header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Άρθρο
17.09.2013 17:26

Τσίπρας: Δεν απαιτείται η άδεια τρίτων για συνεργασία με τη Ρωσία


Έφ' όλης της ύλης συζήτηση είχαν, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με την πρόεδρο του συμβουλίου της ομοσπονδίας της ομοσπονδιακής συνέλευσης της ρωσικής ομοσπονδίας Βαλεντίνα Ματβιένκο.

Χωρίς να γίνουν δηλώσεις, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης διαβεβαίωναν ότι στην συνάντηση η κ.Ματβιένκο τάχθηκε υπέρ των εμπορικών, οικονομικών και πολιτισμικών σχέσεων της χώρας της με την Ελλάδα, ξεκαθαρίζοντας ότι μιλά για σχέσεις μεταξύ δύο κυρίαρχων χωρών. Φράση, που ερμηνεύθηκε από την ελληνική πλευρά ως ότι δεν μπορεί η όποια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να απαιτεί εν είδει προϋποθέσεως την συγκατάθεση των ευρωπαϊκών θεσμών.

 

Ο κ. Τσίπρας, από την πλευρά του, δήλωσε για άλλη μια φορά αντίθετος στις ιδιωτικοποιήσεις, παραδέχθηκε, όμως, την ανάγκη για διεύρυνση των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού, στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών και αναπτυξιακών κοινοπραξιών με σημαντικό ποσοστό του Δημοσίου. Ξεκαθάρισε, άλλωστε, ότι για το κόμμα του το Δημόσιο παίζει ιδιαίτερο ρόλο, καθώς «εμείς αξιοποιούμε, δεν ξεπουλάμε τη δημόσια περιουσία», όπως φέρεται να είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος, έκανε θέμα για «πολιτικό και όχι οικονομικό ζήτημα», εξηγώντας ότι είναι θέμα πολιτικής βούλησης αν η Ελλάδα θα έχει σχέσεις με τη Ρωσία και δεν τίθεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους μας. Έκανε λόγο, άλλωστε, για αναπτυξιακές συνεργασίες, χωρίς να ζητά την άδεια τρίτων.

Ερωτηθείς αμέσως μετά τη συνάντησή τους, για το επικείμενο ταξίδι του στην Ρωσία, ο κ. Τσίπρας, είπε ότι ο χρόνος του θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις, με πληροφορίες πάντως να το προσδιορίζουν χρονικά στον Οκτώβριο.

Νωρίτερα, κατά την υποδοχή της κ. Ματβιένκο στο γραφείο του, ο κ. Τσίπρας της επισήμανε ότι έρχεται στην χώρα μας σε μία κρίσιμη περίοδο για την Ελλάδα, την Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή. Εκείνη από την πλευρά της, εξέφρασε την επιθυμία της να μάθει τις θέσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την έξοδο από την κρίση, σημειώνοντας ότι από όσο γνωρίζει είναι διαφορετικές από αυτές της κυβέρνησης, παρατηρώντας, πάντως, πως η εκάστοτε κυβέρνηση πρέπει να παίρνει δύσκολες αποφάσεις για την χώρα. Ζήτησε δε να «συντονίσουμε τα ρολόγια μας για τις διμερείς σχέσεις των χωρών μας».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, στη συνάντηση βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο υπεύθυνος προγράμματος Γιάννης Δραγασάκης και η υπεύθυνη για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρένα Δούρου, ο Κώστας Ήσυχος και ο ευρωβουλευτής Νίκος Χουντής. 

 πηγή: Real.gr

Σχόλιο (1)
  • Η ΡΩΣΙΑ ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΤΟ ΕΚΤΙΜΑ Μάγδα Μυστικού Εικαστικός συντάκτης Δημοσιογράφος ΕΔΣΤΕ - FIJET 18.09.2013 02:42
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /