02.10.2010 04:38
Η έκπτωτη «τσαρίνα» της Μόσχας. Η πρώτη κυρία της Μόσχας πλούτισε µε κρατικά συµβόλαια, αλλά υπολόγιζε χωρίς το Κρεµλίνο. Κίττυ Ξενάκη

Ξεκίνησε ως εργάτρια και έφτασε ως η µοναδική γυναίκα δισεκατοµµυριούχος της Ρωσίας. Ο θησαυρός της, βέβαια, ήταν ο σύζυγός της, αυτός που ως δήµαρχος της Μόσχας επί 18 έτη ανέθετε στην κατασκευαστική της εταιρεία τα καλύτερα συµβόλαια. Οπως ο Γιούρι Λουζκόφ όµως, έτσι και η Γελένα Μπατούρινα βλέπει τώρα ότι στη Ρωσία του Μεντβέντεφ και του Πούτιν τα πάντα µπορεί να χαθούν σε µια στιγµή.

 

Την καταστροφή η Μπατούρινα την έβλεπε να έρχεται καιρό. Εβδοµάδες τώρα, τα κρατικά κανάλια µετέδιδαν εκποµπές και «ντοκιµαντέρ» για την ίδια και τον σύζυγό της, τον Γιούρι Λουζκόφ, που κάθε άλλο παρά κολακευτικά ήταν. Ξαφνικά, έπειτα από 18 έτη θητείας του Λουζκόφ στη Δηµαρχία της Μόσχας, η ρωσική τηλεόραση είχε «ανακαλύψει» πως ο δήµαρχος ήταν διεφθαρµένος, πως η κατασκευαστική εταιρεία της γυναίκας του, η Ιnteco, ήλεγχε όλα αυτά τα χρόνια ένα προκλητικά µεγάλο ποσοστό των κατασκευαστικών έργων στην πρωτεύουσα, πως το ζευγάρι είχε κάνει την πολιτική µπίζνες και τις µπίζνες πολιτική.

Κάποια στιγµή, πριν από καµιά εβδοµάδα, η Σιδηρά Κυρία της Ρωσίας δεν άντεξε. Από την Αυστρία όπου παραθέριζε µαζί µε τον Λουζκόφ (εκεί όπου παραθέριζαν και τον Αύγουστο, όταν η Μόσχα πνιγόταν στους καπνούς από τις πυρκαγιές και τον καύσωνα) παραχώρησε συνέντευξη σε ένα περιοδικό της αντιπολίτευσης, το «Νew Τimes».

Και, ούτε λίγο ούτε πολύ, δήλωσε πως η όλη εκστρατεία εναντίον του συζύγου της ενορχηστρώθηκε από άτοµα στον κύκλο του Ντµίτρι Μεντβέντεφ, του ρώσου προέδρου, για να βγει ο δήµαρχος εκτός πολιτικού γηπέδου πολύ πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2012. Λίγες ηµέρες νωρίτερα, σε άρθρο του σε εφηµερίδα, τα είχε βάλει µε τον Μεντβέντεφ και ο Λουζκόφ, λέγοντας πως η Ρωσία χρειάζεται έναν πιο σθεναρό ηγέτη. Να προσέβλεπαν άραγε στη στήριξη του πρωθυπουργού, του Βλαντίµιρ Πούτιν, αυτού που διόρισε το 2007 δήµαρχο τον Λουζκόφ για µια τέταρτη θητεία, έχοντας καταργήσει δύο χρόνια νωρίτερα, ως πρόεδρος της Ρωσίας τότε, τις περιφερειακές εκλογές; Να πόνταραν ότι ο ανταγωνισµός ανάµεσα στον Μεντβέντεφ και τον Πούτιν, που ίσως (ίσως και όχι) να βρεθούν αντιµέτωποι το 2012, θα έβγαινε επιτέλους στην επιφάνεια; Αν αυτό ήταν το στοίχηµά τους, έχασαν.

Η καθαίρεση. Τρίτη πρωί, ο Μεντβέντεφ υπέγραψε από την Κίνα διάταγµα για την καθαίρεση του Λουζκόφ. «Ο περιφερειακός ηγέτης δεν χαίρει πια της εµπιστοσύνης του προέδρου», δήλωσε. Λίγο µετά, ο Πούτιν στήριξε δηµοσίως την απόφαση αυτή, που ούτως ή άλλως είχε ληφθεί και από τους δυο τους. Για τον Λουζκόφ και την Μπατούρινα, όµως, το µεγάλο πλήγµα ήρθε την εποµένη – όταν εκπρόσωπος της εισαγγελίας δήλωσε ότι το ζεύγος τελεί υπό έρευνα για διαφθορά και ενδεχοµένως να αντιµετωπίσει διώξεις. Το κεφάλαιο «Η πτώση» δεν έχει ακόµα ολοκληρωθεί.

Η άνοδός τους πάντως ξεκίνησε το 1991, τη χρονιά που παντρεύτηκαν, τη χρονιά που ο Λουζκόφ εξελέγη αντιδήµαρχος της Μόσχας οικογένεια, αµέσως µετά το σχολείο είχε δουλέψει εργάτρια σε εργοστάσιο, το ίδιο εργοστάσιο όπου εργάζονταν και οι γονείς της. Θέλησε όµως και κατάφερε να σπουδάσει, αποφοίτησε από το Κρατικό Πανεπιστήµιο Διοίκησης της Μόσχας.

