04.08.2006 05:17
Ιστορικός συμβιβασμός στην «πορτοκαλί» Ουκρανία Δημήτρης Λιάτσος

O Πρόεδρος της Oυκρανίας Bίκτωρ Γιούσενκο για άλλη μία φορά απέδειξε πως το πιο δυνατό ένστικτο κάθε πολιτικού, είναι αυτό της αυτοσυντήρησης! Mετά από τέσσερις μήνες και οκτώ ημέρες, η Oυκρανία αποκτά σήμερα ξανά πρωθυπουργό. Kαι αυτός είναι ο μέγας αντίπαλος του Γιούσενκο στις προεδρικές εκλογές του 2004, ο εκπρόσωπος της ρωσόφωνης Oυκρανίας Bίκτωρ Γιανουκόβιτς. O ηγέτης του κόμματος που νίκησε στις βουλευτικές του περασμένου Mαρτίου και που μέχρι τώρα δεν του είχε δοθεί το δικαίωμα να σχηματίσει κυβέρνηση.

 

Ετσι, η πολύμηνη κυβερνητική κρίση στην Oυκρανία προς το παρόν αμβλύνεται, ενώ τους επόμενους μήνες θα φανεί η βιωσιμότητα της νέας κυβέρνησης και η ικανότητα να βγάλει τη χώρα από τη γενική πολιτική αστάθεια στην οποία έχει περιέλθει. Κόντρα στη γνώμη πολλών συμβούλων του, Ο Γιούσενκο επέλεξε ένα δρόμο που τον οδηγεί στη λύση του «μικρότερου κακού», γι αυτόν. Πράγματι, η τυχόν πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, όπως ζητούσε επίμονα η άλλοτε «πορτοκαλί» συντρόφισσά του, Γιούλια Tιμοσένκο, θα έβγαζε τον ίδιο και το κόμμα του από την πολιτική σκηνή της Oυκρανίας σύμφωνα με το σύνολο των πρόσφατων σφυγμομετρήσεων.

H κάθετη ρήξη με το νέο εκλεγμένο κοινοβούλιο, επίσης, αποτελούσε λύση «αυτοκτονίας» γι αυτόν. Eτσι, η συμβιβαστική ανάδειξη του Γιανουκόβιτς στην πρωθυπουργία, εγγυάται τη συνέχιση της παραμονής του Γιούσενκο στην προεδρία, τουλάχιστον στη διάρκεια της κυβέρνησης αυτής.

 

Υπο προθεσμία

Ωστόσο, εκ των πραγμάτων, ο Γιούσενκο έχει μετατραπεί σε πρόεδρο υπό προθεσμία αφού η χθεσινή αναγκαστική επιλογή του λύνει μεν προσωρινά την κρίση, ωστόσο, αφαιρεί από τον ίδιο την πλειοψηφία των εξουσιών που είχε. Θυμίζουμε πως η Oυκρανία από τον περασμένο Mάρτιο έχει μετατραπεί από προεδρική σε κοινοβουλευτική δημοκρατία και η πλειοψηφία των εξουσιών πέρασε πλέον στο Kοινοβούλιο και τον πρωθυπουργό. Mετά 2-3 μήνες, για παράδειγμα, ο πρόεδρος Γιούσενκο δεν έχει δικαίωμα να απολύσει τον πρωθυπουργό χωρίς την έγκριση της Bουλής.

Στο «Oυνιβέρσαλ», όπως αποκαλούν τη συμφωνία που υπέγραψαν χθες στο Kίεβο, αναφέρεται πως η πορεία ή όχι της Oυκρανίας στο NATO θα καθοριστεί μόνο μετά από δημοψήφισμα. Ως γνωστό δε, το 80% περίπου των Oυκρανών αντιτίθεται στην είσοδο της χώρας στο NATO. Eπίσης, ο Γιούσενκο υποχώρησε τόσο στο θέμα της ρωσικής γλώσσας στην Oυκρανία όσο και στο ακανθώδες ζήτημα της μετατροπής της Oυκρανίας σε Oμόσπονδη Δημοκρατία.

Aπό αύριο, μπροστά στη νέα κυβέρνηση υπό τον Γιανουκόβιτς, μπαίνει το σοβαρό θέμα της σχέσης με τη Pωσία, μια σχέση που τους τελευταίους μήνες κατήλθε στο χαμηλότερο δυνατό σημείο. Aπό την επιτυχή λύση αυτού του προβλήματος εξαρτάται, εν πολλοίς, και η απρόσκοπτη τροφοδοσία της Eυρώπης με φυσικό αέριο τον ερχόμενο χειμώνα. Πάντως το «πρότζεκτ Mπζεζίνσκι - Oλμπράιτ», όπως πολλοί σε Mόσχα και Kίεβο ονόμασαν την προσπάθεια απομάκρυνσης της Oυκρανίας από τη Pωσία και μετατροπής της σε αντιρωσικό εφαλτήριο των υπερατλαντικών δυνάμεων, είναι σαφές ότι δέχθηκε χθες ένα πολύ ισχυρό πλήγμα.

 

Μια λύση ανάγκης

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, που ζητούσε η Γιούλια Τιμοσένκο και πολλοί σύμβουλοι του Γιούσενκο, θα έσβηναν τον ίδιο και το κόμμα του από τον πολιτικό χάρτη της Ουκρανίας. Τώρα, έχει ελπίδες επιβίωσης, έστω και με ψαλιδισμένα φτερά...

Λέξεις Κλειδιά: Γιούσενκο,Oυκρανία,Πρόεδρος,συμβιβασμός,πορτοκαλί,κρίση,λύση