«Κρίμα που δεν είστε Ρώσος πολίτης, γιατί θα μπορούσα από τον Ιανουάριο, που τελειώνει η θητεία σας ως κυβερνήτη της Καλιφόρνιας, να σας προτείνω δουλειά, τώρα που δεν έχουμε και δήμαρχο στη Μόσχα», χαριτολόγησε ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ υποδεχόμενος τον Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ στην κατοικία του στο Γκόρκι, στα περίχωρα της ρωσικής πρωτεύουσας.
Παρόμοιες πολιτικές κρυάδες και φιλοφρονήσεις ανταλλάχθηκαν πολλές αρχίζοντας κιόλας από το αεροδρόμιο, όπου λίγο μετά την προσγείωση ο Σβαρτσενέγκερ έγραφε στο twitter, μαζί με φωτογραφία από τη λιμουζίνα του, ότι «είναι μια υπέροχη μέρα κι αδημονώ να συναντήσω τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ». Δεν πέρασαν μερικά λεπτά και ο Ντμίτρι Μεντβιέντεφ τού απάντησε «Καλωσορίσατε στη Μόσχα», ενώ λίγο αργότερα τον πήγαινε βόλτα με μια παλιά λευκή «Τσάικα», τα περίφημα κυβερνητικά οχήματα της σοβιετικής εποχής, και για την ακρίβεια τον μετέφερε στο τεχνολογικό-εκπαιδευτικό κέντρο καινοτομίας «Σκόλκοβο», όπου ο Ρώσος πρόεδρος θέλει να δημιουργήσει τη ρωσική Silicon valley.
Ο Σβαρτσενέγκερ έφερε μαζί του επιχειρηματίες για να συμμετάσχουν στο σχέδιο, το οποίο συναντά και αντιδράσεις, καθώς πολλοί Ρώσοι επιστήμονες θεωρούν ότι θα ήταν προτιμότερο να χρηματοδοτηθούν υπάρχοντα και δοκιμασμένα κέντρα, αντί να δημιουργηθεί ένα καινούργιο και σούπερ δαπανηρό από το μηδέν. Η συμπάθεια Σβαρτσενέγκερ και Μεντβιέντεφ ξεκίνησε από την πρώτη τους κιόλας συνάντηση στις ΗΠΑ, όταν ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο «εξαιρετικό και πολύ μορφωμένο πολιτικό», αλλά και τώρα περίσσευε ο θαυμασμός για την προσήλωση και το ενδιαφέρον του στις νέες και πράσινες τεχνολογίες.
Ο Σβαρτσενέγκερ άφησε τους επιχειρηματίες να συζητούν τις προοπτικές «της έκρηξης που θα έρθει στη συνεργασία μας» και πήγε για ψώνια με το περίφημο μετρό της Μόσχας μαζί με τους Αμερικανό και Αυστριακό πρέσβεις, εκπροσώπους των χωρών προέλευσής τους. Αστειευόταν και δεχόταν χειροκροτήματα σε κάθε ευκαιρία, με τον μεγαλύτερο πανζουρλισμό να γίνεται στο εμπορικό κέντρο GUM πάνω στην Κόκκινη Πλατεία, όπου συγκεντρώθηκαν θαυμαστές του, ανάμεσά τους και πολλοί τουρίστες για να τον φωτογραφίσουν.
«Η αγάπη μου στη Ρωσία άρχισε όταν ήμουν ακόμη παιδί στη Βιέννη το 1961. Παρακολουθούσα το πρωτάθλημα άρσης βαρών και τότε οι Σοβιετικοί κολοσσοί τούς είχαν εξαφανίσει όλους», είπε ο Σβαρτσενέγκερ αναφερόμενος στους Γιούρι Βλάσοφ και Λεονίντ Ζαμποτίνσκι, οι οποίοι ήταν «τόσο ψηλοί και δυνατοί και ταυτόχρονα αρσιβαρίστες διανοούμενοι, οπότε κι εγώ τότε είπα ότι θέλω να γίνω σαν κι αυτούς όταν μεγαλώσω».
Ενδεχομένως αρκετοί να ξεροκατάπιαν όταν τον άκουσαν, πάντως ο «διανοούμενος αρσιβαρίστας» δήλωσε ότι το βασικό του πρόβλημα «ακόμη και στο κρεβάτι» είναι ότι αισθάνεται, αυτός ένας Ρεπουμπλικανός, περικυκλωμένος από Δημοκράτες, αλλά και ότι έχει σκοπό από τον Ιανουάριο ν' αρχίσει μια νέα ζωή, είτε επιστρέφοντας στον κινηματογράφο είτε γράφοντας και μιλώντας για να συνεχίσει να υποστηρίζει την αγαπημένη του Καλιφόρνια.
Την επόμενη πάντως φορά που θα έρθει, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μόσχα θα έχει δήμαρχο, ο οποίος πιθανότατα θα είναι ο Σεργκέι Σαμπιάνιν, σήμερα επικεφαλής του γραφείου του πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν.
πηγή: Enet.gr