Η Ιnteco, η εταιρεία που ίδρυσε, ξεκίνησε ως εταιρεία πλαστικών, έφτιαχνε πλαστικές καρέκλες και κουβάδες. Από το 1992 και µετά, όµως, όταν ο Λουζκόφ ανέλαβε δήµαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας, προσανατολίστηκε στις κατασκευές. Η Μόσχα ήταν τότε µια γκρίζα σοβιετική πόλη στο χείλος της κατάρρευσης. Σιγά-σιγά, επί Λουζκόφ, µεταµορφώθηκε, ο κατασκευαστικός τοµέας γνώρισε τεράστια άνθηση, η Μπατούρινα πλούτισε. Οσο ο Λουζκόφ επέβλεπε, µε την τραγιάσκα που έγινε το σήµα κατατεθέν του, τον µετασχηµατισµό της Μόσχας σε µία σύγχρονη µεγαλούπολη, µε τους ουρανοξύστες, τις µπουτίκ, το µποτιλιάρισµα και τον ετήσιο προϋπολογισµό του 1,1 τρισ. ρουβλίων (270 δισ. ευρώ) της, η Μπατούρινα πλούτιζε. Οσο ο Λουζκόφ κατεδάφιζε ιστορικά κτίρια και τα αντικαθιστούσε µε µοντέρνα ή ρεπλίκες, η Μπατούρινα πλούτιζε. Οσο ο Λουζκόφ διαφέντευε τη Μόσχα σαν να ήταν φέουδό του, επιβάλλοντας τον κύκλο τον ολίγων εκλεκτών του, η Μπατούρινα πλούτιζε. Οσο ο Λουζκόφ απασχολούσε τον (ξένο) Τύπο µε την απροκάλυπτη οµοφοβία του, το «νεοσοβιετικό» στυλ του και τον αδίστακτο τρόπο µε τον οποίο συνέθλιβε κάθε φωνή διαφωνίας απέναντι στον ίδιο και το Κρεµλίνο, η Μπατούρινα πλούτιζε. Παράλληλα, απέκτησε µε τον Λουζκόφ δυο κόρες, τη 18χρονη σήµερα Γελένα και τη 16χρονη Ολγα. Για χόµπι, εκείνος είχε τη µελισσοκοµία και το τένις, εκείνη την ιππασία.

Η περιουσία της. Το 2004, η Γελένα Μπατούρινα µπήκε για πρώτη φορά στη λίστα των δισεκατοµµυριούχων του «Forbes», ανακηρύχθηκε και επισήµως η µοναδική γυναίκα δισεκατοµµυριούχος της Ρωσίας. Από 1,1 δισ. δολάρια το 2004, η περιουσία της αυξήθηκε στα 2,3 το 2006, στα 3,1 το 2007, στα 4,2 δισ. το 2008. Επειτα ήρθε η χρηµατοπιστωτική κρίση, το 2009 η Μπατούρινα έµεινε εκτός λίστας, επανήλθε όµως το 2010, στη 342η θέση των πλουσιότερων του κόσµου, µε περιουσία 2,9 δισ. Λένε πως µεταξύ άλλων, έχει στην ιδιοκτησία της ξενοδοχεία στο Σότσι, θέρετρο της Μαύρης Θάλασσας, κάπου 720.000 στρέµµατα αγροτικής γης στο Μπέλγκοροντ και ένα εργοστάσιο που παράγει κάθε χρόνο ένα εκατοµµύριο κουτιά ζαχαρούχου γάλακτος. Λένε επίσης πως έχει ήδη µεταφέρει µεγάλο µέρος της περιουσίας της στην Αυστρία, τη χώρα που η ίδια και ο σύζυγός της έχουν µετατρέψει σε δεύτερο σπίτι τους. Το µεγάλο ερώτηµα είναι αν θα καταλήξουν στα αλπικά βουνά της ή στο πολικό ψύχος της Σιβηρίας, σαν τον Χοντορκόφσκι.

και η Μπατούρινα ίδρυσε µαζί µε τον αδελφό της (ακολούθως τον απέλυσε κι αυτός τη µήνυσε, αλλά αυτό είναι ένα άλλο οικογενειακό δράµα) την Ιnteco. Η Μπατούρινα ήταν τότε µόλις 24 ετών, ο Λουζκόφ 55. Ηταν η δεύτερη σύζυγός του, την πρώτη, τη Μαρίνα Μπασίλοβα, την παντρεύτηκε το 1958, απέκτησε µαζί της δυο γιους, την έχασε όµως από καρκίνο του ήπατος το 1989. Την Μπατούρινα, τη γνώρισε το 1987, υπηρετούσαν τότε και οι δύο στη Μοσγκορίσπολκοµ, εκτελεστική επιτροπή του Δήµου επί ΕΣΣΔ. Ηταν από φτωχική


ΕΙΠΕ
«Νοµίζω ότι όλα αυτά, η εκστρατεία εναντίον του συζύγου µου, γίνονται προς όφελος ενός και µόνο ανθρώπου - του προέδρου»


ΕΙΠΑΝ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ
«Κανένα µεγάλο κατασκευαστικό σχέδιο δεν µπορούσε να προχωρήσει στη Μόσχα χωρίς τη στήριξή της»
Σλάβα Τσιγκιρίνσκι, ρώσος επιχειρηµατίας 

 

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Λέξεις Κλειδιά: Μπατούρινα,δήµαρχος,Λουζκόφ,κατασκευαστική,συµβόλαια