07.10.2010 04:40
Αγροτικά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα θέλει η Μόσχα Αγροτικά προϊόντα χωρίς φυτοφάρμακα θέλει η Μόσχα

Η επιμέλεια που επέδειξαν οι Έλληνες εξαγωγείς σε σχέση με την καθαρότητα των φορτίων νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών, οδήγησε σχεδόν στον διπλασιασμό των ποσοτήτων.

 

Εχέγγυο για αύξηση του όγκου των ελληνικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών προς τη ρωσική αγορά, αποτελεί η πιστή τήρηση των όρων του Μνημονίου Ε.Ε. - Ρωσίας, σχετικά με τα πρότυπα ασφαλείας στις εξαγωγές ροδάκινων και νεκταρινιών. Μάλιστα, σύμφωνα με παράγοντες της εγχώριας αγοράς, η επιμέλεια και αυστηρή τήρηση των όρων του Μνημονίου Ε.Ε.-Ρωσίας (για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων) που επέδειξαν οι Έλληνες εξαγωγείς, σε σχέση με την καθαρότητα των φορτίων νωπών ροδάκινων και νεκταρινιών, οδήγησε σχεδόν στον διπλασιασμό των ποσοτήτων, έναντι της προηγούμενης εμπορικής περιόδου.

Σύμφωνα με τον ειδικό Σύμβουλο του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT ? HELLAS, Γ. Πολυχρονάκη, αν η επιμέλεια αυτή συνεχιστεί, τότε θα διευρυνθεί ο όγκος των εξαγόμενων προς τη Ρωσία αγροτικών προϊόντων, αλλά και θα αυξηθεί η αξία των εξαγωγών την περίοδο 2010-2011.

Μάλιστα, με βάση τις πληροφορίες που έχει ο INCOFRUIT, σχετικά και με τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με τη διασφάλιση της εισαγωγής των προϊόντων από τις χώρες της Ε.Ε. προς τη Ρωσία, οι Έλληνες εξαγωγείς θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους τα εξής:

Στους ελέγχους που πραγματοποίησε η αρμόδια ρωσική αρχή (Rosselkhoznadzor) σε εξαγωγείς έξι ευρωπαϊκών χωρών διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της ρωσικής νομοθεσίας και εκφράσθηκε η ανησυχία για τη διαπίστωση της έκδοσης από εξουσιοδοτημένα εργαστήρια πιστοποιητικών ασφαλείας για φυτικά προϊόντα με υπολείμματα φυτοφαρμάκων.

Με απόφαση της Ρωσικής Υπηρεσίας Rosselkhoznadzor από την 1 Οκτωβρίου του 2010 το σύνολο των παραγομένων προϊόντων της Βουλγαρίας θα πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό ασφάλειας, προκειμένου να εισαχθούν στη Ρωσία.

Τις τελευταίες αλλαγές στη ρωσική Νομοθεσία MRL (ανώτατο Όριο Καταλοίπων), για την ευθυγράμμισή της με τα διεθνή πρότυπα, ακόμη και την εναρμόνιση των επιπέδων της με αυτά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι η νομοθεσία MRL ισχύει πλέον για το έδαφος της τελωνειακής ένωσης που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ της Ρωσίας, της Λευκορωσίας και του Καζακστάν.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι η μεγαλύτερη κατηγορία γεωργικών προϊόντων που εξάγονται στη ρωσική αγορά, υπολογίζονται σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους αξίας πάνω από 1,4 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 55% του όγκου και το 33% της αξίας των γεωργικών προϊόντων της Ε.Ε. που εξάγονται προς τη Ρωσία.

Ανάπτυξη
Παρότι, ο ρυθμός ανάπτυξης του εμπορίου σε ολόκληρη την τελευταία δεκαετία έχει επιβραδυνθεί και τους τελευταίους μήνες σημειώθηκε και μείωση των τιμών, ωστόσο, αναμένεται ότι η ανάπτυξη των εξαγωγών θα επαναληφθεί στη σεζόν 2010/2011.

Εξάλλου, ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι και το γεγονός ότι η δυναμική ανάπτυξης στην αγορά της Ρωσίας παραμένει υψηλή.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει ο ειδικός σύμβουλος του ΙΝCO­FRUIT, ενώ ο ΠΟΥ συνιστά στους καταναλωτές σε όλο τον κόσμο να τρώει τουλάχιστον 400 γραμμάρια φρούτων και λαχανικών ημερησίως, εκτιμάται ότι οι Ρώσοι καταναλωτές καταναλώνουν κατά μέσο όρο μόνο το 30% αυτού του επιπέδου-στόχου, αφήνοντας περιθώρια για περαιτέρω ανάπτυξη.

 

 

πηγή: Ημερήσια online
 

Λέξεις Κλειδιά: εξαγωγές,φρούτα,ροδάκινα,αγορά