13.10.2010 14:44
Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας για τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Κύπρο

Ο ρωσικός Τύπος δημοσιεύει σήμερα την ακόλουθη δήλωση του Αντιπροέδρου της Κρατικής Δούμας (Κάτω Βουλής) του Ρωσικού Κοινοβουλίου και Α΄ Αναπληρωτή Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) κ. Ιβάν Μέλνικωφ, για τα αποτελέσματα της επίσημης επίσκεψης του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας κ. Ντμίτρη Μεντβέντεφ στην Κύπρο:

 

«Πραγματοποιήθηκε η πρώτη στην ιστορία των διακρατικών μας σχέσεων επίσκεψη Προέδρου της Ρωσίας στην Κύπρο. Στην επίσκεψη έχει δοθεί μεγάλη κάλυψη από τα ρωσικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης έχουν υπογραφεί 15 σημαντικά έγγραφα, που καλύπτουν διάφορους τομείς της διμερούς συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της φορολόγησης ρωσικών εταιρειών. Οι δημοσιογράφοι, στην πλειοψηφία τους, έστρεψαν την προσοχή τους σε αυτά τα έγγραφα. ΄Οσο σημαντικά και να είναι, εγώ θα ήθελα κατά πρώτο λόγο να τονίσω ότι κεντρική θέση στις συνομιλίες των δυο Προέδρων, του κ. Δημήτρη Χριστόφια και του κ. Ντμίτρη Μεντβέντεφ, κατείχαν τα πολιτικά θέματα, όπως η επίλυση του κυπριακού προβλήματος και οι προσπάθειες που καταβάλλει ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χριστόφιας για επανένωση του νησιού, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, καθώς και οι σχέσεις της Ρωσίας με την Ευρωπαϊκή ΄Ενωση.

Το Κομμουνιστικό Κόμμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα την υποστήριξή του στον αγώνα του κυπριακού λαού για ειρηνική επανένωση της χώρας του και για αποκατάσταση της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των αναγνωρισμένων πλαισίων του διεθνούς δικαίου και των σχετικών περί Κύπρου Ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Τόσο η ηγεσία της Κύπρου όσο και του αδελφού κόμματος ΑΚΕΛ, κατά τις μεταξύ μας συνομιλίες πάντοτε επισήμαιναν την ιδιαίτερη σημασία για την Κύπρο της στήριξης που πρόσφερε η Σοβιετική ΄Ενωση και η Ρωσία σε αυτό το θέμα. Χαιρετίζουμε την εκ μέρους του Ρώσου Προέδρου επιβεβαίωση της αμετάβλητης θέσης της χώρας μας για τη διευθέτηση του Κυπριακού.

Η υπογραφή του Κοινού Προγράμματος Δράσης για τα έτη 2010-2013, της Κοινής Διακήρυξης με την ευκαιρία της 65ης επετείου της Αντιφασιστικής Νίκης, υπογραμμίζουν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα των σχέσεων μεταξύ των χωρών μας. Είναι σημαντική η συμβολή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια για την ανάπτυξη αυτών των σχέσεων. Και δίκαια και αναμφίβολα τιμήθηκε άξια γι’ αυτή τη συμβολή του με το Παράσημο της Φιλίας.

Η Ρωσία και η Κύπρος συνεργάζονται στενά στο διεθνή χώρο και κατά κανόνα τάσσονται με θέσεις που είτε ταυτίζονται πλήρως, είτε συγκλίνουν. Αυτό το γνωρίζω πάρα πολύ καλά από την πολύχρονη από κοινού συνεργασία που είχα με τους Κύπριους Βουλευτές στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μεντβέντεφ στην Κύπρο και τα υπογραφέντα έγγραφα, θα συμβάλουν στην περαιτέρω ενίσχυση της φιλίας μεταξύ των λαών και των χωρών μας. Το ΚΚΡΟ από δικής του πλευράς, με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του, θα βοηθήσει ώστε τα έγγραφα αυτά να αποκτήσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο και να υλοποιηθούν».


πηγή: Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών

Λέξεις Κλειδιά: Δούμα,Μεντβέντεφ,Κύπρος,Χριστόφιας,επίσκεψη,κάλυψη,υπογραφή