24.10.2010 23:51
Νέος δήμαρχος της Μόσχας το δεξί χέρι του Πούτιν Γιώργος Σινανίδης

Ο Σεργκέι Σαμπιάνιν κρατά αποστάσεις από τον προκάτοχό του Γιούρι Λουσκόφ, ο οποίος απομακρύνθηκε με ταπεινωτικό τρόπο από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

 

Από την Πέμπτη το τιμόνι της ρωσικής πρωτεύουσας έχει περάσει και επισήμως στα χέρια του 52χρονου Σεργκέι Σαμπιάνιν, που ορκίστηκε νέος δήμαρχος της πόλης. Υποσχέθηκε μεγαλύτερη επικοινωνία με τους δημότες και αντιμετώπιση των πληγών της Μόσχας, όπως η ανεξέλεγκτη και χαοτική δόμηση και η διαφθορά.

Με τις πρώτες κιόλας δηλώσεις του ο Σαμπιάνιν έδωσε το στίγμα μιας διαφορετικής από την έως σήμερα αντιμετώπιση των πολιτών, παίρνοντας διαρκώς όλο και μεγαλύτερες αποστάσεις από την κληρονομιά του Γιούρι Λουσκόφ, ο οποίος απομακρύνθηκε με ταπεινωτικό τρόπο από τον πρόεδρο Μεντβέντεφ αμέσως μετά το αποπνικτικό για τη Μόσχα καλοκαίρι των πυρκαγιών, μετά 18 χρόνια ακλόνητης κυριαρχίας του στο “κράτος εν κράτει”.

Ο ίδιος ο Λουσκόφ, υπό τη νέα του ιδιότητα, ως καθηγητής πανεπιστημίου έδινε τη στιγμή της ορκωμοσίας του διαδόχου του διάλεξη για την ανάπτυξη της πόλης και ανακάλυπτε, οψίμως, ότι το κυβερνητικό κόμμα Ενιαία Ρωσία, από το οποίο αποχώρησε μετά την εκδίωξή του, είναι “αντιδημοκρατικό και γραφειοκρατικό” κόμμα, που δεν προάγει την ευημερία των πολιτών.

Η νέα ηγεσία του δήμου υποσχέθηκε διαφάνεια και ανοιχτά χαρτιά έναντι όλων, ωστόσο είναι προφανές ότι εκείνος που θα έχει την πρωτοκαθεδρία στην επικοινωνία με τον Σ. Σαμπιάνιν και στην επίδραση στην πολιτική του δεν είναι άλλος από τον έως προχθές προϊστάμενό του, τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος ευχήθηκε με θερμά λόγια καλή θητεία στο θεωρούμενο “δεξί του χέρι” από το 2005, που ανέλαβε καθήκοντα επικεφαλής του προεδρικού γραφείου και αμέσως μετά προσωπάρχη του γραφείου του ρώσου πρωθυπουργού.

“Είμαι βέβαιος ότι θα αποδειχθεί πολύ καλός δήμαρχος”, είπε ο Β. Πούτιν ξεπροβοδίζοντας τον συνεργάτη του και εγκωμιάζοντας την εκσυγχρονιστική θητεία του στο πλευρό του και τον ρόλο του στην προώθηση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, που για τα δεδομένα και τα μεγέθη της Ρωσίας αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ εργαλείο πολιτικής. Ο ρώσος ηγέτης απένειμε στον Σαμπιάνιν το μετάλλιο Σταλίπιν (μεταρρυθμιστή τσαρικού πρωθυπουργού) και υπογράμμισε ότι “οι Μοσχοβίτες δεν θα μετανιώσουν για την επιλογή τους”.

Ο Β. Πούτιν αναφερόταν προφανώς στην υποστήριξη που εξέφρασε η τοπική Δούμα της Μόσχας με ψήφους 32 έναντι 2 υπέρ της υποψηφιότητας Σαμπιάνιν, μια εν πολλοίς τυπική διαδικασία, καθώς η κυβερνώσα Ενιαία Ρωσία έχει τον απόλυτο έλεγχο της τοπικής κυβέρνησης με συμβολική εκπροσώπηση της κομμουνιστικής αντιπολίτευσης. Στην πραγματικότητα ο πληθυσμός της Μόσχας δεν ψηφίζει για τον κυβερνήτη του, όπως συμβαίνει αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση στο σχολείο του Μπεσλάν και στις 89 περιφέρειες που συγκροτούν τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ο φημισμένος για τη σιβηριανή ευθύτητα και αυστηρότητά του Σαμπιάνιν κάνει με τις πρώτες παρεμβάσεις του σφοδρή κριτική στην κατάσταση στην οποία βρίσκεται η οικονομία της πόλης, η οποία “μοιάζει με επιδοτούμενη περιοχή”, τη στιγμή που πρόκειται για τόπο συγκέντρωσης του περισσότερου πλούτου της Ρωσίας αλλά και περισσότερων από 15.000.000 κατοίκων, μόνιμων και περιστασιακών. Ο νέος δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα εξαφανιστούν οι “άγριες αγορές” και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα, αφήνοντας σοβαρά υπονοούμενα για κέρδη από τη διαφθορά που είχαν καθιερωθεί αλλά θα θιγούν. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί θυμούνται την αμύθητη περιουσία προπαντός της συζύγου του κ. Λουσκόφ Γιλένας Μπατούρινα, η οποία μέσα σε μερικά χρόνια αναδείχθηκε στην πλουσιότερη γυναίκα στη Ρωσία και στην τρίτη πλουσιότερη παγκοσμίως, όμως προς το παρόν λίγοι πιστεύουν ότι θα δούμε άμεσα μια μαζική εκθεμελίωση του κράτους Λουσκόφ ή πολύ περισσότερο διώξεις εις βάρος του πρώην δημάρχου, ο οποίος φαίνεται να διαπραγματεύεται να μείνει ανενόχλητος με αντίδωρο την αποχή του από την πολιτική ζωή.

