13.02.2001 00:00
«Γεφυροποιός» ο Φίσερ στη Μόσχα, ουδέτερος ο Πούτιν στην Ουκρανία Θανάσης Αυγερινός

Η προγραμματισμένη συνάντηση των δύο προέδρων έγινε στο Ντνιεπροπετρόφσκ, βιομηχανικό κέντρο της Ουκρανίας, 480 χλμ. νοτιοανατολικά του Κιέβου και κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, όπου κυριαρχούν φιλορωσικά αισθήματα. Στο εργοστάσιο-γίγαντα του «Γιουσμάς» των 22.000 εργατών, άλλοτε κέντρο παραγωγής των σοβιετικών πυραύλων, όπου ξεκίνησε την καριέρα του ο Κούτσμα ως διευθυντής την περίοδο 1986-1992, εξελίχθηκε το μεγαλύτερο μέρος των διαβουλεύσεων και υπογράφηκαν πανηγυρικά υπό συνεχείς επευφημίες 16 συμφωνίες οικονομικής συνεργασίας.

Συμβολικότερη όλων είναι η απόφαση επανένωσης των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, τα οποία είχαν διαχωριστεί το 1999, λόγω των χρεών της Ουκρανίας προς τη Ρωσία, κυρίως για την προμήθεια φυσικού αερίου, που υπολογίζονται σε 1,4-2 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ εξίσου σημαντική χαρακτηρίζεται και η προώθηση των σχεδίων αεροδιαστημικής συνεργασίας, ένας απ' τους λίγους τομείς όπου η τεχνογνωσία των δύο χωρών συνεχίζει να κρατά τις πρώτες θέσεις παγκοσμίως.

Οι φωνές των εργαζομένων «αγαπάμε τη Ρωσία, να μείνετε πάντα μαζί» και η απάντηση των προέδρων «γι' αυτό ήρθαμε» ήταν το καλύτερο σκηνικό, τόσο για το κλίμα αναθέρμανσης των σχέσεων με τις πρώην σοβιετικές Δημοκρατίες, που καλλιεργεί το Κρεμλίνο, όσο και για τον Λ. Κούτσμα, που τελευταία ακούει μόνο αποδοκιμασίες.

 

Δολοφονία

Το κίνημα «Η Ουκρανία χωρίς Κούτσμα», που ξεκίνησε με αφορμή το «Κούτσμα-γκέιτ», δηλαδή την αποκάλυψη ηχογραφημένων συνομιλιών, στις οποίες ο πρόεδρος φέρεται να παραγγέλνει την εξαφάνιση του Γκεόργκι Γκονγκάντζε, αντιπολιτευόμενου δημοσιογράφου, που βρέθηκε νεκρός το Νοέμβριο, έχει αγκαλιάσει πλέον το σύνολο των αντιπάλων του.

Η εθνικιστική αντιπολίτευση τον επικρίνει μάλιστα ότι για να κρατηθεί στην εξουσία είναι έτοιμος να δώσει «γη και ύδωρ» στη Μόσχα, καθώς οι σχέσεις του με τις δυτικές πρωτεύουσες κλονίστηκαν ήδη επικίνδυνα. Καθημερινά χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώνονται στο Κίεβο ζητώντας εντονότερα από ποτέ την παραίτηση του προέδρου, ενώ σε τρεις τουλάχιστον περιπτώσεις το τελευταίο δεκαήμερο σημειώθηκαν ισχυρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις ασφαλείας, που προχωρούν σε συλλήψεις και βρίσκονται αντιμέτωπες με τη σοβαρότερη πολιτική κρίση των τελευταίων χρόνων.

 

Ο Φίσερ

Ο Β. Πούτιν επέστρεψε χθες βράδυ στη Μόσχα, έχοντας κάθε λόγο να είναι ικανοποιημένος, και σήμερα πιθανότατα θα δεχθεί στο Κρεμλίνο το Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, επιβεβαιώνοντας τις θερμές σχέσεις με το Βερολίνο, το μεγαλύτερο οικονομικό εταίρο και πιστωτή της Ρωσίας.

Μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους για τις επαφές του στη Μόσχα ο κ. Φίσερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «στο τέλος, οι Ρώσοι θα αποδεχτούν με κάποιο τρόπο» την προτεινόμενη από την Ουάσιγκτον αναθεώρηση της Συνθήκης του 1972 και την κατασκευή του αμερικανικού αντιβαλλιστικού συστήματος. Σημείωσε μάλιστα ότι τα μεγαλύτερα προβλήματα θα υπάρξουν με την Κίνα, η οποία θα μπορούσε να αντιδράσει κατασκευάζοντας δικό της απαντητικό σύστημα. Παραμένει πάντως ασαφές εάν προέκυψαν συγκεκριμένα στοιχεία της «ρωσικής υποχωρητικότητας» από τις συνομιλίες με τον Ιγκορ Ιβανόφ ή η πρόβλεψη Φίσερ προκύπτει κυρίως από την εκτίμηση ότι η Μόσχα δεν θα μπορούσε να αντέξει οικονομικά ένα νέο ανταγωνισμό εξοπλισμών.

Με το πέρας των συνομιλιών του ο Γ. Φίσερ δήλωσε ότι δεν χρειάζεται μεσολαβητής ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ, αλλά υπογράμμισε ότι η Γερμανία ενδιαφέρεται ώστε η συζήτηση θεμάτων στρατηγικής σταθερότητας μεταξύ των δύο χωρών να διεξαχθεί σε κλίμα συνεργασίας και όχι αντιπαράθεσης, γι' αυτό προτίθεται να μεταφέρει τις εντυπώσεις του σύντομα στον Κόλιν Πάουελ στην Ουάσιγκτον.

Ο Ι. Ιβανόφ περιορίστηκε να επαναλάβει την αντίθεσή του στα αμερικανικά σχέδια, επιμένοντας ότι η διατήρηση της στρατηγικής ισορροπίας και της διεθνούς σταθερότητας είναι οι αρχές που καθορίζουν την εξωτερική πολιτική της χώρας, άρα και τις σχέσεις με τις ΗΠΑ. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα ζητήσει από τον Κ. Πάουελ να μάθει τι ακριβώς ανησυχεί τη σύμβουλο ασφαλείας Κ. Ράις, η οποία χαρακτήρισε πρόσφατα τη Ρωσία απειλή για τις ευρωπαϊκές χώρες και τις ΗΠΑ.

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: συνάντηση τ,συνάντηση,Ντνιεπροπετρόφσκ,Ουκρανία,Κούτσμα,δολοφονία,Φίσερ