20.09.2010 07:30
Ξένοι ένοπλοι ισλαμιστές ευθύνονται για τη δολοφονία 23 στρατιωτών στη μεθόριο με το Αφγανιστάν (υπουργείο Άμυνας).

Το Τατζικιστάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ξένοι ένοπλοι ισλαμιστές ευθύνονται για τη δολοφονία τουλάχιστον 23 στρατιωτών σε ενέδρα κοντά στα σύνορα της χώρας αυτής της Κεντρικής Ασίας με το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου 'Αμυνας, Φαριντούν Μακχμανταλίγεφ, δήλωσε ότι η "τρομοκρατική πράξη" της Κυριακής είναι έργο ενόπλων που συνδέονται με πρώην πολέμαρχους, οι οποίοι αντιμάχονταν την κυβέρνηση στη διάρκεια εμφυλίου τη δεκαετία του 1990.

 

"Αυτοί είναι μισθοφόροι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Πακιστάν, της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν και της Δημοκρατίας της Τσετσενίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, που χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την ιερή θρησκεία του Ισλάμ επιχειρούν να μετατρέψουν το Τατζικιστάν σε μία αρένα φεουδαλικών πολέμων", είπε ο Μακχμανταλίγεφ.

"Εικοσιτρείς στρατιώτες, μεταξύ των οποίων αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας και της Εθνοφρουράς, σκοτώθηκαν χθες στην κοιλάδα Ράστ", πρόσθεσε ο ίδιος.

Το Τατζικιστάν είναι μία χώρα με κοσμικό καθεστώς, αλλά κυρίως μουσουλμανική, με κοινή συνοριακή γραμμή μήκους 1.340 χλμ με το Αφγανιστάν.

Μάχεται τον αυξανόμενο ισλαμιστικό ριζοσπαστισμό και έχει φυλακίσει περισσότερα από 100 μέλη απαγορευμένων οργανώσεων μόνο φέτος.

Η φτωχότερη από τις πέντε πρώην σοβιετικές δημοκρατίες στην Κεντρική Ασία, το Τατζικιστάν βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις ΗΠΑ εξαιτίας της θέσης του σε μία στρατηγικά ευαίσθητη περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Τατζικιστάν ανακοίνωσαν ότι σκότωσαν τουλάχιστον 20 μαχητές των Ταλιμπάν και έχασαν έναν αξιωματικό τους στη διάρκεια συγκρούσεων στην αφγανική μεθόριο.

 

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
 

Λέξεις Κλειδιά: ένοπλοι,ισλαμιστές,δολοφονία,Τατζικιστάν,εκπρόσωπος