Εντολή να αυξηθεί το επίπεδο ζωής των Μοσχοβιτών έδωσε ο πρόεδρος Μεντβέντεφ συγχαίροντας τον νέο δήμαρχο και ζητώντας ιδιαίτερη προσοχή στα κοινωνικά προβλήματα της πόλης και στις κατηγορίες εκείνες του πληθυσμού με τις μεγαλύτερες ανάγκες, όπως π.χ. οι συνταξιούχοι και η νεολαία. Δίνοντας μια πρώτη γεύση μεγαλύτερης κοινωνικής ελευθερίας η νέα διοίκηση του δήμου επέτρεψε για πρώτη φορά εκδηλώσεις οργανώσεων ομοφυλοφίλων, καθώς και τη διοργάνωση της καθιερωμένης διαδήλωσης της 31ης του μηνός για την υπεράσπιση του άρθρου 31 του ρωσικού Συντάγματος, που κατοχυρώνει το δικαίωμα του συνέρχεσθαι και της ελεύθερης έκφρασης γνώμης.

Η αλήθεια είναι ότι ο διάλογος χάλασε στην πορεία, με την ηγεσία του δήμου να καταγγέλλει τους διοργανωτές της διαδήλωσης ως “προβοκάτορες”, οι οποίοι με τη σειρά τους καταδικάζουν ως κωμικές τις προσπάθειες να μειωθεί ο αριθμός όσων θα συγκεντρωθούν από 1.500 σε 200, ειδάλλως να μεταφέρουν την εκδήλωσή τους εκτός του κέντρου της πόλης, για να μην προκαλούν προβλήματα στην κυκλοφορία.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο διάλογος επίσημων αρχών και κοινωνίας μπήκε σε άλλη βάση, ενώ στη συνέχιση της υπάρχουσας στενής συνεργασίας του δήμου της Μόσχας με την εκκλησία ελπίζει και ο πατριάρχης Κύριλλος, ο οποίος επίσης ευχήθηκε “καλούς καρπούς” στο έργο του Σ. Σαμπιάνιν. Η μακρόχρονη και προνομιακή σχέση του Γ. Λουσκόφ με το Πατριαρχείο Μόσχας δεν μπορούσε να τον σώσει όταν το Κρεμλίνο αποφάσισε ότι ο κύκλος αυτός έπρεπε να κλείσει, γι’ αυτό και με διαδικασίες αυτοματισμού ο Σ. Σαμπιάνιν αποκτά τη θέση-κλειδί στην πυραμίδα της ρωσικής εξουσίας και προπαντός της διεθνούς αναγνωρισιμότητας, η οποία συνοδεύει αναπόφευκτα τη δραστηριότητα του δημάρχου Μόσχας.


“Θα το ξανασκεφτεί”

Ο αποπεμφθείς δήμαρχος Γιούρι Λουσκόφ ερωτοτροπεί με την ιδέα να δραστηριοποιηθεί πολιτικά στον χώρο της φιλοδυτικής φιλελεύθερης Δεξιάς και της κληρονομιάς του Μπορίς Γέλτσιν, που έχει βρεθεί να μην έχει κοινοβουλευτική εκπροσώπηση στη σημερινή Ρωσία, όμως τα διλήμματα είναι πολλά και ογκώδεις οι φάκελοι των καταγγελιών εναντίον της αμφιλεγόμενης δημαρχικής πολιτείας του, οπότε είναι αρκετοί όσοι πιστεύουν ότι θα ακούσει τελικά τη συμβουλή του Κρεμλίνου και “θα το ξανασκεφτεί”.
 

πηγή: ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Λέξεις Κλειδιά: Σαμπιάνιν,δήμαρχος,Μόσχα,ορκίστηκε,δηλώσεις