11.10.2007 03:32
Μερίδιο της Gazprom ζήτησε ο Ν. Σαρκοζί Δημήτρης Λιάτσος

Ούτε διασταυρωμένα ξίφη ούτε ρήξεις ούτε, πολύ περισσότερο, ανοιχτός πόλεμος. Ο τόνος στις ρωσογαλλικές συνομιλίες κορυφής στη Μόσχα ήταν ιδιαιτέρως φιλικός και ήρεμος και ανέδυε, και από τις δύο πλευρές, τη διάθεση για την ανάπτυξη της στρατηγικής συνεργασίας ανάμεσά τους.

 

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο επίσημος προσκεκλημένος του, Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια της χθεσινής κοινής συνέντευξης Τύπου, χαρακτήρισαν τις σχέσεις Ρωσίας και Γαλλίας «προνομιούχες» και έδωσαν το στίγμα της διμερούς συνεργασίας, κυρίως όσον αφορά τα θέματα ενέργειας και αεροδιαστημικής.

Μήλο της έριδος, όπως αναμενόταν άλλωστε, αποδείχθηκε ο ενεργειακός κλάδος -εκεί, δηλαδή, όπου και οι δύο χώρες διαθέτουν μεγάλα πλεονεκτήματα, τα οποία μάλιστα προστατεύουν ως κόρη οφθαλμού μέσω του κρατικού ελέγχου.

 

Ενέργεια
Η μεν Μόσχα, δια της Gazprom, της Lukoil και ορισμένων ακόμη κρατικά ελεγχόμενων ομίλων, ελέγχει το σύνολο των τεράστιων ενεργειακών αποθεμάτων της χώρας, αλλά και τις οδούς μεταφοράς τους στις αγορές της Δύσης και κυρίως της Ευρώπης. Το δε Παρίσι, με την υλοποίηση της γραμμής Σαρκοζί περί συγκρότησης «εθνικών πρωταθλητών» σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας (βλέπε συγχώνευση Gaz de France και Suez), διεκδικεί σοβαρό μερίδιο από την πίτα της συγκεκριμένης αγοράς.

Έτσι, Πούτιν και Σαρκοζί φρόντισαν να καταστήσουν σαφείς τις... αρπακτικές διαθέσεις τους σε αυτόν τον κλάδο. Όταν δε ο πρώτος ζήτησε το άνοιγμα της γαλλικής ενεργειακής αγοράς στις ρωσικές εταιρείες, ο δεύτερος έκανε ρελάνς απαιτώντας το δικαίωμα οι όμιλοι της χώρας του να μπορούν να αποκτήσουν μερίδιο της Gazprom.

«Είναι φυσικό οι Ρώσοι φίλοι μας να θέλουν να επενδύσουν τα κεφάλαιά τους σε γαλλικές εταιρείες, εξίσου φυσικό είναι όμως να ισχύει και το αντίστροφο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ιδιαίτερα εκδηλωτικός Γάλλος πρόεδρος. «Κανένας προστατευτισμός, καμία απαγόρευση, κανένα ταμπού, μόνο συνεργασία», πρόσθεσε ο Σαρκοζί, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση «την ετοιμότητα Γάλλων επενδυτών να εισέλθουν στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων ρωσικών εταιρειών, όπως είναι η Gazprom».

 

Στο διάστημα
Αλλά και στον διαστημικό τομέα, οι Ρώσοι συμφώνησαν ήδη να εκτοξευθεί το Σογιούζ για εμπορικούς σκοπούς από γαλλικό κοσμοδρόμιο, ενώ Μόσχα και Παρίσι συνεργάζονται ήδη για την κατασκευή ενός ρωσικού αεροσκάφους μεγάλων αποστάσεων.

Όσο για τα καυτά θέματα -Ιράν, Κόσοβο, αντιπυραυλική ασπίδα- οι δύο ηγέτες προσπάθησαν να αποφύγουν κάθε δημόσια εκτενή αναφορά σε αυτά, αν και ο Σαρκοζί έκανε λόγο για βήματα προς τη γεφύρωση των αντιθέσεων όσον αφορά το Ιράν.

Αργότερα, πάντως, μιλώντας σε φοιτητικό ακροατήριο, ο Γάλλος πρόεδρος υπεραμύνθηκε της φιλίας του με τις ΗΠΑ, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι «υποταγής». Καμία χώρα δεν μπορεί να εξουσιάζει όλο τον κόσμο, όσο μεγάλη και αν είναι, πρόσθεσε, ικανοποιώντας εν μέρει τις ανησυχίες του ακροατηρίου του.

Σε κάθε περίπτωση, κατάφερε να ικανοποιήσει ένα από τα -κατά δήλωσή του - μεγάλα όνειρα της ζωής του: Να ξυπνήσει το πρωί και να δει την Κόκκινη Πλατεία!

 

Εκτοξεύτηκε η «Ενωμένη Ρωσία»

Σε επίπεδα-ρεκόρ εκτοξεύτηκε το ποσοστό της «Ενωμένης Ρωσίας», μετά την ανακοίνωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν ότι θα ηγηθεί της λίστας του κόμματος στις γενικές εκλογές του Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου VTsIOM, το ποσοστό του φιλικά προσκείμενου προς το Κρεμλίνο κόμματος ανέρχεται στο 54%, έναντι 48% στα τέλη Σεπτεμβρίου. Και η αύξηση αυτή οφείλεται σαφώς στην «παρέμβαση» Πούτιν, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το ινστιτούτο. 

 

 

πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Λέξεις Κλειδιά: Gazprom,συνομιλίες,Μόσχα,Πούτιν,Σαρκοζί