25.09.2010 09:34
Γιγαντομαχία για τους αγωγούς φυσικού αερίου. Τα σχέδια ευρωπαϊκού ομίλου για την κατασκευή του Νabucco αποτελούν θανάσιμη απειλή για τη Ρωσία και την προοπτική του South Stream. Γ.Γαλιανός

Είναι πολύ εύφλεκτο υλικό. Το γκάζι ανάβει φωτιές ακόμη και στην πολιτική. Οπως αυτή που μαίνεται τελευταία ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και στον πρώην υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Γιόσκα Φίσερ με αφορμή δύο γιγαντιαίους αγωγούς, οι οποίοι, όπως σχεδιάζεται, θα μεταφέρουν φυσικό αέριο από τη Σιβηρία και τις χώρες της Κασπίας στην Ευρώπη.

 

Οι θέσεις των δύο «ιερών τεράτων» της διεθνούς πολιτικής φαίνονται ασυμβίβαστες. Ο κ. Φίσερ προωθεί ως πολιτικός σύμβουλος ενός δυτικού ομίλου την κατασκευή του αγωγού Νabucco αξίας 8 δισ. ευρώ με στόχο την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία. Ο αγωγός αυτός θα ξεκινά από το Αζερμπαϊτζάν και θα καταλήγει μέσω του Τουρκμενιστάν (ή του Ιράκ) και της Τουρκίας στην Αυστρία και από εκεί στην υπόλοιπη Δυτική Ευρώπη.

Επόμενο έτσι στα μάτια του κ. Πούτιν ο Νabucco να αποτελεί θανάσιμη απειλή για τα ρωσικά συμφέροντα. Η απάντησή του είναι ο αγωγός South Stream, που θα μεταφέρει σε απευθείας σύνδεση με την Ευρώπη (παρακάμπτοντας την Ουκρανία και τη Λευκορωσία) όχι μόνο το γκάζι της Σιβηρίας, αλλά και των γειτονικών χωρών, κάνοντας έτσι περιττή την ύπαρξη του δυτικού ανταγωνιστή του.

Η «πυρκαγιά» ξέσπασε την προπερασμένη εβδομάδα, όταν ο κ. Πούτιν έθεσε υπό αμφισβήτηση τις πιθανότητες επιτυχίας του δυτικού αγωγού. «Ο Νabucco κρέμεται στον αέρα» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα. «Οι δυτικές εταιρείες δεν έχουν βρει ακόμη ούτε έναν προμηθευτή γκαζιού στην περιοχή της Κασπίας.Οι επενδύσεις τους είναι ακάλυπτες.Το μόνο στο οποίο μπορούν να ελπίζουν είναι το έλεος του Θεού!».

Ο ρώσος πρωθυπουργός ήξερε τι έλεγε. Το Αζερμπαϊτζάν, στο οποίο βρίσκονται τα μεγαλύτερα αποθέματα φυσικού αερίου στον κόσμο- μετά τη Ρωσία-, έχει αποφύγει ως τώρα να κλείσει συμφωνίες με τον όμιλο του κ. Φίσερ. Το ίδιο κάνουν το Τουρκμενιστάν και το Ιράκ. Μόνο που σε αυτό έχει βάλει το χέρι του και ο κ. Πούτιν, ο οποίος μέσω της ρωσικής κρατικής εταιρείας Gazprom εξαγοράζει όχι μόνο το μεγαλύτερο ποσοστό της παραγωγής του Αζερμπαϊτζάν, αλλά και πολλά ανεκμετάλλευτα κοιτάσματά του, αφήνοντας έτσι μόνο «ψίχουλα» για άλλους αγοραστές. «Ο,τι μένει δεν φτάνει να γεμίσει ούτε έναν απλό σωλήνα, όχι έναν αγωγό σαν τον Νabucco» υπολόγιζε ο ίδιος.

Η αντίδραση του κ. Φίσερ ήρθε άμεσα. «Η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί το γκάζι ως πολιτικό μέσο» δήλωσε στην οικονομική εφημερίδα «Ηandelsblatt», ρίχνοντας και ο ίδιος λάδι στη φωτιά. «Οικονομικάο South Stream δεν έχει νόημα και δεν είναι πάντωςπολιτικάπρος όφελος της Ευρώπης» . Και απαντώντας στην έγκληση ότι ο όμιλός του δεν ξέρει ακόμη από πού θα προμηθευτεί γκάζι, πρόσθεσε: «Θα έχουμε βρει αρκετούς προμηθευτές ως το τέλος του χρόνου. O Νabucco δεν θα μείνει άδειος. Το 2015, όπως έχει σχεδιαστεί, θα έχει γεμίσει εντελώς».

Οι εμπρηστικές δηλώσεις συνεχίστηκαν και τις τελευταίες ημέρες. «Η άποψη (σ.σ.: του κ. Φίσερ) ότι ο South Stream δεν έχει οικονομικά νόημα δείχνει μόνο τον φόβο των εκπροσώπων του Νabucco» δήλωσε o σύμβουλος της Gazprom Αντρέι Κονοπλιάνλικ . Ο Νabucco, πρόσθεσε, στέκεται στην πραγματικότητα σε πολύ πιο αδύναμα πόδια από ό,τι ο South Stream και κατασκευάζεται απλώς για να εξυπηρετήσει τους πολιτικούς στόχους της ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι δηλώσεις ενός άλλου ρώσου αναλυτή, του Ανατόλι Ντιμιτριέφσκι, ο οποίος επικαλέστηκε την απειλή του κ. Πούτιν «ότι οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να το σκεφτούν καλά, αν χρειάζονται ή όχι το ρωσικό γκάζι». Η Ρωσία, υπενθύμισε, επιταχύνει το «καπάρωμα» φυσικού αερίου από τις χώρες της Κεντρικής Ασίας. «Το γκάζι αυτό γίνεται έτσι νομικά ρωσικό και θα πηγαίνει σαν τέτοιο στην Ευρώπη» πρόσθεσε.

Γιατί δεν συνεργάζονται οι Ρώσοι με τους Ευρωπαίους

Μια συνεργασία μεταξύ Νabucco και South Stream δεν φαίνεται προς το παρόν δυνατή. Οι Ρώσοι βάζουν ως όρο στους Ευρωπαίους να εγκαταλείψουν προηγουμένως την πολιτική της απεξάρτησης από την Gazprom. Οι τελευταίοι όμως το αποκρούουν. Και αυτό προμηνύει νέες και ίσως μεγαλύτερες «φωτιές» ανάμεσα στους δύο αντιπάλους.

 

πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

  

Λέξεις Κλειδιά: σχέδια,γκάζι,Πούτιν,αέριο,Νabucco,South Stream,Πούτιν