29.09.2010 04:31
Θετική εξέλιξη η συμφωνία με Ρωσία

Με θετικά σχόλια έγινε δεκτή η υπογραφή προχθές στη Μόσχα, της προσυμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας για έξοδο της Κύπρου από τη μαύρη λίστα και την υπογραφή τον ερχόμενο μήνα στη Λευκωσία τής συμφωνίας για αποφυγή διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών, από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβέντεφ κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο νησί μας.

 

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή ο Υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης είπε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας ανοίγουν τεράστιοι ορίζοντες για να καταστεί η Κύπρος επιχειρηματικό κέντρο.

«Ανοίγει μεγάλη πόρτα για περαιτέρω ανάπτυξη στην Κύπρο των ρωσικών επενδύσεων ή άλλων χωρών που έχουν οικονομικές ή εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία», είπε ο κ. Πασχαλίδης.

Οικονομικοί επίσης παράγοντες ανέφεραν ότι με την υπογραφή και της τελικής συμφωνίας αναμένεται ότι η Κύπρος θα καταστεί πόλος έλξης και για επενδυτές πέραν των Ρώσων, οι οποίοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν στη ρωσική αγορά.

Η Κύπρος, ανέφεραν, θα χρησιμοποιείται, πλέον, λόγω ακριβώς του χαμηλού εταιρικού φόρου, ως όχημα για την είσοδο ξένων επενδυτών στη Ρωσία.

 

Ρώσοι και Ουκρανοί

 

Πέρα από την είσοδο στην Κύπρο ξένων επενδυτών, συνεχίζεται με αυξανόμενους ρυθμούς και η ροή καταθέσεων τόσο από κατοίκους τρίτων χωρών, κυρίως Ρώσους και Ουκρανούς, όσο και από καταθέτες, κατοίκους χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες η Κεντρική Τράπεζα στη μηνιαία έκθεσή της για τις νομισματικές και χρηματοοικονομικές στατιστικές του περασμένου Αυγούστου αλλά και του πρώτου οκταμήνου του 2010, φαίνεται ότι τα ταμεία των κυπριακών τραπεζών ενισχύθηκαν με νέες καταθέσεις που φθάνουν τα 9,6 δισεκατομμύρια ευρώ και ανεβάζουν το σύνολο των καταθέσεων μέχρι και τον περασμένο μήνα Αύγουστο στα 67,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, μέχρι και τον Αύγουστο οι νέες καταθέσεις προήλθαν κυρίως από κατοίκους τρίτων χωρών και, σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, από Ρώσους αλλά και Ουκρανούς. Όπως φαίνεται από τα στατιστικά, ο συνολικός ρυθμός αύξησης των καταθέσεων τον Αύγουστο έφθασε το 16,5% από 14,7% που ήταν τον Ιούλιο και μόλις 3,1% τον Αύγουστο του 2009.

Σε πραγματικούς αριθμούς, οι καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ανήλθαν στο τέλος Αυγούστου στα 67,8 δισεκατομμύρια ευρώ, έναντι 67,1 δις τον Ιούλιο και 58 δις τον Αύγουστο του 2009. Σε μηνιαία βάση, οι καταθέσεις αυξήθηκαν κατά €684 εκ.

 

Και από την Ευρωζώνη

 

Μεγάλη ετήσια αύξηση σημείωσαν τον Αύγουστο οι καταθέσεις των κατοίκων των υπόλοιπων χωρών της ευρωζώνης, στις οποίες περιλαμβάνονται και οι καταθέσεις από την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, οι καταθέσεις από την ευρωζώνη έφθασαν τον Ιούλιο στα 3,73 δισ. ευρώ από 3,69 δισεκατομμύρια τον Ιούλιο και 1,1 δισ. τον Αύγουστο του 2009. Από τις αρχές του 2010 οι καταθέσεις από τους κατοίκους χωρών της ευρωζώνης κατέγραψαν αύξηση 2,4 δισ. ευρώ.

 

Οι καταθέσεις των Κυπρίων και τα δάνεια

 

Αύξηση 6,1% σημειώθηκε και στις καταθέσεις των Κυπρίων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, έφθασαν τα 44,2 δισεκατομμύρια από 43,8 δισ. τον Ιούλιο και 41,5 δισ. τον περσινό Αύγουστο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα πιστωτικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 11,7% τον Αύγουστο έναντι αύξησης 11,5% τον Ιούλιο και 8% τον Αύγουστο του 2009.

Οι συνολικές χορηγήσεις ανήλθαν στα €61,2 δισ. έναντι €60,9 δισ. τον Ιούλιο και €56,9 δισ. τον περσινό Αύγουστο.

Η ζήτηση για επιχειρηματικά δάνεια παρέμεινε χαμηλή. Τα δάνεια προς τις επιχειρήσεις αυξήθηκαν με ρυθμό 6,3% έναντι 7,4% τον Ιούλιο και 15,5% τον Αύγουστο του 2009.

Τέλος, η αύξηση των στεγαστικών δανείων ανήλθε στο 15,8% τον Αύγουστο από 15,3% τον Ιούλιο και 13,5% τον περσινό Αύγουστο.

 

Συνεχίζει να αγοράζει ο Rybolovlev

 

Στο μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε χθες, ο Ρώσος μεγιστάνας Dmitry Rybolovlev, ο οποίος απέκτησε πρόσφατα το 9,7% της Τράπεζας Κύπρου έναντι 222 εκατομμυρίων ευρώ, συνεχίζει να αγοράζει μετοχές του συγκροτήματος. Συγκεκριμένα, χθες η Odella Resources, μέσω της οποίας γίνεται η αγορά, απέκτησε 126 χιλιάδες μετοχές της Τράπεζας Κύπρου έναντι 505 χιλιάδων ευρώ.

Την περασμένη εβδομάδα, εξάλλου, ο Rybolovlev είχε αγοράσει άλλες 252.000 περιπου μετοχές της τράπεζας.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας Κύπρου αναφερόταν ότι ο Ρώσος μεγιστάνας προτίθεται να ασκήσει μέρος των δικαιωμάτων που απέκτησε με στόχο να μειώσει το ποσοστό του στο συγκρότημα στο 8,98%.

 

 

πηγή: Sigma Live
 

Λέξεις Κλειδιά: μαύρη λίστα,Πασχαλίδης,Rybolovlev,τράπεζα Κύπρου,μετοχές,αγορά