16.09.2010 09:14
Πενήντα δισ. δολ. ευελπιστεί να αντλήσει από τις ιδιωτικοποιήσεις η Ρωσία. Μεταξύ των εταιρειών είναι ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft και οι τράπεζες Sberbank και VTB.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας ευελπιστεί να αντλήσει κεφάλαια ύψους 50 δισ. δολαρίων σε χρονοδιάγραμμα πενταετίας με μια σειρά ιδιωτικοποιήσεων κρατικών εταιρειών, μεταξύ των οποίων ο πετρελαϊκός κολοσσός Rosneft, το μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, η τράπεζα Sberbank, και η δεύτερη σε μέγεθος τράπεζα, VTB.

 

Πρόκειται για το δεύτερο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων στη Ρωσία μετά το σαρωτικό κύμα της δεκαετίας του 1990, οπότε η πώληση κρατικών εταιρειών οδήγησε στη δημιουργία μιας νέας τάξης πλουσίων, γνωστών ως «ολιγαρχών».

Το νέο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ανακοίνωσε χθες ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Αλεξέι Κούντριν, που ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε επαφή με μεγάλο αριθμό επενδυτών χωρίς να διευκρινίσει με ποιους. Ανέφερε πως το πρόγραμμα έχει σχεδιασθεί για να αποφέρει στα ταμεία του κράτους περί τα 10 δισ. δολάρια ετησίως, ποσό σαφώς μεγαλύτερο του αρχικού στόχου των 29 δισ. δολαρίων που σκόπευε να αντλήσει η ρωσική κυβέρνηση από την πώληση κρατικών επιχειρήσεων του κράτους σε χρονικό ορίζοντα τριετίας. Ο κ. Κούντριν τόνισε πως έχουν προστεθεί κι άλλες εταιρείες στο αρχικό πρόγραμμα, το οποίο προέβλεπε ιδιωτικοποίηση 10 εταιρειών, μεταξύ των οποίων οι Rosneft, Russian Railways, Federal Grid Company (FSK) και Rushydro. Απέφυγε να διευκρινίσει ποιες εταιρείες έχουν προστεθεί στον κατάλογο των προς ιδιωτικοποίηση και προσέθεσε μόνο πως το πρόγραμμα θα εγκαινιασθεί το 2011, «χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί να αρχίσει το τρέχον έτος, αν είμαστε έτοιμοι».

Σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο Γιούρι Σολόβγιοφ, επικεφαλής της κρατικής επενδυτικής τράπεζας VTB Capital, ο οποίος εξέφρασε την εκτίμηση πως ενδέχεται να υλοποιηθούν φέτος δύο ιδιωτικοποιήσεις εταιρειών κοινής ωφελείας και του χρηματοπιστωτικού κλάδου. Μολονότι τόνισε πως η κατάσταση είναι ευνοϊκή αυτή τη στιγμή, υπογράμμισε πως «επικρατούν ασταθείς συνθήκες στις διεθνείς αγορές», γι’ αυτό και η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση αν διαπιστώσει αισθητή πτώση της αξίας των κρατικών εταιρειών. Η ρωσική κυβέρνηση ελέγχει το 85,5% της VTB καθώς έχει προηγηθεί η πώληση ποσοστού 14,5% το 2007, από την οποία άντλησε οκτώ δισ. δολάρια. Δεδομένου ότι η χρηματιστηριακή αξία της VTB στο χρηματιστήριο MICEX της Μόσχας αποτιμάτο χθες στα 30,2 δισ. δολάρια, η πώληση του 10% των μετοχών της μπορεί να αποφέρει στο ρωσικό κράτος ποσό της τάξης των τριών δισ. δολαρίων τουλάχιστον. Σύμφωνα με τον κ. Κούντριν, το σχέδιο για την εν λόγω εταιρεία προβλέπει εκποίηση ποσοστού 10% φέτος και 25% μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Οι ιδιωτικοποιήσεις εντάσσονται στις πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης της Ρωσίας αλλά και στην πρόθεση της ρωσικής κυβέρνησης να συνεχίσει τις κοινωνικές δαπάνες, ενόψει μάλιστα των προεδρικών εκλογών του 2012. Αποτελούν, παράλληλα, προσπάθειά της να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης καθώς μετά τις ιδιωτικοποιήσεις της δεκαετίας του 1990 η ρωσική κυβέρνηση είχε την τάση να αυξάνει το μερίδιό της σε μεγάλες εταιρείες στρατηγικής σημασίας. Γι’ αυτό και ορισμένοι οικονομικοί αναλυτές δυσπιστούν ως προς το κατά πόσον θα πουληθούν πραγματικά μερίδια από τις μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις και επικαλούνται παλαιότερες περιπτώσεις, στις οποίες δεν υλοποιήθηκαν παρόμοιες υποσχέσεις. Ο κ. Κούντριν, πάντως, υποβάθμισε τη σημασία των αντιδράσεων από πλευράς της διοίκησης ορισμένων εκ των εταιρειών, όπως του Νικολάι Τοκάρεφ, επικεφαλής του κρατικού μονοπωλίου Transneft. Τόνισε, μάλιστα, πως απώτερος στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι ο εκσυγχρονισμός της ρωσικής οικονομίας ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες αναδυόμενες αγορές, όπως η Κίνα.

 

 

πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: ιδιωτικοποιήσεις,Ρωσία,Rosneft,Sberbank,κεφάλαια,πρόγραμμα