23.12.2008 04:14
Ουκρανία βουλιάζει στην οικονομική κρίση, με τη Ρωσία να απειλεί κλείσιμο της στρόφιγγας του αερίου. Θανάσης Αυγερινός

Σε όλο και βαθύτερη οικονομική και πολιτική κρίση βυθίζεται η Ουκρανία, το εθνικό νόμισμα της οποίας, η γκρίβνα, έχει υποτιμηθεί τους τελευταίους μήνες περισσότερο από 70%, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος Γιούσενκο και η πρωθυπουργός Τιμοσένκο, άλλοτε συμμαχητές στην «πορτοκαλί επανάσταση», αλληλοκατηγορούνται ζητώντας ο ένας την παραίτηση του άλλου.


Η Μόσχα με τη σειρά της απειλεί να διακόψει την παροχή φυσικού αερίου στην Ουκρανία από τις αρχές της χρονιάς, αν δεν εξοφληθούν τα συσσωρευμένα χρέη, και καλεί την Ε.Ε. να συνειδητοποιήσει ότι δεν θα είναι δική της ευθύνη εάν διαταραχθεί η παροχή του δικτύου, εφόσον οι ουκρανικές Αρχές καταφύγουν -όπως έχει συχνά συμβεί στο παρελθόν- στην κατακράτηση ποσοτήτων αερίου που προορίζεται για τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Η πρωτότυπη από κάθε άποψη πολιτική ζωή της Ουκρανίας εμπλουτίστηκε τα τελευταία 24ωρα από την ομολογία του προέδρου Γιούσενκο ότι αδυνατεί να υλοποιήσει το δικό του προεδρικό διάταγμα, βάσει του οποίου είχαν προκηρυχθεί πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον Δεκέμβριο. Ασαφείς είναι οι απαντήσεις του Βίκτορ Γιούσενκο και ως προς την πρόθεσή του να συμμετάσχει στις επόμενες προεδρικές εκλογές, οι οποίες υποχρεωτικά θα πρέπει να προκηρυχθούν ώς τις αρχές του 2010, αν και οι περισσότεροι σχολιαστές εκτιμούν ότι αυτό θα συμβεί εκ των πραγμάτων πολύ νωρίτερα.

Στο πλευρό του προέδρου βρίσκεται η διοίκηση της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, που κατηγόρησε για την υποτίμηση του εθνικού νομίσματος και την εσωτερική οικονομική κρίση την κυβέρνηση της Γιούλιας Τιμοσένκο. Η πρωθυπουργός με τη σειρά της δήλωσε ότι περνά πλέον στην αντιπολίτευση προς τον πρόεδρο της χώρας, κατηγορώντας τον ίδιο και την Κεντρική Τράπεζα ως «εγκληματική συμμορία», που διευκολύνει τον πλουτισμό ορισμένων επιχειρηματιών. Η φιλόδοξη Γιούλια, που κατηγορείται από τους πρώην συμμάχους της ότι ερωτοτροπεί με τη «φιλορωσική» γραμμή για να κερδίσει τις επόμενες προεδρικές εκλογές, δήλωσε ότι ντρέπεται που στήριξε τον Γιούσενκο «σε πλατείες και πεζοδρόμια», μάλιστα είναι τόση η ντροπή της, που δεν θέλησε καν να προφέρει το όνομά του.

Βλέποντας προφανώς σε βάθος χρόνου και σε μια προσπάθεια να παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διάλεξε αυτήν ακριβώς την εποχή να προχωρήσει στην ίδρυση αμερικανικής διπλωματικής αποστολής στη Συμφερούπολη της Κριμαίας, όπου εδρεύει ώς το 2017 ο ναύσταθμος του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει δηλώσει ότι δεν επιθυμεί την παράταση της συμφωνίας και ότι ο ρωσικός στόλος πρέπει να αποχωρήσει, άποψη που βρίσκει προφανώς αντίθετο το Κρεμλίνο, που αισθάνεται ότι κινδυνεύει να χάσει κάθε επιρροή σε μια ιστορική για τα ρωσικά συμφέροντα περιοχή.

 

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Ουκρανία,κρίση,Ρωσία,Τιμοσένκο,Γιούσενκο