header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Άρθρο
25.08.2013

Financial Times: Τέλος το πάρτι για Βραζιλία, Ρωσία, Κίνα και Ινδία- Χαλάρωσε η ανάπτυξη, αυξάνονται τα προβλήματα


Για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες του λεγόμενου BRICS, την Βραζιλία, την Ρωσία την Ινδία την Κίνα και τη Νότια Αφρική αναφέρονται οι Financial TImes, οι οποίοι υποστηρίζουν πως «το πάρτι τελείωσε» γι αυτές τις χώρες, καθώς οι ρυθμοί ανάπτυξης έχουν πέσει αρκετά και το μέλλον τους πλέον είναι δυσοίωνο.

 

«Μετά από μια δεκαετία πάθους, οι επενδυτές γύρισαν την πλάτη τους στις αναπτυσσόμενες αγορές. Στις χώρες των BRICS -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα- οι ρυθμοί ανάπτυξης έπεσαν πολύ γρήγορα και τα ισοζύγια τους επιδεινώθηκαν. Η έκπληξη δεν είναι ότι ο έρωτας τελείωσε, αλλά ότι διήρκεσε τόσο πολύ.

Από το 2000 ως το 2008, ο κόσμος έζησε μια από τις μεγαλύτερες περιόδους ραγδαίας ανάπτυξης των εμπορευμάτων και της πιστωτικής επέκτασης, όλων των εποχών. Η Γένεση προειδοποιεί ότι μετά από επτά χρόνια αφθονίας, ακολουθούν επτά χρόνια πείνας και η πείνα θα καταστρέψει τη γη. Ίσως ο συνδυαζόμενος κύκλος της ανόδου των εμπορευμάτων και της πιστωτικής επέκτασης, από τον οποίο οι χώρες των BRICS έχουν επωφεληθεί περισσότερο απ' ότι τους άξιζε, να έχει θεϊκή προέλευση.

Η έκρηξη αυτή, παρατάθηκε κατά μισή δεκαετία μέσω της ποσοτικής χαλάρωσης στις αναπτυγμένες οικονομίες, που τις πλημμύρισε με φθηνό χρήμα. Στα χρόνια της αφθονίας, τα BRIC δεν χρειάστηκε να κάνουν σκληρές επιλογές. Σήμερα, οι κατεστημένες ελίτ τους, δεν δείχνουν ούτε να είναι διατεθειμένες, ούτε να μπορούν να το κάνουν. Οι ζωές τους, ήταν πάρα πολύ καλές.

Τώρα, η εποχή της ραγδαίας ανάπτυξης τελείωσε. Η Βραζιλία και η Ρωσία χτυπήθηκαν από τη μείωση των τιμών των εμπορευμάτων, οι οποίες αναμένεται να συνεχίσουν να υποχωρούν για αρκετά χρόνια. Αυτές οι δυο χώρες, μπορεί να πιαστούν και στην παγίδα του «μέσου εισοδήματος». Πρόσφατες μελέτες ανακάλυψαν ότι οι χώρες τείνουν να βιώνουν μια απότομη επιβράδυνση της ανάπτυξης τους, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ φτάνει τα 15.000 δολάρια.

Ενώ τα BRIC, έχουν συγκεντρώσει μεγάλα συναλλαγματικά αποθέματα, δεν εκμεταλλεύτηκαν τις καλές εποχές για να βελτιώσουν τις οικονομίες τους. Οι τράπεζες της Κίνας είναι υπερμοχλευμένες και η Ινδία υποφέρει από πολλές οικονομικές ασθένειες. Ο πληθωρισμός της είναι πολύ ψηλός. Επίσης, το έλλειμμα του προϋπολογισμού της, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα του ισοζυγίου της είναι πολύ μεγάλα. Η διακυβέρνηση είναι, στην καλύτερη περίπτωση, μέτρια αντανακλώντας σημαντική διαφθορά και κακό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Η Παγκόσμια τράπεζα, καταρτίζει τον δείκτη "ease of doing business" (πόσο φιλική στην επιχειρηματικότητα είναι μια χώρα) για 185 χώρες. Τα BRICs, τα πάνε ακόμα χειρότερα σε αυτό το δείκτη, με την Κίνα να κατατάσσεται στη θέση 91, η Ρωσία 112, η Βραζιλία 130 και η Ινδία 132. Η Ρωσία έχει θέσει το μακροπρόθεσμο στόχο να κάνει εκατό βήματα, αλλά μέχρι τώρα έχει κάνει πολύ λίγα για να τον πετύχει. Η Κίνα εν τω μεταξύ ασκεί πιέσεις στην Παγκόσμια Τράπεζα, να εγκαταλείψει αυτό το δείκτη.

Κάποιοι μπορούν να δουν την ύβρη της εκρηκτικής ανάπτυξης στην κατασκευή «λευκών ελεφάντων». Οι ολυμπιακοί αγώνες τα λένε όλα. Το 2008 το Πεκίνο ξεπέρασε όλες τις προηγούμενες διοργανώσεις με δαπάνες 40 δισ. δολαρίων. Η Ρωσία ξοδεύει 51 δισ. δολάρια για τους χειμερινούς ολυμπιακούς αγώνες του Sochi, σε σύγκριση με τα 6 δισ. που είχαν ξοδευτεί για τη διοργάνωση στο Βανκούβερ το 2010. Οι πρόσφατες διαδηλώσεις στη Βραζιλία, οφείλονται εν μέρει στο κόστος του μουντιάλ του 2014 και των ολυμπιακών αγώνων του 2016.

Όσον αφορά όμως στο ζωτικό ζήτημα της επένδυσης σε υποδομές, η Βραζιλία, η Ινδία και η Κίνα, επενδύουν πολύ λίγα. Η Ρωσία δεν έχει επεκτείνει το οδικό της δίκτυο από το 1994. Μόλις τ ο 2018 ένας αυτοκινητόδρομος αναμένεται να συνδέσει τη Μόσχα με την Αγία Πετρούπολη και αυτό επειδή τότε η χώρα θα φιλοξενεί το παγκόσμιο κύπελλο.

Ακόμα χειρότερα, η τρέχουσα πολιτική των BRIC, είναι προς τη λάθος κατεύθυνση. Όλες έχουν σχετικά μεγάλο δημόσιο τομέα και εθνικό προστατευτισμό. Εξαιτίας της πρόσφατης οικονομικής τους επιτυχίας και της οικονομικής κρίσης της Δύσης, βλέπουν τον κρατικό καπιταλισμό ως λύση και την ιδιωτική επιχειρηματικότητα και την ελεύθερη αγορά ως πρόβλημα. Ειδικά σε Ρωσία και Βραζιλία, ομάδες επιρροής καλούν για μεγαλύτερο ρόλο του κράτους, παρότι η κρατική διαφθορά είναι το βασικό πρόβλημα.

Τον περασμένο μήνα ο Igor Rudensky, βουλευτής του κόμματος «Ενιαία Ρωσία», που προεδρεύει στην οικονομική επιτροπή της Δούμας, δήλωσε: «Ο ηγετικός ρόλος στην οικονομία θα πρέπει να ανήκει σε κρατικές επιχειρήσεις. Πρέπει να διατηρήσουμε όλη την θετική (από την ΕΣΣΔ) ιστορική εμπειρία». Πίσω στο μέλλον!

Ακόμα και αν οι πολιτικοί ηγέτες των BRIC αποφάσιζαν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα, οι γιγαντιαίες κρατικές εταιρείες κάνουν κουμάντο. Κρατούν με σιδερένια πυγμή, την ενέργεια, τις μεταφορές και τις τράπεζες. Αλλά τα Brics, δεν κυβερνούν τον κόσμο.

Εξαιτίας τους, η Δύση υποβάθμισε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου και αντίθετα αναζήτησε περιφερειακές εμπορικές συμφωνίες. Παράδειγμα αποτελεί η Διατλαντική Εμπορική και Επενδυτική Συνεργασία (Transatlantic Trade and Investment Partnership), ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ και η Συνεργασία Χωρών του Ειρηνικού (Trans-Pacific Partnership) που περιλαμβάνει τις περισσότερες χώρες του ειρηνικού ωκεανού, αλλά όχι την Κίνα.

