07.10.2010 15:03
Δείπνο από Χριστόφια προς τιμή του Μεντβέντεφ

Ευγνωμοσύνη για τη διαχρονική, σταθερή και ενεργό στάση της Ρωσίας υπέρ της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε απόψε ο πρόεδρος Χριστόφιας.

Σε προσφώνηση στο δείπνο, που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο προς τιμήν του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελεί για την Κύπρο έναν από τους σημαντικότερους εταίρους και συμμάχους και ένα σταθερό υποστηρικτή στις προσπάθειες που καταβάλλονται για επίλυση του Κυπριακού.

 

Πρόσθεσε ότι η στάση αρχών της Ρωσίας, ως μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας, ήταν και παραμένει ανεκτίμητη.

Ο πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι σήμερα η Ρωσία εξακολουθεί να βρίσκεται στο πλευρό της Κύπρου και να στηρίζει τις προσπάθειες για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.

Μιας λύσης, σημείωσε, που θα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, στον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και που θα τερματίζει την κατοχή και τον εποικισμό και θα διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες ολόκληρου του λαού της Κύπρου.

 

Στην αντιφώνησή του, ο πρόεδρος Μεντβέντεφ επανέλαβε την αντίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην επιβολή πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων και επιδιαιτησίας για την επίλυση περιφερειακών διαφορών, του Κυπριακού περιλαμβανομένου.

Επισήμανε ιδιαίτερα την ανάγκη για πίστη και σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στους διαχρονικά στενούς δεσμούς που συνδέουν τη χώρα του με την Κύπρο, μέσα και από την ορθόδοξη χριστιανική πίστη.

Εξέφρασε ταυτόχρονα ευχαριστίες προς τον πρόεδρο Χριστόφια και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη στήριξη που παρέχουν στη Ρωσία, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο δείπνο η Μαργαρίτα Ζορμπαλά ερμήνευσε στα ρωσικά το τραγούδι «γερανοί», που είναι το αγαπημένο του Ρώσου προέδρου.

Το απόγευμα οι κύριοι Μεντβέντεφ και Χριστόφιας προσφώνησαν συνάντηση Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών και τέλεσαν τα εγκαίνια Ρωσικής Τράπεζας στη Λευκωσία.

Επίσης, ο Ρώσος πρόεδρος επισκέφθηκε στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο. Ο Ρώσος Πρόεδρος ευχαρίστησε θερμά το Μακαριότατο για την εγκάρδια υποδοχή, που του επιφυλάχθηκε, και αναφέρθηκε στους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και αδελφοσύνης, που συνδέουν τον Κυπριακό και τον Ρωσικό λαό. Διαβεβαίωσε δε για τη συνέχιση και στο μέλλον της συμπαράστασης της χώρας του προς την Κύπρο.

Ο κ. Χρυσόστομος πρόσφερε στον Ρώσο πρόεδρο την εικόνα του Αποστόλου Βαρνάβα, με την ευχή να τον προστατεύει και να τον στηρίζει στο έργο του. Ο Ρώσος Πρόεδρος προσκύνησε με σεβασμό την εικόνα του Ιδρυτή και Προστάτη της Εκκλησίας της Κύπρου και πρόσφερε, με τη σειρά του, στο Μακαριότατο αντίγραφο της ιερής εικόνας της Παναγίας του Καζάν.

 

Ο πρόεδρος Μεντβέντεφ αναχωρεί αργότερα απόψε για την Μόσχα.

 

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λέξεις Κλειδιά: Μεντβέντεφ,Ρωσία,Χριστόφιας,προσφώνηση,δείπνο