29.09.2010 05:59
Ο Μεντβιέντεφ απέπεμψε τον επί 18 χρόνια «άρχοντα» της Μόσχας, Λουσκόφ, που ήταν απών στις πυρκαγιές. Ο δήμαρχος «κάηκε» το καλοκαίρι. Θανάσης Αυγερινός

Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ άστραψε όταν η ρωσική πρωτεύουσα πνιγόταν στους καπνούς των θερινών πυρκαγιών και τελικά βρόντηξε χθες απομακρύνοντας τον επί 18 χρόνια δήμαρχο της Μόσχας, Γιούρι Λουσκόφ, από το αξίωμά του. Η αποπομπή έγινε μάλιστα με ταπεινωτικό τρόπο, με διάταγμα, που ανακοινώθηκε από την Κίνα, όπου ο πρόεδρος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, και με τη «σκληρή» διατύπωση ότι ο δήμαρχος «έχασε την προεδρική εμπιστοσύνη», η οποία μάλλον ανακόπτει απότομα την πολιτική καριέρα τού 74χρονου και κάποτε παντοδύναμου αρχηγού του «κράτους εν κράτει» της Μόσχας.

Το ποτήρι της προεδρικής υπομονής ξεχείλισε, σύμφωνα με εκτιμήσεις, από τη μάλλον αγενή επιστολή που απέστειλε στον Ντμίτρι Μεντβιέντεφ τη Δευτέρα ο δήμαρχος, καλώντας τον να πάρει θέση έναντι της καμπάνιας δυσφήμησής του από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ή να τον απολύσει, καθώς ο ίδιος δεν προτίθεται, όπως του προτάθηκε, να παραιτηθεί οικειοθελώς, διότι «τιμά την αποστολή του έναντι των Μοσχοβιτών» και απορρίπτει όλες τις περί διαφθοράς κατηγορίες.

 

«Σφαγή» τοπικών στελεχών

Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ όρισε ως ασκούντα προσωρινά χρέη δημάρχου τον αρχαιότερο αντιδήμαρχο Βλαντίμιρ Ρέσιν και προειδοποίησε ότι μπορεί να ακολουθήσουν και άλλες «ηχηρές» απομακρύνσεις κυβερνητών. Ο Γιούρι Λουσκόφ είναι ο έκτος επικεφαλής περιφέρειας από τα 89 συστατικά μέλη της Ρωσικής Ομοσπονδίας που απομακρύνεται τους τελευταίους μήνες και η ανανέωση των ηγετικών τοπικών στελεχών μπορεί να συνεχιστεί ανεμπόδιστα, καθώς από το 2005 οι κυβερνήτες διορίζονται και παύονται από τον πρόεδρο στο πλαίσιο του «σφιξίματος» της διοικητικής πυραμίδας.

 

«Καμπάνια συκοφάντησης»

Οπως δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου Νατάλια Τιμακόβα, ο πρωθυπουργός Βλαντίμιρ Πούτιν ενημερώθηκε εγκαίρως για την απόλυση του δημάρχου, προπαντός διότι ο Γ. Λουσκόφ ήταν συμπρόεδρος του Ανώτατου Συμβουλίου του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία», επικεφαλής του οποίου είναι ο Β. Πούτιν. Με επιστολή του ο αποπεμφθείς δήμαρχος δήλωσε ότι αποχωρεί από την «Ενιαία Ρωσία» κατηγορώντας το κόμμα ότι τον άφησε απροστάτευτο απέναντι στην «καμπάνια κατασυκοφάντησής του» και προανήγγειλε ότι θα συνεχίσει την ενεργό πολιτική δράση, άγνωστο με ποια μορφή, και με σκοπό να ξαναγίνουν αιρετοί οι 89 κυβερνήτες της χώρας.

Κρατώντας τις ισορροπίες ο Β. Πούτιν χαρακτήρισε απολύτως νόμιμη την απομάκρυνση του Γ. Λουσκόφ και καθυστερημένη την προσπάθειά του να αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ, ωστόσο δεν παρέλειψε να πει ότι ο απελθών δήμαρχος «έκανε πολλά για την ανάπτυξη της Μόσχας και σε μεγάλο βαθμό αποτελεί εμβληματική μορφή της σύγχρονης Ρωσίας».

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Μεντβιέντεφ,Λουσκόφ,αποπομπή,εκτιμήσεις,δήμαρχος