Το πάρτυ των BRICs τελείωσε. Η ικανότητα τους να προχωρήσουν μπροστά, εναπόκειται στην ικανότητα τους να φέρουν εις πέρας, σε χαλεπούς καιρούς, τις μεταρρυθμίσεις που δεν έκαναν στην περίοδο της ανάπτυξης».

Πηγή: Iefimerida.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

To saslik einai apo to Uzbekistan.poion kaukaso? An den kseris min grafis Kai den vazoun ksidi I ouzbeki aka fisiko anthrakouxo metaliko Nero. / OkΝέος πόλεμος κυρώσεων ΗΠΑ- Ρωσίας / Πολύ καλή ενημέρωση! / Θανάσης ΔήμουΟ καθηγητής Ιωάννης Μάζης σχολιάζει την προμήθεια των S-400 από την Ρωσία / Wow!!! Στο ναυτικό ήταν κι αυτός!!! / ελλαδίτηςΜε σκορ 98-2 υπερψηφίστηκαν στη Γερουσία οι νέες κυρώσεις ΗΠΑ στη Ρωσία / Για ποιο λόγο το κράτος τους παίρνει την ιθαγένεια; Μα στα πλαίσια του σχεδίου για τον αφελληνισμό της Θράκης και την αλλοίωση της πληθυσμιακής σύνθεσης όλης της... / κάποιος πατριώτηςH Gazprom ιδρύει δύο κινηματογραφικές εταιρείες στις ΗΠΑ / Δόξα τω Θεώ, ειρήνη να χουμε, μονο αυτό μετράει. Ομόνοια και ευμηερία για τις όλες τις χώρες . Οταν οι πολεμοχαρείς μιλάνε εμείς οι πολίτες τρμεμουμε, Θέλουε να... / ΟλγαΗ πρώτη συνάντηση Τραμπ - Πούτιν / Συγχαρητήρια για το άρθρο κύριε Αυγερινέ,μια μικρή παρατήρηση μόνο,ο όρος ρωσόφωνοι είναι και αυτός έννοιολογηση της προπαγάνδας του ευρωατλαντικού άξονα,οι... / Γιώργος ΠαγανόπουλοςΕθνική Γυναικών: Μάλτση και Καλτσίδου για τη νίκη επί της Ρωσίας και κυρίως για το αύριο / Ενώ οι νεοφιλελέδες του Μιζοτάκη, της SIEMENS, του Χριστοφοράκου και του Σόϊμπλε ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ με τον Σόρος και το διεθνές παρασιτικό, τραπεζικό κεφάλαιο και την ΝΤΠ;;;... / ΟΥΣΤ, ΝΕΟΦΙΛΕΛΕ ΖΩΑ ΤΟΥ ΣΟΡΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΙΖΟΤΑΚΟΥΛΑ!!!Ρεσιταλ εθνικισμού από Γιούσενκο : «Οι αρχαίοι Έλληνες μιλούσαν ουκρανικά» / Λάμπρος ΖαχαρήςΗ μη κομμουνιστική αριστερά σήμερα, η καλούμενη νέα αριστερά, είναι κατασκεύασμα των Bush-Clinton-Obama-Merkel-Soros, και σ αυτή την αριστερά έχει ενταχθεί όλη η... / ΕλλαδίτηςΠαλιννοστούντες αποθεώνουν τον Σαββίδη / Νιωθουμε ντροπη.   Καποτε θα πρεπει να βγει καποιος και να πει ποιανου αποφαση ηταν.  Για να αποφασιστει τι πρεπει. ------------------------ / ΔράκωνAγία Πετρούπολη: η “Βενετία του Βορρά” / Σειρα του Τραμπ να διωξει τον Πιατ απο την Ελλαδα και να τον στειλει Γερμανια. Διαφορετικα ας τον αναλαβουν οι Ρωσοι . Βεβαια δεν ξερουμε και το παρασκηνιο οσο... / ἍναξΜόσχα: Κόντρα για την ουκρανική βιβλιοθήκη /