15.10.2010 03:23
Ενα σκουλήκι αναστατώνει το Κρεμλίνο Αχιλλέας Πατσούκας

Η μανία καταδίωξης πολλών ηγετών πως «ένα σκουλήκι πάντα βρίσκεται ανάμεσά τους» επαληθεύτηκε το βράδυ της Τρίτης, στο επίσημο δείπνο που παραχώρησε ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ στον Γερμανό ομόλογό του Κρίστιαν Βουλφ. Την αποκάλυψη αυτή την οφείλουμε στον κυβερνήτη της περιφέρειας του Τβερ, Ντμίτρι Ζέλενιν, και κυρίως, στο πάθος του να χρησιμοποιεί το Twitter, που προφανώς το «κόλλησε» από τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

 

Ο Ζέλενιν λοιπόν, που ήταν προσκεκλημένος στο δείπνο, δημοσίευσε φωτογραφία από το κινητό του τηλέφωνο στον λογαριασμό του στο Twitter, σχολιάζοντας το εύρημά του στη σαλάτα που του προσφέρθηκε. Η ανάρτηση του Ζέλενιν ήταν άκρως απολαυστική: «Πράγματα σαν αυτά συμβαίνουν ακόμα και στην αίθουσα του Αλεξάνδρου, μαζί με το βοδινό σε σερβίρουν μαρούλι με σκουλήκια. Είναι μια προσπάθεια να σου δείξουν πως τα φύλλα της σαλάτας είναι φρέσκα». Το χιούμορ του Ζέλενιν μάλλον θα του βγει ξινό, καθώς ελάχιστες ώρες αργότερα από τη δημοσίευσή του στο Twitter ο βοηθός του Μεντβέντεφ σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Σεργκέι Πριχόντκο, δήλωσε όταν ερωτήθηκε σχετικά πως, παρόλο που είναι υπεύθυνος αποκλειστικά για τα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, προτείνει στους συναδέλφους του που ασχολούνται με τους νόμους την εισαγωγή κριτηρίων αξιολόγησης των κυβερνητών στα οποία να συμπεριλαμβάνεται η αποπομπή τους λόγω βλακείας και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω «ανευθυνότητες και χαζομάρες».

Με τον Ζέλενιν, σύμφωνα με πληροφορίες, να ετοιμάζεται να συναντήσει τον Λουζκόφ στην πόρτα της εξόδου, η εκπρόσωπος Τύπου του αρνήθηκε να σχολιάσει τον λόγο για τον οποίο ο κυβερνήτης απέσυρε το σχόλιο και τη φωτογραφία από το Twitter άμεσα.

Αναδρομή στο παρελθόν
Από την πλευρά του, ο αρχισέφ του Κρεμλίνου, Ανατόλι Γκάλκιν, χαρακτήρισε ανοησίες τους ισχυρισμούς του Ζέλενιν. Υποστηρίζοντας τη δουλειά του, αλλά και τους βοηθούς και αντικαταστάτες του, εξήγησε πως όλα τα πιάτα στο Κρεμλίνο περνούν πάντα από εξονυχιστικό έλεγχο, σημειώνοντας ωστόσο πως εκείνη την ημέρα είχε άδεια και δεν επέβλεπε προσωπικά τη διαδικασία.

Με δόση χιούμορ, ο Βλάντισλαβ Βαστιούχιν, κριτικός του περιοδικού «Γαστρονόμος», δήλωσε σε δημοσιογράφο μεγάλης εφημερίδας πως το να βρεθεί σκουλήκι σε σαλάτα είναι συνηθισμένο και μπορεί να συμβεί ακόμα και στο Κρεμλίνο, προσθέτοντας πως, όσο και αν πλύνεις το μαρούλι, ποτέ δυστυχώς δεν πλένεται τέλεια. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, ο Ρώσος γευσιγνώστης σημείωσε πως, ενώ στα χρόνια του Στάλιν θα υπήρχε τιμωρία, σήμερα είναι προτιμότερο να αντιμετωπιστεί με χιούμορ το συμβάν ως διασκεδαστικό ατύχημα.

 

πηγή: Καθημερινή

Λέξεις Κλειδιά: σκουλήκι,Μεντβέντεφ,αποκάλυψη,Twitter,δημοσίευσε,φωτογραφία