23.01.2001 16:46
Γεύση ...ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός

*Την επόμενη φορά που θα σας στείλουν πρόσκληση για εορταστικό δείπνο, με αφορμή την ορκωμοσία του νέου Αμερικανού προέδρου, με πληρωμένη την πενθήμερη διαμονή σε ξενοδοχείο πολυτελείας, αυτοκίνητο με οδηγό και τα εισιτήρια εισόδου (περί τα 2.000 δολάρια ΗΠΑ) και θα ζητούν να εξασφαλίσετε μόνο το σμόκιν στα μέτρα σας, καλύτερα να έχετε το νου σας.

 

Γιατί ο σκοπός μπορεί να είναι πονηρός, έστω κι αν την πρόσκληση υπογράφει κάποιος επιφανής δικηγόρος, με τον οποίον δεν θυμάστε ακριβώς πώς και πότε είχατε συνεργαστεί.

*Αυτές οι λεπτομέρειες φαίνεται πως δεν πρόσεξε ο Πάβελ Μπαραντίν, γραμματέας της υπό διαμόρφωσης Ομοσπονδιακής Ενωσης Ρωσίας-Λευκορωσίας και, επί Γέλτσιν, προσωπάρχης του Κρεμλίνου και βρέθηκε κρατούμενος στις ανακριτικές φυλακές της Νέας Υόρκης. Συνελήφθη πριν προλάβει να χαρεί νέες γνωριμίες, βάσει διεθνούς εντάλματος, το οποίο έχουν εκδώσει οι ελβετικές αρχές, κατηγορώντας τον για ύποπτες οικονομικές σχέσεις με οικοδομικές εταιρείες, που είχαν αναλάβει, με τη «μεσολάβηση» του, όλες τις αναπαλαιωτικές εργασίες στο Κρεμλίνο.

Τώρα στη Μόσχα ψάχνονται για το πρώτο αμερικανορωσικό διπλωματικό σκάνδαλο του έτους και τους πιθανούς συμβολισμούς του, ενώ ο ρωσικός Τύπος προσπαθεί να μαντέψει ποιος έστησε την παγίδα στον άλλοτε πανίσχυρο Μπαραντίν. Μήπως ο ίδιος ο Πούτιν, που βρήκε έναν εύσχημο τρόπο να ξεφορτωθεί ένα ακόμη απ' τα «βαρίδια» της εποχής Γέλτσιν; Μήπως ο κυνηγημένος «ολιγάρχης» Γκουσίνσκι, που θέλησε να χαλάσει το κλίμα συναίνεσης και να θυμίσει ότι η διαφθορά είναι ριζωμένη στα ανώτατα κλιμάκια της ρωσικής ηγεσίας; Η μήπως η νέα διοίκηση Μπους, που θέλησε να «τρίξει τα δόντια» στη Μόσχα, με την ταπεινωτική σύλληψη ενός υψηλόβαθμου αξιωματούχου της;

Ισως όλα να είχαν αποφευχθεί εάν ο κ. Μπαραντίν είχε φροντίσει να συμβουλευτεί π.χ. τον επιφανέστερο αστρολόγο της χώρας, Πάβελ Γκλόμπα, ο οποίος προέβλεψε ότι το 2001, χρονιά του φιδιού κατά το ασιατικό ωροσκόπιο, θα είναι για τη Ρωσία έτος επαναστάσεων, κρίσεων και βάλε, όπως τα 1905, 1917, 1929, 1941, 1953 κ.λπ. Εδώ που τα λέμε, σιγά την πρόβλεψη, μάστορα. Με μια «κρίση στη Ρωσία», πάντα μέσα θα 'σαι...

*Το ξέπλυμα ρωσικών κεφαλαίων σε ευρωπαϊκές -ειδικότερα γερμανικές- τράπεζες έγινε γνωστό ότι ερευνάται και από την Εισαγγελία της Φρανκφούρτης, όπου εκτιμάται ότι τα τελευταία χρόνια, από δύο μονάχα επιχειρηματίες της χώρας (Μπερεζόφσκι και Αμπραμόβιτς) φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό περί τα 15 δισεκατομμύρια γερμανικά μάρκα. Υπολογίζεται ότι, την τελευταία δεκαετία, τα κεφάλαια που έχουν διοχετευθεί με ποικίλους τρόπους στο εξωτερικό ανέρχονται σε 1,6-1,8 τετράκις εκατομμύρια δραχμές και η επανεισαγωγή τους στη ρωσική οικονομία αποδεικνύεται το πιο δυσεπίλυτο πρόβλημα της ηγεσίας Πούτιν. Οι σχέσεις του Κρεμλίνου με πολλούς εκπροσώπους της «οικονομικής ελίτ» της χώρας βαίνουν από το κακό στο χειρότερο, με πιο χαρακτηριστική την ανοιχτή κόντρα με τον ιδιοκτήτη αντιπολιτευόμενων ΜΜΕ, Βλαντιμίρ Γκουσίνσκι, που συνελήφθη στην Ισπανία και ζητείται η έκδοσή του στη Ρωσία.

*Στην υπόθεση ενεπλάκη και ο Τεντ Τέρνερ του CNN, που προσφέρει 300 εκατομμύρια δολάρια για το 25% του τηλεοπτικού δικτύου ΝΤΒ, αλλά ζητεί την προσωπική εγγύηση του Βλαντιμίρ Πούτιν ότι το κανάλι θα παραμείνει «ανεξάρτητο». Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο κ. Τέρνερ ζητεί αυτό που λέγεται ρωσικά «κρίσα», δηλαδή σκέπη, προστασία, άνευ της οποίας καλύτερα να μη σκεφθείς να ξεκινήσεις επιχειρηματική δραστηριότητα στη σημερινή Ρωσία. Το Κρεμλίνο λέει φυσικά ότι τέτοιου είδους προεδρική παρέμβαση απαγορεύεται και ο χορός καλά κρατεί.

*Ο επικεφαλής του ιδρύματος και υπερασπιστής της διαφάνειας, Αλεξέι Σίμονοφ, προτείνει 100 εκατομμύρια τηλεθεατών να βάλουν από ένα δολάριο και να παρέμβουν αγοράζοντας μετοχές του μοναδικού ιδιωτικού δικτύου της χώρας. Απίθανο μου φαίνεται να βρεθεί άνθρωπος πλην Πούτιν και μηχανισμός πλην Κρεμλίνου να συσπειρώσει τα 2/3 του ρωσικού πληθυσμού... Χώρια που λίγοι πιστεύουν πια στα αγνά αισθήματα και τις ικανότητες των οπαδών της διαφάνειας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι οποίοι πάλι διαπίστωσαν, σε έκτακτο συνέδριό τους, ότι η Ρωσία «οπισθοχωρεί στον ολοκληρωτισμό, με σιγανές, έντεχνες μεθόδους».

*Κι επειδή κάποιοι αναγνώστες πήραν στα σοβαρά κάτι για συνταγές που κατά καιρούς έγραψα, το μόνο που είμαι σε θέση αυτήν τη στιγμή να προτείνω είναι η «Βαλεντίνα» στην Καλλιθέα, με οικογενειακή κουζίνα από την πρώην Σ. Ενωση. Δείξτε όμως και το κουπόνι της «Γεύσης» για να κερδίσουμε και εμεί καμιά μερίδα, την άλλη φορά που θα (ξανα)πάμε.

 
πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: πρόσκληση,σμόκιν,Γέλτσιν,Κρεμλίνο,ξέπλυμα