17.12.2008 04:48
Η Λερναία Υδρα του εθνικισμού σκοτώνει... Θανάσης Αυγερινός

Ηταν από τις πιο πολύκροτες δίκες των τελευταίων χρόνων και έληξε προχθές, με την απαγγελία των ποινών για την ομάδα των επτά σκίνχεντ, που λίγες μέρες νωρίτερα είχαν κριθεί ομόφωνα ένοχοι από τους ενόρκους.Σαν από τραγική ειρωνεία, την ίδια μέρα γινόταν γνωστός ο θάνατος του 18χρονου αριστούχου φοιτητή Ερλάν Αϊτίμοφ από το Καζακστάν με μια μαχαιριά στο συκώτι, πράγμα που σημαίνει ότι η Λερναία Υδρα του εθνικισμού στη Ρωσία συνεχίζει να αφαιρεί ζωές, έστω κι αν κάποια από τα κεφάλια της κόπηκαν.

 

Οι ποινές που επιβλήθηκαν ήταν από 6 ώς 20 χρόνια εγκλεισμού σε αγροτική φυλακή για 20 δολοφονίες και 12 απόπειρες με βίαιο ξυλοδαρμό· μάλιστα το δικαστήριο δήλωσε ότι εξάντλησε την αυστηρότητά του, καθώς επέβαλε ποινή 10ετούς φυλάκισης στους δύο «ηγέτες» της ομάδας -τη μέγιστη προβλεπόμενη για ανηλίκους.

Οταν ανέπτυσσαν το εγκληματικό τους έργο, από τον Αύγουστο του 2006 ώς τον Οκτώβρη του 2007, ο Αρτούρ Ρινό και ο Πάβελ Σκατσέφσκι, δεν είχαν ακόμη κλείσει τα 18. Ο πρώτος, φοιτητής σε σχολή αγιογραφίας, ο δεύτερος, στη γυμναστική Ακαδημία, γνωρίστηκαν μέσω του Διαδικτύου σε νεοφασιστικές ιστοσελίδες. Αγωνίζονταν, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, για «την καθαρότητα και την ανωτερότητα του ρωσικού έθνους, πεπεισμένοι για την "ελαττωματική φύση" των ανθρώπων μη σλαβικής καταγωγής» και δημιούργησαν εγκληματική ομάδα, που «ειδικευόταν» στη δολοφονική εξόντωση μεταναστών από τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, κυρίως καυκασιανής ή ασιατικής εξωτερικής εμφάνισης.

Για τα υπόλοιπα μέλη της επταμελούς σπείρας έγιναν δεκτά διάφορα ελαφρυντικά, όχι όμως και για τους Ρινό και Σκατσέφσκι, οι οποίοι δήλωναν έως πρόσφατα περήφανοι για τα «κατορθώματά» τους και έμοιαζαν βέβαιοι ότι θα ξεφύγουν από κάθε τιμωρία, λόγω του νεαρού της ηλικίας τους. Η παρέα των Ρώσων σκίνχεντ δεν περιοριζόταν όμως μόνο στα εθνικιστικά εγκλήματα. Απαθανάτιζαν τις πράξεις τους και παρεμφερείς βιαιότητες σε βίντεο, προσθέτοντας, μάλιστα, στις πρωτότυπες λήψεις και «σκετσάκια» με υπόθεση, εμπνευσμένα από την αχαλίνωτη φασιστική φαντασία τους, όπως εκείνο που βρέθηκε στα σπίτια των πρωταγωνιστών και παρουσίαζε «καθαρόαιμους Σλάβους να κόβουν σε μερίδες, να βράζουν και να τρώνε (!) έναν Αφρικανό».

Αστυνομικοί και ανακριτές δήλωσαν ότι με δυσκολία κατάφεραν να μελετήσουν όλο το «υλικό» των αρχείων της ομάδας κρατώντας την ψυχραιμία και την ψυχική τους ισορροπία, ενώ ψυχολόγοι κάνουν λόγο για «βαριές αλλοιώσεις στην ψυχοσύνθεση» όσων συμμετείχαν στην παραγωγή αυτών των βίντεο, που αναπαράγονταν και αποστέλλονταν σε διάφορες διευθύνσεις και ιστοσελίδες. Η αρχή του τέλους για την «παρέα» ήρθε όταν στο Διαδίκτυο διαδόθηκε ευρέως μια από τις «παραγωγές» τους, στην οποία παρουσιάζονταν δύο σκίνχεντ ντυμένοι στα μαύρα, οι οποίοι οδηγούν σε δασική περιοχή δύο άνδρες από το Τατζικιστάν και το Νταγκεστάν, τους υποχρεώνουν να γονατίσουν και τους αποκεφαλίζουν. Η αγριότητα των σκηνών προκάλεσε σάλο τόσο στη Ρωσία όσο και διεθνώς, αναγκάζοντας τις διωκτικές Αρχές να εντείνουν τις επιχειρήσεις τους, που οδήγησαν τελικά στη συμμορία των νεαρών. Για τις βιντεοσκοπήσεις και την παραγωγή των βίντεο είχε κατηγορηθεί η 22χρονη Σβετλάνα Αβακούμοβα, η οποία ωστόσο δήλωσε κατά τη διάρκεια της δίκης ότι «της έβαλαν μια κάμερα στο χέρι και της είπαν να τραβάει, όμως δεν έβλεπε καλά τι γύριζε» και έπεισε τους ενόρκους ότι είναι αθώα λόγω αμφιβολιών. «Στα 17 του κανείς δεν γίνεται φασίστας μόνος του. Τα παιδιά αυτά τα έκανε έτσι η κοινωνία μας, που έχει γίνει άγρια και αδίστακτη και η βία γεννά μόνο τη βία», είπε ένας από τους δικηγόρους της υπεράσπισης, δηλώνοντας ικανοποιημένος για την έκβαση της δίκης και έτοιμος να ασκήσει έφεση σε ανώτερο βαθμό.

 

πηγή: Ελεύθεροτυπία
 

Λέξεις Κλειδιά: δίκες,Καζακστάν,ποινές,φοιτητής,ανακριτές,βίντεο