08.10.2010 06:59
Τα οικονομικά στο επίκεντρο της επίσκεψης Μεντβιέντεφ

Με την οικονομία να κυριαρχεί και το Κυπριακό να είναι χαμηλά στην ατζέντα, πραγματοποιήθηκε χθες η μονοήμερη επίσκεψη του προέδρου της Ρωσίας Ντιμίτρι Μεντβιέντεφ στην Κύπρο. Η επίσκεψη χαρακτηρίστηκε ιστορική, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιεί Ρώσος πρόεδρος στην Κύπρο.

 

Οι πρόεδροι Χριστόφιας και Μεντβιέντεφ υπέγραψαν 15 συμφωνίες, η σημαντικότερη των οποίων αφορά τον έλεγχο επί των ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται κατατριμμένα στις κυπριακές τράπεζες.

Το Κυπριακό ήταν σαφώς υποβαθμισμένο, με τον Ρώσο πρόεδρο να προβαίνει σε μια γενική αναφορά για λύση ενός κράτους με μια κυριαρχία και μια διεθνή προσωπικότητα, χωρίς έξωθεν πιέσεις. Αν και ερωτήθηκε δύο φορές από δημοσιογράφους, απέφυγε επιμελώς να αναφερθεί στην Τουρκία και στη στρατιωτική της παρουσία στο νησί, ενώ απέφυγε την όποια επαφή με την Πράσινη Γραμμή.

Ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ έφτασε στην Κύπρο από την Αίγυπτο λίγο μετά τα μεσάνυχτα χθες και αναχώρησε αργά το βράδυ. Είχε ιδιαίτερη συνάντηση με τον πρόεδρο Χριστόφια και ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών. Η ρωσική πλευρά έδωσε έμφαση στον έλεγχο των ρωσικών κεφαλαίων που βρίσκονται στην Κύπρο.

Εδώ και μερικά χρόνια, η Ρωσία διεκδικούσε από την Κύπρο πληροφορίες για τους καταθέτες, τις εταιρείες και τους μετόχους τους. Τελικά η Κύπρος συμβιβάστηκε και έδωσε τις σχετικές διευκολύνσεις, οπόταν άνοιξε και ο δρόμος για την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου στην Κύπρο.

«Σήμερα», είπε στις δηλώσεις του ο Μεντβιέντεφ, «υπεγράφησαν πολλά οικονομικά έγγραφα, όπως το Πρωτόκολλο που τροποποιεί τη συμφωνία μεταξύ μας για την αποφυγή της διπλής φορολογίας, και είναι ένα σημαντικό έγγραφο για τις οικονομικές μας σχέσεις».

Στις δικές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος Χριστόφιας επικεντρώθηκε περισσότερο στο Κυπριακό. «Από αυτό εδώ το βήμα, μου δίνεται η ευκαιρία να εκφράσω για άλλη μια φορά τη βαθιά ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού για τις σταθερές θέσεις αρχών της ρωσικής ομοσπονδίας στο κυπριακό πρόβλημα, οι οποίες εδράζονται στον σεβασμό του διεθνούς Δικαίου, του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και των σχετικών ψηφισμάτων τού Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σε τελετή που έγινε στο προεδρικό μέγαρο στη Λευκωσία, ο πρόεδρος Μεντβιέντεβ απένειμε στον πρόεδρο Χριστόφια το παράσημο Φιλίας των Λαών. Ο Χριστόφιας, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Μόσχα ως υπότροφος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ενωσης, σε μια συναισθηματικά φορτισμένη τοποθέτηση, αναφέρθηκε στους δεσμούς του με τη Μόσχα. «Ο ρωσικός λαός και η Ρωσία είναι μέσα στην ψυχή μου. Τα πνευματικά μου φώτα τα έχω αποκτήσει στη Μόσχα», είπε και πρόσθεσε:

«Σε όλη την πολιτική μου σταδιοδρομία έχω αναπτύξει αδελφικές, στενές σχέσεις τόσο με τη νεολαία της χώρας σας όσο και με την ηγεσία, ευρύτερα, της χώρας σας. Σεμνά προσφέρω τις δικές μου υπηρεσίες για την ανάπτυξη των φιλικών και αδελφικών σχέσεων μεταξύ του κυπριακού και του ρωσικού λαού».

Οι πρόεδροι Χριστόφιας και Μεντβιέντεφ χαιρέτησαν κυπρορωσικό οικονομικό φόρουμ, ενώ ο Ρώσος πρόεδρος σηναντήθηκε και με τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

 

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Μεντβέντεφ,Χριστόφιας,επίσκεψη,συμφωνία