12.10.2010 17:11
Κιργισία δυο φιλοκυβερνητικά και τρία αντιπολιτευόμενα κόμματα μπαίνουν στη βουλή. Χαρμάνι εξουσίας από πέντε. Θανάσης Αυγερινός

Πέντε από τα 29 κόμματα, που διεκδικούσαν 120 έδρες, περνούν τελικά το όριο και θα εκπροσωπηθούν στο νέο Κοινοβούλιο της Κιργισίας, με τις εκλογές να ήταν μια σχετικά ήρεμη στάση στην ταραγμένη διαδρομή της πολιτικής ζωής της χώρας.

Τα τρία κόμματα, που αντιπολιτεύονται τη σημερινή ηγεσία της χώρας υπό τη Ρόζα Οτουνμπάεβα, συγκεντρώνουν διαδοχικά, με καταμετρημένο το 100% των ψηφοδελτίων, 8,88% (Ατα-Ζουρτ), 7,74% (Αρ-Ναμίς) και 7,24% (Ρεσπούμπλικα), ενώ τα θεωρούμενα κυβερνητικά κόμματα λαμβάνουν 8,04% (Σοσιαλδημοκρατικό) και 5,6% (Ατα-Μεκέν, σοσιαλιστικό).

Η συμμετοχή στις εκλογές της Κυριακής των περίπου 2.850.000 ψηφοφόρων ήταν σχετικά χαμηλή και κινήθηκε στο 56%, με τυπικό μόνο προβάδισμα στο κόμμα των πολιτικών παραγόντων, που είχαν συνεργαστεί και υποστηρίξει τον ανατραπέντα τον περασμένο Απρίλιο πρόεδρο Κουρμανμπέκ Μπακίεφ.

Σύμφωνα με το νέο Σύνταγμα της χώρας, που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο σε δημοψήφισμα, η χώρα μετατρέπεται από προεδρική σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και όλες οι εξουσίες θα μεταβιβαστούν στον πρωθυπουργό, που θα επιλέξει η πλειοψηφία της Βουλής (Ζογκορκού Κενές). Ο πρόεδρος της χώρας θα διατηρήσει μόνο συμβολικές εξουσίες και έως το τέλος του 2011 θα τις ασκεί η Ρόζα Οτουνμπάεβα.

 

Ζητείται «πρωθυπουργός»

Ασαφές παραμένει ποιος θα μπορούσε να συσπειρώσει υπό την αναγκαστικά πολυσυλλεκτική πλειοψηφία του τους βουλευτές της χώρας, με το Κρεμλίνο να προσπαθεί εμφανώς να υποστηρίξει τον πρώην πρωθυπουργό και στρατηγό εν αποστρατεία Φέλιξ Κούλοφ, ο οποίος δύο εβδομάδες πριν από τις εκλογές είχε συναντηθεί με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και υπέγραψε πρωτόκολλο συνεργασίας με το κυβερνών κόμμα «Ενιαία Ρωσία». Ο Κούλοφ ήρθε δεύτερος και υποσχέθηκε προεκλογικά ότι θα εργαστεί για την πλήρη επιστροφή της ισχυρής προεδρικής εξουσίας, χαρακτηρίζοντας αδιανόητη τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος στη χώρα, άποψη που συμμερίζεται και το πλειοψηφούν κόμμα.

Τόσο οι παρατηρητές από τον ΟΑΣΕ όσο και από τη μετασοβιετική Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών χαρακτήρισαν τις εκλογές ελεύθερες και δημοκρατικές, όμως δεν λείπουν αναλυτές και πολιτικοί παράγοντες που προβλέπουν ενστάσεις και διαδικασίες αμφισβήτησης, καθώς, σύμφωνα με κάποια παράλληλη καταμέτρηση, προηγείται το κόμμα Αρ-Ναμίς του Κούλοφ.

 

ΗΠΑ: Συνεργαστείτε...

Για ελεύθερες και τίμιες εκλογές έκανε λόγο και η Ρόζα Οτουνμπάεβα, ενώ η αμερικανική πρεσβεία, που ενδιαφέρεται για τη διατήρηση της αεροπορικής βάσης, που διευκολύνει την επιχείρηση στο Αφγανιστάν, κάλεσε τους πολιτικούς της χώρας να μάθουν να συνεργάζονται.

Οι μυστικές υπηρεσίες της Κιργισίας είχαν προεκλογικά ανακοινώσει ότι ανακάλυψαν 700.000 δολάρια, που προορίζονταν «για αποσταθεροποίηση και χρηματοδότηση ενός των κομμάτων», ενώ διαδηλωτές λεηλάτησαν ανήμερα των εκλογών τα γραφεία του κόμματος «Ατα-Ζουρτ» στην πρωτεύουσα Μπισκέκ.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: κόμματα,όριο,ηγεσία,Οτουνμπάεβα,συμμετοχή,Σύνταγμα