανά εξάμηνο.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών προωθεί τη σύναψη συμφωνίας για διευκόλυνση της παροχής θεωρήσεων σε Ρώσους πολίτες, με απώτερο στόχο την πλήρη κατάργηση και θα συνεχίσει και επί ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, τις προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο υφυπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε επίσης ότι η απλοποίηση ή κατάργηση της υποχρέωσης έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων δεν μπορεί να προέλθει από μονομερή ελληνική απόφαση, καθώς η εφαρμογή των κανόνων Σένγκεν (Schengen) αποτελεί υποχρέωση όλων των κρατών- μελών και υπογράμμισε ότι το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί, αφ' ενός να εξαντλήσει όλα τα υπάρχοντα περιθώρια εκτός του δεδομένου κοινοτικού πλαισίου και, αφ' ετέρου, να επιτύχει σταδιακή αναθεώρηση του κοινοτικού κεκτημένου προς την κατεύθυνση της απλοποίησης ή και κατάργησης των θεωρήσεων.

Σε τρίτες χώρες από τις οποίες παρατηρείται μεγάλη ροή επισκεπτών, όπως, μεταξύ άλλων, η Ρωσία και η Κίνα, έχουν δημιουργηθεί Ελληνικά Κέντρα Θεωρήσεων με στόχο την ακόμα πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κοινού. Τα κέντρα αυτά παραλαμβάνουν αιτήσεις θεωρήσεων, μαζί με τα απαραίτητα συνοδευτικά δικαιολογητικά, από ιδιώτες και τουριστικά γραφεία, και τα αποστέλλουν στην οικεία προξενική Αρχή για περαιτέρω επεξεργασία. Με τον τρόπο αυτόν, ελληνικές Προξενικές Αρχές, βάσει παγίων εντολών από την κεντρική Υπηρεσία, χορηγούν θεωρήσεις, κατά κανόνα, εντός 48 ωρών. Ελληνικά Κέντρα Θεωρήσεων λειτουργούν σε 16 πόλεις, στη Ρωσία και σε τρείς πόλεις, στην Κίνα.

Το υπουργείο Εξωτερικών συμπλήρωσε ότι έχει αποστείλει οδηγίες προς τις ελληνικές Προξενικές Αρχές για την πλήρη εκμετάλλευση και εφαρμογή, εφ’ όσον υφίστανται οι σχετικές προϋποθέσεις, της δυνατότητας εξαίρεσης από την υποχρέωση αυτοπρόσωπης παρουσίας των αιτούντων θεώρηση, όταν πρόκειται για ταξιδιώτες «καλής πίστης» (δηλαδή επιχειρηματιών, ατόμων εγνωσμένου οικονομικού εύρους και κοινωνικού κύρους, πανεπιστημιακών, ερευνητών, κλπ) ή όταν μεσολαβούν εγκεκριμένα ταξιδιωτικά πρακτορεία.

Έχουν δοθεί επίσης οδηγίες για τη συντόμευση του χρόνου έκδοσης των θεωρήσεων σε 48 ώρες και, προκειμένου επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή διευκόλυνση των ταξιδιωτών καλής πίστης, για τη χορήγηση σε αυτούς θεωρήσεων πολλαπλών εισόδων μακράς διάρκειας, ισχύος από έξι μήνες έως πέντε έτη.

πηγή: Η Καθημερινή

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /