header Ελλάδα Κύπρος Ρωσία Κοινοπολιτεία Αθήνα
Θεσσαλονίκη
Λευκωσία
Αγία Πετρούπολη
Μόσχα
skyline
Άρθρο
09.02.2014 12:46

Οι ΗΠΑ παραχωρούν έδαφος στη Ρωσία


Είναι αλήθεια, πως πριν από μια δεκαετία, δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα «κρύωναν οι ΗΠΑ και δεν θα φτερνίζονταν οι άλλοι», όπως ήταν το σλόγκαν των προηγούμενων δεκαετιών. Τότε που μόλις έχανε έδαφος το δολάριο έσπευδε η Κεντρική Τράπεζα της Γερμανίας να αγοράσει με μάρκα τις κατάλληλες ποσότητες για να επέλθει η ισορροπία, ή όταν -επί Γέλτσιν- Ρώσοι αξιωματικοί πωλούσαν στη Δύση ακόμη και… πυρηνικό υποβρύχιο!


Από την στιγμή που το Σύστημα αποφάσισε να αναθέσει συγκεκριμένους ρόλους σε κάθε Περιφερειακή Δύναμη, οι ΗΠΑ δείχνουν ανήμπορες να διατηρήσουν την πρότερη κυριαρχία, επί μεγάλου αριθμού κρατών της υφηλίου.

 

Ιδιαίτερα με την απρόσμενη εμφάνιση της «αραβικής άνοιξης», χάθηκε η επιρροή σχεδόν σε όλη την βόρεια Αφρική. Καθεστώτα όπως η Τυνησία, η Λιβύη και η Αίγυπτος, με άριστες σχέσεις με τις ΗΠΑ -σχεδόν πειθήνια, θα έλεγα- άλλαξαν προσανατολισμό, ανατρέποντας ισορροπίες.


Οι προσπάθειες των ΗΠΑ να προσεταιριστεί τις γειτονικές χώρες της Ρωσίας, είναι περίεργες, επειδή μόνον πρόσκαιρες επιτυχίες μπορεί να της προσδώσουν. Η Ουκρανία άλλωστε, από την στιγμή της πτώσης του κομμουνιστικού καθεστώτος, αντιμετωπίζει περίπλοκες καταστάσεις, πότε με την «πορτοκαλί επανάσταση» των μισθοφόρων του κ. Σόρος (υπήρχαν γραφεία στην Γερμανία, που προσελάμβαναν «διαδηλωτές» από γειτονικές χώρες), άλλοτε με τις υπαναχωρήσεις της κας Τιμοσένκο, τώρα δε με αναγγελλόμενο εμφύλιο.


Ρωσία και ΗΠΑ, αλληλοκατηγορούνται. Πρόσφατα, η ρωσική Πρεσβεία αρνήθηκε τον ισχυρισμό ορισμένων ουκρανικών μέσων ενημέρωσης, τα οποία ανέφεραν την άφιξη στο Κίεβο ρωσικών ειδικών δυνάμεων, έστειλε δε και μήνυμα προς τις ΗΠΑ: «Καλούμε τους εμπνευστές αυτού του είδους της πληροφόρησης να επιδείξουν τη μέγιστη ευθύνη στις υπάρχουσες περιστάσεις».


Η Ουκρανία είναι ίσως ένα μικρό επεισόδιο στις σχέσεις των δύο χωρών, επειδή τα σοβαρά βρίσκονται στην Μέση Ανατολή και στην θάλασσα της Κίνας. Η απόφαση των ΗΠΑ να συνδιαλλαχτούν με το Ιράν, δίνει το πρόσχημα στη Ρωσία να απαιτήσει την απόσυρση της αποκαλούμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» που έχουν εγκαταστήσει οι ΗΠΑ γύρω από την Ρωσία, με δικαιολογία ότι δεν έχουν στόχο αυτήν, αλλά το Ιράν, αν τυχόν αποκτήσει πυρηνικό οπλισμό. Τώρα, δεν υπάρχει τέτοιος κίνδυνος.


Απεναντίας, οι ΗΠΑ εξέφρασαν τις ανησυχίες τους έπειτα από τις πληροφορίες ότι το Ιράν και η Ρωσία διαπραγματεύονται μια «ανταλλαγή πετρελαίου έναντι αγαθών» ύψους 1,5 δισ. ευρώ το μήνα. Η κα. Κέιτλιν Χέιντεν, εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, δήλωσε: «Εάν οι αναφορές αυτές είναι αληθινές, μια τέτοια συμφωνία θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα, καθώς δεν θα συμβατή με τους όρους της συμφωνίας των P5+1 με το Ιράν κάτι που θα μπορούσε ενδεχομένως θα θέσει σε λειτουργία τους μηχανισμούς επιβολής κυρώσεων από τις ΗΠΑ».


Το αμερικανικό ινστιτούτο γεωπολιτικών εξελίξεων Stratfor -όπως μεταφέρει το defencenet- αναδεικνύει το ρόλο της Ρωσίας σε «κυρίαρχο» στο παγκόσμιο γίγνεσθαι σε ένα έτος που όλες οι μεγάλες δυνάμεις ζυγίζουν τα δεδομένα και προετοιμάζονται για τα παίγνια που θα καθορίζουν τις νέες ισορροπίες στον πλανήτη.


Στην ετήσια έκθεση του το think tank των ΗΠΑ, υποστηρίζει πώς η Ουάσιγκτον αντιμετωπίζει το 2014 ως χρονιά προετοιμασίας για τη μάχη που θα δοθεί αργότερα. Μία μάχη που θα έχει ως στόχο για όλες τις μεγάλες δυνάμεις την εδραίωση των κεκτημένων τους και την οριοθέτηση του γηπέδου τους.


Δεν πρόκειται να είναι ήρεμη και αναίμακτη χρονιά. Σχεδόν όλοι ανεξαιρέτως οι περιφερειακοί παίκτες, όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και Τουρκία βρίσκονται στο παρά πέντε του νευρικού κλονισμού, ανήμποροι να επηρεάσουν τις δραματικές ανατροπές ισορροπίας στη γειτονιά τους… με κυριότερη φυσικά την πιθανότητα επιστροφής (από την κεντρική πόρτα) του Ιράν στο διεθνές προσκήνιο, σημειώνει το Stratfor.


Σε αυτό ακριβώς το γήπεδο η Ρωσία παίζει πολύ δυνατά κυρίως μετά τη διπλωματική-πολιτική νίκη της στο θέμα της Συρίας. «Η Μόσχα δεν πρόκειται να αφήσει ανεκμετάλλευτες τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για το θέμα του Ιράν, αφού θέλει να βάλει μία τάξη στα του οίκου του», επισημαίνει το Αμερικανικό Ινστιτούτο. Το Ιράν και η Συρία είναι υψίστης σημασίας ζητήματα για τη Ρωσία και μέχρι τώρα έχει κερδίσει στα σημεία.


Όλα αυτά, που αλλάζουν τις γεωστρατηγικές ισορροπίες, επηρεάζουν άμεσα την Ελλάδα. Την οποία χρησιμοποιούν ως μπαλάκι οι ισχυροί (ΗΠΑ, Ρωσία και Γερμανία). Και φυσικά η Ελλάδα, ως συνήθως θα τρέχει πίσω από τα γεγονότα.

 

Πηγή: voria.gr

σχόλια (0)
Ποια είναι η γνώμη σας;
Επιλέξτε εικονίδιο
highlights
θεματικές
Σχολιάστε τώρα!

Θα ήθελα ένα άρθρο για τη Ρωσική ηγεσία και πως νομιμοποιήθηκε. / Καρφιώτης ΠάνοςΤην ανατίναξη του λιμανιού της Σεβαστούπολης στην Κριμαία ζητούσαν οι Βρετανοί καθοδηγητές της Integrity Initiative! / Hello / LeonidasΠώς κατασκευάζεται το «αυθόρμητο» αντιρωσικό κλίμα με χρήμα του Foreign Office / Πρέπει να ντρέπεστε με τόσα ψέματα που γράφετε αλλα από τον Λιατσο τι άλλο να περιμένει κανείς... / Μζια Γκουρεσιδζε«Χοντροκομμένη προβοκάτσια με έξωθεν υποκίνηση», χαρακτηρίζει η Μόσχα την υπόθεση της απέλασης των Ρώσων διπλωματών / Θανάσης ΑυγερινόςΑπουστα!!!!οι ρίζες μας!! Είμαστε εμείς και δεν ξεχνάμε!!! / Tula fotiadou 18022020Ρωσικό ΥΠΕΞ: Η Ελλάδα όμηρος βρώμικων παιχνιδιών και έξωθεν πιέσεων / Θανάσης ΑυγερινόςΤι καλά παιδιά αυτοί οι Εγγλέζοι πολιτικοί ! Μπουμπούκια ! Εκεί γεννήθηκε και η κοινοβουλευτική ολιγαρχία ! Στην Ελλάδα αυτό το σύστημα το λένε Δημοκρατία... / Γεώργιος Δημόκριτος ΒαμβακούσηςΥΠΕΞ Ρωσίας: "Πίσω από την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η Ουάσιγκτον" / Θανάσης Αυγερινόςδοκιμασμενη συνταγη και νοστιμη, μονο που χρειαζεσαι μεγαλα ξυλακια για να κανετε τα μεγαλα σουβλακια, εγω συνηθως παιρνω απο εδω, νομιζω υπαρχουν και στο φυλλαδιο... / BillyΠαυλόπουλος: Η συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας συνεχίζεται και ο πολιτισμός μας ενώνει ακόμα περισσότερο / polu kako / tasosΈνα ιστορικό κτίριο της Σεβαστούπολης, η καθολική εκκλησία του Αγίου Κλήμη, κατοπινός κινηματογράφος «Φιλία», επιστρέφεται στο ποίμνιό της / ОТЛИЧНО / МАКРИΠούτιν: Φυσικά και δεν κατέρριψε η Ρωσία το Boeing της Μαλαισίας / θα γαμησουμε την τουρκια / κλημηςΜια γέφυρα ένωσε Ρωσία και Κριμαία (ΒΙΝΤΕΟ) / ο εσθονος ηταν πρακτορας της εε και καλως φυλακιστηκε / β.χ.τουρκαντωνηςΠούτιν: Η Ρωσία είναι έτοιμη για διάλογο με τις ΗΠΑ /