22.10.2010 03:49
Σε χαμηλό έτους το ρούβλι, δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα Ira Iosebashvili

Το ρωσικό ρούβλι αποδυναμώθηκε σημαντικά την Τετάρτη, καθώς οι traders ανησυχώντας για το νεφελώδες μακροοικονομικό outlook της χώρας, έστειλαν το νόμισμα σε νέο χαμηλό έτους έναντι ενός καλαθιού με δολάρια και ευρώ.

«Υπάρχει έντονη η αίσθηση αρνητικού κλίματος που έχει δημιουργηθεί γύρω από το ρούβλι», σχολίασε ο James Lord, οικονομολόγος της Morgan Stanley. «Το νόμισμα έχει υποαποδώσει σημαντικά τους τελευταίους μήνες».

 

Το ρούβλι υποχώρησε κατά 1% για να φτάσει στα 36,23 έναντι ενός καλαθιού δολαρίων και ευρώ, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Δεκέμβριο. Έχασε επίσης έδαφος έναντι του δολαρίου, υποχωρώντας 1,1% στα 30,80 ρούβλια.

Μόλις πρόσφατα ήταν στα ύψη και προσέλκυε σημαντικά ποσά κερδοσκοπικών κεφαλαίων οδηγώντας σε άνοδο τις τιμές του πετρελαίου, το ρούβλι πλέον διολισθαίνει σε μία εποχή που άλλα νομίσματα που σχετίζονται με εμπορεύματα ωθούνται σε άνοδο εξαιτίας της αισιοδοξίας για την παγκόσμια ανάκαμψη.

Το δολάριο Αυστραλίας, για παράδειγμα, ενισχύθηκε κατά περίπου 24% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τις αρχές Ιουνίου σε ιστορικό υψηλό πάνω από την εξίσωση με το δολάριο την περασμένη εβδομάδα, ενώ η κορόνα της πλούσιας σε πετρέλαιο Νορβηγίας έχει επίσης αναγκάσει το δολάριο σε πτώση της τάξης του 15% στην ίδια περίοδο. Το ραντ της Νότιας Αφρικής έχει επίσης σημειώσει ράλι, ωθούμενο από τις εξαγωγές μετάλλου στην Κίνα, και έχει ρίξει το δολάριο 14% χαμηλότερα.

Στον αντίποδα, το ρούβλι πασχίζει, υποχωρώντας κατά 11% έναντι του ευρώ και 7% έναντι του δολαρίου από το Μάιο. Πράγματι, ξεχώρισε ως ένα από τα πολύ λίγα νομίσματα που υποχώρησαν έναντι του αδύναμου δολαρίου τους τελευταίους μήνες.

Μέρος του προβλήματος, σύμφωνα με οικονομολόγους και χρηματιστές, είναι η αυξανόμενη ανησυχία αναφορικά με το οικονομικό outlook της Ρωσίας, καθώς η χώρα πασχίζει να ανακάμψει από τη χειρότερη ύφεση σε διάστημα 15 ετών.

«Δεν μπορεί να πεις ότι η κατάσταση της Ρωσίας είναι κακή. Όμως δεν είναι και τόσο ελκυστική αυτή τη στιγμή όπως της Ινδίας ή της Τουρκίας», σημειώνει ο Vladimir Tikhomirov, επικεφαλής οικονομολόγος της επενδυτικής τράπεζας Otkritiye.

Αφού συρρικνώθηκε κατά 7,9% το 2009, η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό γύρω στο 4% αυτό το χρόνο. Αυτό θα έθετε τη χώρα στο χαμηλότερο επίπεδο μεταξύ των χωρών του BRIC, με την Κίνα και την Ινδία να εκτιμάται ότι θα αναπτυχθούν με ρυθμό μεταξύ του 9% και 10%, ενώ η οικονομία της Βραζιλίας ενδέχεται να επεκταθεί σε ποσοστό μεταξύ 7%-8%.

Ενώ η Ρωσία έχει προωθήσει τον εκμοντερνισμό της οικονομίας της υπό την προεδρία του Dmitry Medvedev, εξαρτάται ακόμη σε μεγάλο βαθμό στις πρώτες ύλες για τον όγκο των εξαγωγών. Στο μεταξύ, οι εισαγωγές έχουν κατακλύσει τη χώρα, σημειώνοντας αύξηση 13,3% τον Αύγουστο ενώ οι εξαγωγές ενισχύθηκαν μόλις κατά 0,5%, διαβρώνοντας το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και ενισχύοντας τις πιέσεις στο ρούβλι.

Τα αβέβαια θεμελιώδη και ένας γύρος χαλάρωσης διάρκειας ενός έτους από την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας έχουν αναγκάσει του παίκτες της αγοράς – που κάποτε αγόραζαν το ρούβλι για να εκμεταλλευτούν τα επιτόκια της Ρωσίας, που είναι αρκετές φορές υψηλότερα από αυτά που συναντά κανείς στις χώρες του G8- να κοιτάξουν αλλού καθώς ακολουθούν μία στρατηγική γνωστή ως carry trade.

«Για να έχει αποτέλεσμα το carry trade, τα υψηλά επιτόκια δεν είναι αρκετά», σχολιάζει ο Eugene Belin, επικεφαλής προϊόντων σταθερού εισοδήματος και διαπραγμάτευσης νομισμάτων της Citi στη Ρωσία. «Χρειάζεται επίσης είτε ενίσχυση του νομίσματος είτε ένα μη ευμετάβλητο νόμισμα, και αυτή τη στιγμή, δεν υφίσταται τίποτα από τα δύο».

Στελέχη της αγοράς έχουν βρεθεί εκτός ισορροπίας εξαιτίας των αλλαγών που κάνει η κεντρική τράπεζα στο κυμαινόμενο εύρος διαπραγμάτευσης έναντι του καλαθιού δολαρίων και ευρώ. Την προηγούμενη εβδομάδα, οι ρυθμιστική αρχή επιβεβαίωσε ότι έχει διευρύνει τα όρια του εύρους διακύμανσης κατά ένα ρούβλι, στο 32,80 – 36,80, προκειμένου να επιτρέψει στο ρούβλι να κινηθεί πιο ευέλικτα.

«Τώρα που η κεντρική τράπεζα είναι λιγότερο πιθανό να παρέμβει για να προστατεύσει το νόμισμά της, είναι πολύ πιο δύσκολο για τους traders να επιλέξουν θέσεις long στο ρούβλι, σε αυτά τα επίπεδα», σημείωσε ο Lord, της Morgan Stanley. «Αυτό σημαίνει ότι οι ‘αρκούδες’ είναι πιο πιθανό να πουλήσουν το νόμισμα».

 


πηγή: www.capital.gr

Λέξεις Κλειδιά: νόμισμα,ρούβλια,ρούβλι,δολάρια,ευρώ,οικονομία