header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Άρθρο
16.08.2013 18:08

Η Ελλάδα, η Ρωσία και το φυσικό αέριο


Στον ελληνικό Τύπο το τελευταίο διάστημα κυκλοφόρησαν κάποια ενδιαφέροντα δημοσιεύματα σχετικά με την επιστολή που έστειλε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν  για να ζητήσει βοήθεια με το κόστος του ελληνικού αερίου, δηλαδή το αέριο που εισάγει η Ελλάδα μέσω Gazprom.

Εξετάζοντας τα δεδομένα είναι σαφές για ποιο λόγο ανησυχεί η ελληνική κυβέρνηση για το θέμα αυτό:

 

Όπως φαίνεται στο γράφημα, κατά το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ελλάδα ήταν οι υψηλότερες στην ΕΕ χωρίς να ληφθούν υπόψη οι φόροι, καθώς και οι τρίτες υψηλότερες μαζί με τους φόρους. Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό για την Ελλάδα για αρκετούς λόγους:

• Προφανώς, στο μέσον μιας μεγάλης ύφεσης, οι πολύ υψηλές τιμές της ενέργειας μπορεί να λειτουργήσουν ως μια σημαντική επιβάρυνση για την οικονομία (τόσο στην προσφορά, καθώς επηρεάζουν τις επιχειρήσεις, όσο και στην κατανάλωση, καθώς μειώνουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών).

• Η Ελλάδα εξαρτάται πλήρως από τις εισαγωγές για μεγάλο μέρος του ενεργειακού της εφοδιασμού, κυρίως του φυσικού αερίου και του πετρελαίου. Αυτό την καθιστά ευάλωτη σε μελλοντικές κρίσεις των τιμών και της δίνει ελάχιστο έλεγχο επί του θέματος. Παρεμπιπτόντως καθιστά επίσης την τρέχουσα ρύθμιση του λογαριασμού της (που πλέον κινείται σε πλεόνασμα) πιο δύσκολη, δεδομένου ότι έχει ένα σχεδόν μόνιμο έλλειμμα από τις ενεργειακές εισαγωγές.

• Παραδόξως, η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να κρατήσει τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας αρκετά χαμηλές. Αυτό είναι θετικό για τους καταναλωτές, αλλά προβληματικό για τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν πολύ χαμηλά περιθώρια κέρδους. Συνήθως, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα πρόβλημα που μπορεί να λυθεί εύκολα, όμως, με την κυβέρνηση να προσπαθεί να ιδιωτικοποιήσει τον εν λόγω τομέα κάνει την προοπτική της επένδυσης να φαίνεται λιγότερο ελκυστική. Εν μέρει ως απάντηση σε αυτό, η κυβέρνηση επέτρεψε την περαιτέρω αύξηση των τιμών, πιέζοντας έτσι περισσότερο το βιοτικό επίπεδο.

Ακόμη κι αν το αίτημα μπορεί να ήταν αποδεκτό τότε, βαδίζει σε ασταθές έδαφος όσον αφορά την ΕΕ.

Όπως επισημάναμε κατά τη διάρκεια της κρίσης της Κύπρου, η επιρροή της Ρωσίας στην περιοχή (ιδίως όσον αφορά την ενέργεια) είναι ένα πολύ παρακινδυνευμένο ζήτημα, το οποίο αναδεικνύει αντιφατικούς στόχους σε διάφορα κράτη μέλη της ΕΕ.

Η Natural Gas Europe ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Gazprom και Ελλάδας είναι εν εξελίξει γι αρκετό καιρό, αλλά βρίσκονται σε κάποιου είδους αδιέξοδο, με τη μία να προσφέρει μειώσεις των τιμών της τάξης του 10% και την άλλη να ζητάει μειώσεις μέχρι και 20%.

Η όποια χάρη σχετικά με τις τιμές του φυσικού αερίου από την Gazprom (μέσω του Putin), είναι απίθανο να γίνει δωρεάν. Η ΕΕ (και οι ΗΠΑ όσον αφορά το εν λόγω θέμα), πιθανότατα θα είναι πολύ προσεκτική όσον αφορά την παραχώρηση περαιτέρω επιρροής επί κάποιου μέλους της στη, ιδίως μίας με μια τόσο στρατηγικά σημαντική θέση όπως η Ελλάδα. Η Gazprom θεωρούνταν επίσης ως πιθανή αγοραστής της ΔΕΠΑ, του ελληνικού μονοπωλίου φυσικού αερίου που ιδιωτικοποιείται, αν και δεν υπέβαλλε κάποια προσφορά νωρίτερα φέτος. Ωστόσο, η προοπτική για την αύξηση της ρωσικής παρουσίας στην Ελλάδα και στην ελληνική αγορά ενέργειας είναι σαφής, ενώ η ελπίδα του να αξιοποιήσει η Ελλάδα τα «τεράστια» ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται κάτω από τη Μεσόγειο είναι ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, ένα μάταιο όνειρο.

Παρ’ όλα αυτά, σαφώς είναι ακόμα οι πρώτες ημέρες και δε θα πρέπει να προτρέχουμε. Αλλά είμαστε σίγουροι πως οι άλλοι ηγέτες της ΕΕ θα παρακολουθούν πολύ στενά το θέμα αυτό.

 

Πηγή:www.capital.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /