header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Άρθρο
17.04.2013 09:33

Ο γιατρός με τα 10 δισ.$ που πέρασε από τη φυλακή


Με περιουσία που αγγίζει τα 10 δισ. δολάρια φιγουράρει στην 80ή θέση της λίστας του «Forbes» και στην 9η στη Ρωσία. Ο 46χρονος ολιγάρχης, όμως, για να φτάσει τόσο ψηλά πέρασε από σαράντα κύματα. Μπήκε φυλακή ως κατηγορούμενος για φόνο, ξόδεψε αμύθητα ποσά σε σπίτια, διαμερίσματα, θαλαμηγούς και αεροσκάφη, ενώ πριν από την Τράπεζα Κύπρου είχε επενδύσει και στην ποδοσφαιρική ομάδα του Μονακό.

Ο ίδιος -καθώς είναι χαμηλών τόνων- αποφεύγει τις συνεντεύξεις: μέχρι σήμερα έχει δώσει μόλις πέντε! Γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Περμ, ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο στα Ουράλια της Ρωσίας, σχεδόν 2.000 χλμ. ανατολικά της Μόσχας. Τα παιδικά και εφηβικά χρόνια του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ δεν ήταν μεν σκληρά, αλλά ούτε και τόσο εύκολα.
Σύμφωνα με το «Forbes» (στο οποίο το 2008 έδωσε μία από τις ελάχιστες συνεντεύξεις του), οι γονείς του ήταν γνωστοί γιατροί στο Περμ και η πορεία του αμούστακου αγοριού φαινόταν προκαθορισμένη: θα ακολουθούσε την Ιατρική. Το 1990 αποφοιτώντας με τιμητικές διακρίσεις από το Ιατρικό Ινστιτούτο του Περμ, με ειδίκευση στην Καρδιολογία, άρχισε να εργάζεται στο καρδιολογικό τμήμα εντατικής θεραπείας.

Στα φοιτητικά του χρόνια γνωρίζει και ερωτεύεται κεραυνοβόλα τη συμφοιτήτριά του Ελένα, την οποία παντρεύεται λίγους μήνες μετά τη γνωριμία τους. Το 1989 έρχεται ο καρπός του φλογερού τους έρωτα, η Εκατερίνα. Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και αρχές του 1990 στην ΕΣΣΔ έγιναν κοσμογονικές αλλαγές. Ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, ανεργία, αύξηση εγκληματικότητας, φτωχικοί μισθοί και πείνα για την τότε Ρωσία αποτελούσαν συνηθισμένα φαινόμενα. Σε τέτοιες συνθήκες οι περισσότεροι προτιμούσαν να κρατηθούν στις δουλειές τους με χαμηλούς μισθούς, προσπαθώντας να επιβιώσουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ βρέθηκε να συντηρεί την οικογένειά του με τον πολύ χαμηλό μισθό του νεαρού γιατρού, αλλά δεν είχε διάθεση να ζήσει στη φτώχεια και τη στέρηση.

 

ΜΑΓΝΗΤΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Μαζί με τον πατέρα του, καθηγητή της Ιατρικής, Γιεβγκένι Ριμπολόβλεφ, ιδρύουν τη Magnetics, η οποία δραστηριοποιούνταν στη μαγνητοθεραπεία.
 
Κερδίζοντας σταδιακά τα πρώτα κεφάλαια, ο Ριμπολόβλεφ διεύρυνε το πεδίο των επιχειρηματικών του ενδιαφερόντων. Τις περισσότερες φορές οι μεγάλες εταιρείες δεν πλήρωναν την εταιρεία του Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ για τη θεραπεία των εργαζομένων τους σε χρήματα, αλλά με προϊόντα σε μειωμένες τιμές, και αυτός αναγκαζόταν να βρίσκει από μόνος του αγοραστές των προϊόντων αυτών. Ακριβώς σε αυτό τον τομέα, όπως έγραφε το «Forbes», το 1992 ο Ριμπολόβλεφ κέρδισε το πρώτο του εκατομμύριο δολάρια. Με τα πρώτα μικρά κεφάλαια πηγαίνει στη Μόσχα και σπουδάζει Οικονομικά, συγκεκριμένα γίνεται χρηματιστής.


ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ

Σύμφωνα με το περιοδικό, από τα σχολικά του χρόνια ο Ριμπολόβλεφ έδειξε ενδιαφέρον για θέματα χρηματιστηρίου. Το 1992 άνοιξε τη δική του επενδυτική εταιρεία. Το 1994 ίδρυσε μια τράπεζα, απέκτησε τις μετοχές μερικών βιομηχανιών του Περμ και συμμετείχε στα διοικητικά τους συμβούλια. Το 1995 ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ πήρε την επόμενη δύσκολη απόφαση, η οποία αποδείχτηκε στρατηγικά ορθή. Πούλησε το μεγαλύτερο μερίδιο των μετοχών του στις διάφορες βιομηχανίες, ενοποίησε τις επενδύσεις του, επικεντρώνοντας την προσοχή του στη βιομηχανία καλίου και ειδικότερα στην εταιρεία Uralkali και όχι σε εταιρείες πετρελαίου ή στρατιωτικής βιομηχανίας, οι οποίες εκείνο τον καιρό θεωρούνταν από τους περισσότερους επενδυτές ως πιο κερδοφόρες. Τη δεκαετία του 1990 οι ιδιωτικοποιήσεις και οι επιχειρήσεις στη Ρωσία ήταν πραγματικά επικίνδυνη υπόθεση. Τον πίεζαν εγκληματικά κυκλώματα και ανταγωνιστές, γι’ αυτό και κυκλοφορούσε με αλεξίσφαιρο γιλέκο και σωματοφύλακες. Ανησυχώντας για την ασφάλεια της οικογένειάς του, το 1995 έστειλε τη σύζυγό του και την οκτάχρονη τότε Εκατερίνα στην Ελβετία, ενώ ο ίδιος συνέχισε να εργάζεται στη Ρωσία με κίνδυνο της ζωής του.

Οπως έγραφαν, μάλιστα, οι εφημερίδες της πόλης Περμ, είχαν γίνει τότε σχέδια για τη δολοφονία του, που έπεσαν στο κενό. Οι αντίπαλοί του όμως, επιστράτευσαν, άλλες τακτικές: τον Μάιο του 1996 ο Ριμπολόβλεφ κατηγορήθηκε για τον φόνο του γενικού διευθυντή της JSC Neftechimik Γιεβγκένι Παντελεϊμόνοφ. Ο Ριμπολόβλεφ φυλακίστηκε για 11 μήνες και γιόρτασε εκεί τα 30ά γενέθλιά του. Στη φυλακή δεχόταν πιέσεις να πουλήσει τις μετοχές της Uralkali για πολλά χρήματα με αντάλλαγμα την ελευθερία του. Αυτός όμως αρνήθηκε και ήταν έτοιμος να παλέψει για το δίκιο του μέχρι το τέλος. «Ημουν έτοιμος να περάσω στη φυλακή 10 χρόνια», είχε πει στη συνέντευξή του στο «Forbes», «αλλά δεν ήμουν διατεθειμένος να αποξενωθώ από την περιουσία μου». Το πρώτο εξάμηνο του 2008, προτού ξεσπάσει η παγκόσμια οικονομική κρίση, η Uralkali ήταν μια διεθνής εταιρεία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και η κεφαλαιοποίησή της έφτασε μέχρι και τα 35 δισ. δολάρια.

Απέκτησε και τα «απαραίτητα» του κάθε σύγχρονου δισεκατομμυριούχου, όπως ένα πολυτελές σκάφος, στο οποίο έδωσε το όνομα «Anna», κόστους 111 εκατ. δολαρίων, το προσωπικό του αεροπλάνο και εκλεκτά ακίνητα σε όλο τον κόσμο. Οσον αφορά στη μεγάλη του αγάπη, αυτή μοιράζεται στις δύο κόρες του, την Εκατερίνα και την Αννα. Η πρώτη σπουδάζει στην Αμερική και ασχολείται με την ιππασία, ενώ η 12χρονη Αννα πηγαίνει σε ιδιωτικό σχολείο. Το όνομα της Εκατερίνα έγινε γνωστό και στους κοσμικούς κύκλους της Νέας Υόρκης όταν ο πατέρας της ξόδεψε 88 εκατ. δολάρια για να της αγοράσει το ακριβότερο διαμέρισμα του Μανχάταν.

 ΤΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ

Η πρώην θέλει τα μισά

Στα τέλη του 2008 η Ελένα Ριμπολόβλεβα έκανε αίτηση διαζυγίου καθώς, όπως υποστήριξε, ο σύζυγός της την απατούσε συστηματικά. Η Ελένα διεκδικεί τη μισή περιουσία του Ριμπολόβλεφ, δηλαδή κάτι περισσότερο από 5 δισ. δολάρια, αλλά ο Ρώσος ολιγάρχης προσπάθησε να αποκρύψει μέρος της περιουσίας του μεταφέροντας μεγάλα ποσά σε διάφορα τραπεζικά καταστήματα του κόσμου. Η δίκη για το διαζύγιο και το μοίρασμα της περιουσίας δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ενώ οι δικηγόροι της Ελένα κατάφεραν να μπλοκάρουν πριν από έναν χρόνο την ανακαίνιση που ήθελε να κάνει η κόρη τους Εκατερίνα στο διαμέρισμα του Μανχάταν, γεγονός που εξόργισε την 23χρονη χρυσή κληρονόμο. Η μοιρασιά της περιουσίας πάντως δεν είναι εύκολη υπόθεση, μια και ο κατάλογός της προκαλεί ζάλη. Η Ελένα έχει στείλει επιστολή στον εισαγγελέα της Γενεύης, σύμφωνα με την οποία αν της συμβεί κάτι ύποπτος θα είναι ο Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ.


πηγή: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /