18.10.2010 01:52
Δήµαρχος από το παρασκήνιο. Ο Σεργκέι Σοµπιάνιν διορίστηκε πρώτος πολίτης της Μόσχας. Γιώργος Αγγελόπουλος

Τρεις εβδοµάδες µετά την αποποµπή του Γιούρι Λουζκόφ, η Μόσχα απέκτησε και πάλι δήµαρχο, τον Σεργκέι Σοµπιάνιν, άνθρωπο του Βλαντίµιρ Πούτιν. Ο ρώσος πρωθυπουργός έκανε το Σαββατοκύριακο µια από τις σπάνιες δηµόσιες εµφανίσεις του µε τη σύζυγό του, για να διασκεδάσει τις επίµονες φήµες πως το ζεύγος οδεύει προς το διαζύγιο.

 

Η διαδικασία της επιλογής του νέου δηµάρχου της Μόσχας ολοκληρώθηκε όταν ο πρόεδρος Ντµίτρι Μεντβέντεφ επέλεξε τον Σοµπιάνιν από τη λίστα των τεσσάρων υποψηφίων που του υπέβαλε το κυβερνών κόµµα του Πούτιν Ενωµένη Ρωσία. Πάνε πια οι καιροί που οι δήµαρχοι των µεγάλων πόλεων και οι κυβερνήτες των επαρχιών εκλέγονταν στη Ρωσία µε καθολική ψηφοφορία. Το 2004, ο Βλαντίµιρ Πούτιν , ο οποίος άρχιζε τότε µια δεύτερη προεδρική θητεία, έβαλε τέλος στην πρακτική αυτή. Θέλοντας να ελέγχει την αλυσίδα της διοίκησης από πάνω προς τα κάτω, ο πρώην αντισυνταγµατάρχης της ΚGΒ αποφάσισε πως στο εξής οι τοπικοί αξιωµατούχοι θα διορίζονται και θα παύονται από το Κρεµλίνο. Ηταν µια επιλογή που βόλεψε τον διάδοχό του στην προεδρία Μεντβέντεφ, και η επιλογή των υποψηφίων γίνεται τώρα υπό τη στενή επίβλεψη των δύο κορυφαίων αξιωµατούχων της Ρωσικής Οµοσπονδίας.

Ετσι επελέγη δήµαρχος της Μόσχας ο Σεργκέι Σοµπιάνιν ο οποίος ήταν έως τώρα διευθυντής του γραφείου του Πούτιν. Πενήντα δύο χρόνων, θεωρείται άνθρωπος του παρασκηνίου και προτιµά τη σκιά από τα φώτα της δηµοσιότητας. Χωρίς να είναι ούτε προϊόν της παρέας Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη ούτε της ΚGΒ, έχει καταφέρει να κερδίσει την εµπιστοσύνη τόσο του Πούτιν όσο και του Μεντβέντεφ µε την αφοσίωσή του και τη δουλειά του.

 

Από τη Σιβηρία
Ο Σοµπιάνιν γεννήθηκε το 1958 στο χωριό Νιακσιµβόλ της αυτόνοµης περιφέρειας Χάντι-Μανσιίσκ της Σιβηρίας και έχει σπουδάσει νοµικά δι’ αλληλογραφίας. Ο πατέρας του ήταν επικεφαλής αξιωµατούχος του χωριού και η µητέρα του λογίστρια. Η σχέση του µε τον Πούτιν χρονολογείται από τον Ιούλιο του 2000 και το 2001 εξελέγη κυβερνήτης της πλούσιας σε υδρογονάνθρακες περιφέρειας Τιούµεν µε τη βοήθεια τοπικών βαρόνων του πετρελαίου (ανάµεσά τους ο Βλαντίµιρ Μπογκντάνοφ της Σουργκούτ-Νεφτεγκάζ, και ο δισεκατοµµυριούχος Ροµάν Αµπράµοβιτς). Εργάσθηκε σκληρά, κατασκεύασε δρόµους και σχολεία, φρόντισε τους συνταξιούχους και επέδειξε µεγάλη εργατικότητα. Λένε πως του αρκούσε να κοιµάται τέσσερις ώρες σ’ έναν καναπέ. Παράλληλα προώθησε όσο µπορούσε την πρωτοβουλία Πούτιν για παράταση της προεδρικής θητείας από πέντε σε επτά χρόνια, εντάχθηκε στο κυβερνών Κόµµα της Ενωµένης Ρωσίας, το 2005 υπέβαλε πρόθυµα την παραίτησή του στον ρώσο πρόεδρο όταν εκείνος αποφάσισε να διορίζει τους κυβερνήτες και φυσικά διορίσθηκε εκ νέου.

 

Δίπλα στον Μεντβέντεφ
Εχοντας αποδείξει την αφοσίωσή του στην περιφέρεια, επέστρεψε στη Μόσχα όπου έγινε διευθυντής της προεδρικής διοίκησης στο πλευρό του… Ντµίτρι Μεντβέντεφ, του οποίου την προεδρική προεκλογική εκστρατεία διηύθυνε το 2008. Αµέσως µετά τις εκλογές που διεξήχθησαν τον Μάιο της χρονιάς εκείνης, ο Σοµπιάνιν επέστρεψε για να διευθύνει το γραφείο του νέου πρωθυπουργού, του Βλαντίµιρ Πούτιν, απ’ όπου και µετακοµίζει τώρα για το Δηµαρχείο της Μόσχας. Ο Σεργκέι Σοµπιάνιν λατρεύει το σκι – λέει πως έµαθε σκι πριν µάθει να περπατάει –, είναι παντρεµένος και έχει δύο κόρες.

 

Από δω η γυναίκα µου

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ Βλαντίµιρ Πούτιν και η σύζυγός του Λιουντµίλα έκαναν το Σάββατο µια σπάνια κοινή δηµόσια εµφάνιση για να διαλύσουν τις επίµονες φήµες ότι έχουν πάρει διαζύγιο. Σε βίντεο που δηµοσιοποιήθηκε χθες στον ιστότοπο της ρωσικής κυβέρνησης, το ζεύγος απαντά σε ερωτήσεις µιας εργαζόµενης της απογραφικής υπηρεσίας στην κατοικία του έξω από τη Μόσχα. Ο 58χρονος Πούτιν είναι παντρεµένος από το 1983 µε την 52χρονη πρώην αεροσυνοδό Λιουντµίλα και έχουν δύο κόρες. Ωστόσο είχαν κυκλοφορήσει φήµες πως πήραν µυστικά διαζύγιο και πως ο Πούτιν σχεδιάζει να παντρευτεί την Ολυµπιονίκη της γυµναστικής Αλίνα Καµπάγεβα, η οποία γεννήθηκε τη χρονιά που εκείνος παντρευόταν τη Λιουντµίλα. Ο ίδιος ο Πούτιν είχε διαψεύσει τις φήµες λίγο πριν αποχωρήσει από την προεδρία.

«Είµαι η σύζυγός του», ακούγεται να λέει στο βίντεο η Λιουντµίλα, η οποία µοιάζει ελαφρώς αµήχανη και διορθώνει συνεχώς το φόρεµά της. Ο εκπρόσωπος του Πούτιν Ντµίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως οι φήµες περί διαζυγίου είναι «ανοησίες» και πως το ζευγάρι εµφανίζεται σπάνια µαζί εξαιτίας του «τεράστιου φόρτου εργασίας» του Πούτιν.

 

 

πηγή: Τα Νέα online

Λέξεις Κλειδιά: Σοµπιάνιν,δήμαρχος,Πούτιν,Πούτινα,διαζύγιο,Λιουντµίλα