header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Άρθρο
06.09.2013 18:11

Πούτιν: Θα βοηθήσουμε τη Συρία αν οι ΗΠΑ επιτεθούν Διχασμός στη Σύνοδο των G20


«Δεν συμφωνούμε με τον Ομπάμα αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο» είπε ο Ρώσος πρόεδρος, επιβεβαιώνοντας ότι είχε τετ-α-τετ με τον Αμερικανό ομόλογό του - Άτυπο χρονοδιάγραμμα 96 ωρών από τον Ομπάμα για στρατιωτική επέμβαση στη Συρία - Θα απευθύνει διάγγελμα στον αμερικανικό λαό την Τρίτη

 

Επιμένει στη θέση του κατά μιας στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ο οποίος σε δηλώσεις του έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής των G20, που έλαβε χώρα στην Αγία Πετρούπολη στη Ρωσία, είπε ότι οι αντάρτες και όχι ο Άσαντ έριξαν τα χημικά στη Συρία.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «προβοκάτσια» από πλευράς των επαναστατών, οι οποίοι, όπως είπε, ήθελαν να προσελκύσουν περισσότερη βοήθεια από το εξωτερικό.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, μια επίθεση κατά του συριακού καθεστώτος νομιμοποιείται μόνο για λόγους αυτοάμυνας και τόνισε ότι εκείνοι που δρουν διαφορετικά θα είναι παράνομοι.

«Τους βοηθήσαμε οικονομικά και με την αγορά όπλων και ελπίζουμε να έχουμε συνεργασία ανθρωπιστικού επιπέδου και να υποστηρίξουμε τους πολίτες που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις αυτή την περίοδο», είπε επίσης αναφερόμενος στη συριακή κρίση.

«Δεν συμφωνούμε με τον Ομπάμα αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο»

Όσον αφορά στις πληροφορίες περί «παγωμένου» κλίματος  στη Σύνοδο και τις φήμες που τον ήθελαν να ζήτησε να καθίσει μακριά από τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα στο τραπέζι των συζητήσεων, ο κ. Πούτιν είπε ότι το κλίμα ήταν θερμό.

«Είχαμε συνάντηση με τον Αμερικανό πρόεδρο και δε ήμασταν όρθιοι, όπως είπατε», ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Δεν συμφωνούμε αλλά ακούμε ο ένας τον άλλο. Συμφωνήσαμε σε ένα σημείο, σε ένα σενάριο για την ειρηνική επίλυση της κρίσης».

Πάντως, όσον αφορά γα το θέμα του Σνόουντεν, ένα ζήτημα που «ψύχρανε» τις θέσεις ΗΠΑΣ – Ρωσίας, ο Πούτιν είπε ότι δεν συζητήθηκε.

Ωστόσο, τόνισε πως δεν πρόκειται να ακολουθήσει ανταλλαγή του Σνόουντεν με κάποιο Ρώσο υπήκοο, γιατί «δεν έκανε κάποιο έγκλημα στα εδάφη μας και δεν κατηγορείται για κάτι στη Ρωσία».

«Δε βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα στις σχέσεις Ρωσίας - Βρετανίας»

Σχετικά με την ένταση που έχει προκληθεί στις σχέσεις Βρετανίας – Ρωσίας, έπειτα από τη δήλωση Πούτιν ότι η Βρετανία είναι ένα... «μικρό νησί, για το οποίο δεν νοιάζεται κανείς», ο Ρώσος πρόεδρος υπογράμμισε ότι δε βλέπει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα.

«Ο Ντέιβιντ Κάμερον και ο εγώ αντιλαμβανόμαστε διαφορετικά την κατάσταση στη Συρία. Ωστόσο, διατηρούμε καλές σχέσεις. Είναι σημαντικό να έχουμε καλή σχέση. Είναι κατά μία έννοια μία ξεχωριστή σχέση γιατί είμαστε και οι δύο μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και συχνά συνεργαζόμαστε. Ευτυχώς σήμερα δε βλέπω κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα με τη Βρετανία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Πούτιν αναφέρθηκε επίσης στην Αίγυπτο λέγοντας ότι: «Ανησυχούμε πολλοί με την κατάσταση στην Αίγυπτο, οι Αιγύπτιοι είναι φίλοι μας και η χώρα είναι πολύ σημαντική για την γύρω περιοχή. Αν η χώρα γίνει αδύναμη τότε όλα θα είναι απρόβλεπτα».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας, ο στρατός προσπαθεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και υπάρχουν τρομοκράτες και αυτό είναι επικίνδυνο για την ίδια την Αίγυπτο.

«Ελπίζουμε ότι θα επανέλθει η ισορροπία στην Αίγυπτο και θα συνεργαστούμε με μία νόμιμη κυβέρνηση», είπε.

Ομπάμα: «Όλοι σχεδόν συμφωνούν μαζί μου ότι ο Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση»

Σε αντίθεση με τον Πούτιν, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι σχεδόν όλοι στη G20 συμφώνησαν μαζί του ότι ο Άσαντ βρίσκεται πίσω από την επίθεση με τα χημικά.

Μάλιστα, ο Ομπάμα ανακοίνωσε ότι την Τρίτη θα απευθύνει διάγγελμα στον Αμερικανικό λαό για τη Συριά, αφήνοντας με αυτό τον τρόπο ανοιχτό το ενδεχόμενο επέμβασης την επόμενη εβδομάδα, αν και κάτα τη διάρκεια της ομιλίας του στην Αγία Πετρούπολη ανέφερε ότι δεν... «καίγεται» να προχωρήσει σε στρατιωτικής επιχείρηση.

«Πάνω από 1.000 παιδιά πέθαναν από χημικά. Αυτό δε κατασκευάστηκε από κάποιον. Δε το χρησιμοποιούμε ως δικαιολογία για να κάνουμε επέμβαση. Με εξέλεξαν για να τελειώσουμε τους πολέμους. Υπάρχουν, όμως, στιγμές που πρέπει να πάρουμε κάποιες αποφάσεις και αυτή είναι μία από αυτές τις στιγμές», σημείωσε.

«Συμφωνούμε με τον Πούτιν ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικού δρόμου»

Όσον αφορά στις σχέσεις του με τον Πούτιν, ο Ομπάμα είπε ότι η συζήτηση που είχε μαζί του ήταν «εποικοδομητική»

«Συζητήσαμε το θέμα της Συρίας και ήταν το σημαντικότερο ζήτημα που θίξαμε, ενώ το θέμα Σνόουντεν δεν προέκυψε.
Σχετικά με τη Συρία του είπα ότι δεν περιμένω να συμφωνούμε, αλλά είναι πιθανό ότι μετά την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ ο Πούτιν να πάψει να διατηρεί την ίδια θέση. Είπαμε όμως ότι συμφωνούμε ότι η κρίση μπορεί να επιλυθεί μέσω πολιτικού δρόμου και για αυτό πρέπει να προχωρήσουμε μαζί Ρωσία και ΗΠΑ. Το θέμα της χρήσης χημικών σε παιδιά αρκεί για να ενεργήσουμε», πρόσθεσε.

Ο Ομπάμα ανέφερε στη συνέχεια ότι ο στρατός του, του είπε ότι μπορεί να δράσει αύριο, σε μία εβδομάδα σε ένα μήνα αλλά, όπως τόνισε, «πρέπει να έχουμε μία σοβαρή συζήτηση για τέτοια θέματα».

«Αυτά τα ζητήματα εθνικής ασφάλειας που θα προκύψουν τα επόμενα πέντε δέκα χρόνια. Δεν έθεσα το θέμα στο Κονγκρέσο μόνο συμβολικά. Θα προτιμούσα να πάω μέσω ΟΗΕ αλλά δε μπορώ», είπε και υπογράμμισε πως αν γίνει μια επέμβαση θα είναι περιορισμένη και όχι όπως στο Ιράκ.

Ερωτηθείς από δημοσιογράφο για το αν θα πραγματοποιηθεί επέμβαση στη Συρία με ή χωρίς το «ναι» του Κογκρέσου, ο Ομπάμα είπε ότι έθεσε το θέμα στο Κογκρέσο μόνο και μόνο επειδή θα είναι πιο ισχυρή η απάντηση αν το Κογκρέσο την εγκρίνει.

«Σύμφωνα με αυτό που θα πει το Κογκρέσο, θα είναι δουλειά μου να απαντήσω αν πρέπει να ακολουθήσω. Για αυτό με εξέλεξαν και για αυτό με επανεξέλεξαν», είπε και πρόσθεσε ότι: «Αυτού του είδους οι επεμβάσεις, δεν είναι δημοφιλείς γιατί δείχνουν μακρινές. Δεν κάνω σύγκριση με τον δεύτερο παγκόσμιο, αλλά όταν το Λονδίνο βομβαρδίστηκε δεν ήταν δημοφιλές για το Κογκρέσο να βοηθήσει τη Βρετανία».

«Ο κόσμος αγωνίζεται με τη δουλειά του, με λογαριασμούς, δε θέλει να φύγουν μακριά τα παιδιά του. Μέχρι τώρα είδαμε μια κλιμάκωση της χρήσης χημικών από το καθεστώς Ασαντ. Mέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει ιδέες που αν εφαρμοστούν θα σταματήσουν το έργο του Ασαντ. Ακούω το Κογκρέσο δε μιλώ μόνο, αν υπάρξουν καλές ιδέες θα είμαι ανοιχτός σε αυτές», είπε.

Ολαντ : Θα αποφασίσουμε για τη Συρία μετά την ψηφοφορία στο Κογκρέσο

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είπε ότι η Γαλλία θα αποφασίσει σχετικά με τη στάση της για τη Συρία μετά τη ψηφοφορία στο Κογκρέσο και την έκθεση των επιθεωρητών του ΟΗΕ η οποία, όπως είπε, θα δημοσιευθεί άμεσα.

Ερντογάν: Σχεδόν όλοι συμφώνησαν σε στρατιωτική επιχείρηση στη Συρία

Πάντως, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους και ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι σχεδόν όλοι οι ηγέτες της G20 υποστηρίζουν μια επέμβαση εναντίον της Συρίας.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της Συνόδου, ο κ. Ερντογάν είπε ότι οι ηγέτες που πήραν μέρος παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις οι οποίες σχετίζονται με τη σφαγή που διέπραξε το συριακό καθεστώς εναντίον του λαού του, προσθέτοντας ότι δήλωσαν πως μια επιχείρηση εναντίον της Δαμασκού είναι «εξαιρετικά απαραίτητη».

πηγή: Πρώτο Θέμα

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /