20.10.2010 13:37
Πύραυλος από Μεντβέντεφ. Θέλει να συµµετάσχει και η Ρωσία στο αµυντικό σύστηµα του ΝΑΤΟ. Γιώργος Αγγελόπουλος

Προς µια νέα εποχή φαίνεται ότι προχωρούν, µάλλον δειλά, οι σχέσεις της Δύσης µε τη Ρωσία. Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες ότι θα είναι παρούσα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ τον Νοέµβριο στη Λισαβώνα και ότι θα εξετάσει τη συµµετοχή της στο σχεδιαζόµενο αµερικανικό σύστηµα πυραυλικής άµυνας στην Ανατολική Ευρώπη.

 

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντµίτρι Μεντβέντεφ εί πε χθες στους ηγέτες της Γαλλίας και της Γερµανίας, µε τους οποίους συναντήθηκε στην Ντοβίλ της Νορµανδίας, ότι θα παρευρεθεί στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 19 και 20 Νοεµβρίου στη Λισαβώνα και θα συµµετάσχει στο Συµβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας που θα διεξαχθεί στο περιθώριό της. Το Κρεµλίνο αρνούνταν έως τώρα να κάνει γνωστό αν η Ρωσία θα συµµετάσχει, λέγοντας ότι ανησυχεί για τις προσπάθειες της Συµµαχίας να εκπονήσει ένα νέο στρατηγικό δόγµα. «Μου φαίνεται ότι η συµµετοχή µου θα προωθήσει την αναζήτηση των απαραίτητων συµβιβασµών και την ανάπτυξη διαλόγου ανάµεσα στη Ρωσική Οµοσπονδία και τη Βορειοατλαντική Συµµαχία ως σύνολο», δήλωσε χθες ο Μεντβέντεφ. Ο ρώσος πρόεδρος κάλεσε επίσης το ΝΑΤΟ να εξηγήσει ακριβέστερα πώς βλέπει ενδεχόµενη συµ µετοχή της Ρωσίας στα αµερικανικά σχέδια για ένα πυραυλικό αµυντικό σύστηµα που θα έχει τη βάση του στην Ανατολική Ευρώπη, πριν η Μόσχα εξετάσει αυτήν τη συµµετοχή της. «Ερευνούµε την ιδέα αυτής της πρότασης, όµως πιστεύω πως το ίδιο το ΝΑΤΟ πρέπει να κατανοήσει µε ποια µορφή βλέπει τη Ρωσία να συµµετέχει σ’ αυτό το σύστηµα, τι θα προσφέρει, µε ποιον τρόπο µπορεί να επιτευχθεί µια συµφωνία και πώς θα προχωρήσουµε περαιτέρω», δήλωσε ο Μεντβέντεφ. «Μόνο µε βάση την εκτίµηση αυτής της πρότασης µπορούµε να απαντήσουµε για το πώς θα προχωρήσουµε µε την ιδέα της ευρωπαϊκής πυραυλικής άµυνας». Η ανακοίνωση του Μεντβέντεφ για τη συµµετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ ήταν ουσιαστικά η µόνη σηµαντική απόφαση που βγήκε από τη συνάντησή του στην Ντοβίλ µε τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερµανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ. Η τελευταία δήλωσε πως είναι «πολύ ευτυχής» που ο Μεντβέντεφ θα συµµετάσχει στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. «Είµαστε όλοι στο ίδιο καράβι όσον αφορά τις πραγµατικές απειλές του 21ου αιώνα», υπογράµµισε η καγκελάριος, ενώ ο πρόεδρος Σαρκοζί τόνισε πως «η Γερµανία και η Γαλλία θεωρούν τη Ρωσία φιλική χώρα».

 

Πάτησαν το «κουµπί»
Το Παρίσι και το Βερολίνο είχαν χαρακτηρίσει τη Σύνοδο αυτή ευκαιρία για να πατηθεί «το κου µπί της επανέναρξης» στην ανήσυχη σχέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης µε τη Ρωσία. Η Μόσχα ασκεί πίεση για να υπάρξει ένα νέο επίσηµο κοινό πλαίσιο ευρωπαϊκής ασφάλειας που να περιλαµβάνει την Ε.Ε., τη Ρωσία και το ΝΑΤΟ.

Οµως πριν από τη συνάντηση, γάλλοι και γερµανοί αξιωµατούχοι είχαν καταστήσει σαφές ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα η δηµιουργία νέων δοµών ασφαλείας. Κατά τη σύνοδό τους, οι τρεις ηγέτες συµφώνησαν µόνο «να επαναλά βουν τη δέσµευσή τους να εργα στούν από κοινού για την ασφάλεια στην ευρω-ατλαντική και την ευρω-ασιατική περιοχή».

 

ΣΤΗΝ ΝΤΟΒΙΛ
Ο ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε πως θα παραστεί στη Σύνοδο Κορυφής της Συµµαχίας

Ζήτηµα χρόνου η κατάργηση της βίζας για τους Ρώσους


«ΕΙΜΑΣΤΕΣΕ έναν καινούργιο κόσµο, τον κόσµο µιας νέας φιλίας ανάµεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσία», δήλωσε στην Ντοβίλ ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπογραµµίζοντας πως η Ευρώπη και η Ρωσία θα πρέπει να εργαστούν για να υπάρξει έως το 2025 ένας κοινός οικονοµικός χώρος χωρίς βίζες. «Εχω ένα όραµα, ότι έπειτα από 10 ώς 15 χρόνια θα υπάρξει ένας κοινός χώρος ανάµεσα στην Ε.Ε. και τη Ρωσία µε ελευθερία εγκατάστασης, κατάργηση των αδειών εισόδου και οικονοµικές ανταλλαγές», δήλωσε ο Σαρκοζί προς τους δηµοσιογράφους µετά το πέρας της διήµερης συνόδου. Η Ρωσία και η ΕΕ θα πραγµατοποιήσουν σύνοδο κορυφής στις αρχές Δεκεµβρίου στις Βρυξέλλες, κατά την οποία θα εξεταστεί συγκεκριµένα πώς θα επιταχυνθεί η κατάργηση των αδειών εισόδου µεταξύ των δύο πλευρών. «Ολοι ξέρουµε ότι πρέπει να καταργήσουµε το καθεστώς των αδειών εισόδου και κατανοούµε ότι δεν µπορούµε να το κάνουµε αµέσως», δήλωσε ο Μεντβέντεφ.  

 

πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

Λέξεις Κλειδιά: Μεντβέντεφ,Γαλλία,Γερµανία,Ντοβίλ,Σύνοδο,ΝΑΤΟ