06.10.2010 03:41
Ο «παλαβός», ο «γκατζετάκιας», ο «ταχυδρόμος» και ο πρώην Θανάσης Αυγερινός

Μαλλιά... κουβάρια έγιναν ξανά οι σχέσεις Ρωσίας - Λευκορωσίας, οι πρόεδροι των οποίων ανταλλάσσουν σχεδόν καθημερινά δηλητηριώδη βέλη ενόψει των προεδρικών εκλογών της 19ης Δεκεμβρίου στην πιο συγγενή και στενά συνδεδεμένη με τη Μόσχα πρώην σοβιετική Δημοκρατία. «Το Κρεμλίνο δεν έχει μυαλό και μακάρι να συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον μας, καλό μας κάνει», δήλωσε τις προάλλες ο πρόεδρος Λουκασένκο, που κυβερνά με σιδηρά πυγμή από το 1994 τη μικρή Δημοκρατία κι ετοιμάζεται να κερδίσει ακόμη μια θητεία.

 

«Τίποτα καλό δεν περιμένω από τις εκλογές στη Λευκορωσία» είχε δηλώσει λίγο νωρίτερα από την Κίνα ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ, προσθέτοντας ότι κάνει πλάκα, αν και δεν μοιάζει καθόλου αστείο για το Κρεμλίνο να συμβιώσει για αρκετά ακόμη χρόνια με τον «παλαβό», όπως χαρακτηρίζουν πλέον ευθέως τον Αλεξάντρ Λουκασένκο στους ρωσικούς διαδρόμους. Κατά την αντιπολίτευση της Λευκορωσίας μόνο το 39% συνεχίζει να υποστηρίζει τον νυν πρόεδρο, ενώ το 51% θέλει να δει ένα νέο πρόσωπο στην εξουσία, το οποίο όμως δύσκολα μπορεί να ξεχωρίσει μεταξύ των 17 διεκδικητών της προεδρίας, που έθεσαν υποψηφιότητα.

«Σιγά μην αρχίσω να γράφω σε προσωπικό ιστολόγιο για να παραστήσω τον προχωρημένο», δήλωσε ο Λουκασένκο ειρωνευόμενος τον Μεντβιέντεφ, που είναι «γκατζετάκιας», δίνει έμφαση στην τεχνολογία κι έσπευσε με τη σειρά του να του απαντήσει ότι «θα ήταν καλύτερα, αντί να προσπαθεί να οξύνει τις διμερείς σχέσεις και να δημιουργήσει έναν εχθρό στο πρόσωπο της Ρωσίας, να επιδιώξει να λύσει μερικά από τα προβλήματα της χώρας του, όπως η οικονομική κρίση και οι εξαφανίσεις των πολιτικών του αντιπάλων».

Η λευκορωσική αντιπολίτευση αναθάρρησε από όλα αυτά και οι ηγέτης της εκτιμούν ότι «ο Λουκασένκο έπαψε οριστικά να είναι σύμμαχος της Μόσχας, που έχει τα δικά της σχέδια τόσο για τις εκλογές όσο και μετά απ' αυτές», ότι «στη Ρωσία υπάρχουν στοιχεία και αποδείξεις εις βάρος του για τις απαγωγές και εξαφανίσεις» και ότι «η πραγματική συζήτηση θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο, όταν θα πρέπει να υπογραφεί νέο συμφωνητικό για την πώληση ρωσικού αερίου και πετρελαίου και τότε η Μόσχα θα επιδιώξει να τον γονατίσει».

Ομως τα πράγματα δεν είναι για κανέναν απλά και ο Λουκασένκο φαίνεται πως θα παίξει το παιχνίδι σκληρά ώς το τέλος, γι' αυτό και όντας στο γήπεδό του κατήγγειλε την αντιπολίτευση ότι «όπως τα έπαιρναν πριν από τη Δύση, τώρα τα παίρνουν από τη Μόσχα». Προς απόδειξη των ισχυρισμών του παρουσίασε έναν «ταχυδρόμο κάποιων Ρώσων επιχειρηματιών», ο οποίος πιάστηκε από Λευκορώσους τελωνειακούς να προσπαθεί να εισαγάγει στη χώρα κρυφά 200.000 δολάρια.

Στην υπόθεση έχουν εμπλακεί ώς τώρα ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, που φέρεται να υποστηρίζει γενικώς με δηλώσεις του τον Λουκασένκο στις εκλογές, και ο πρώην δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ, στον οποίο έστειλε θερμό μήνυμα συμπαράστασης ο Λευκορώσος πρόεδρος, εκτιμώντας ότι «μια δράκα πολιτικών στο Κρεμλίνο προσπαθεί να με αποσύρει από το προσκήνιο, όπως έπραξε με σειρά Ρώσων κυβερνητών».

«Ας κοιτάξει τα χάλια του κι ας μην επεμβαίνει στα εσωτερικά μας, ούτε να πιάνει στο στόμα του τους υψηλόβαθμους συνταξιούχους μας», είναι η μόνιμη επωδός των σχολίων από το Κρεμλίνο, που προειδοποιεί ότι θα παρακολουθήσει και θα κρίνει αυστηρά τη διαδικασία των εκλογών, αλλά και ότι τα ρωσικά ΜΜΕ θα χορέψουν δυναμικά στο εξής και σε ρυθμούς αντι-Λουκασένκο.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Λουκασένκο,Μεντβέντεφ,Λευκορωσία