15.02.2001 00:00
Γεύση... ΑΠΟ ΜΟΣΧΑ Θανάσης Αυγερινός

*Ηρθε και στην παλαιοημερολογίτικη Μόσχα η Αποκριά κι έχουμε πέσει με τα μούτρα σ' αυτές τις φανταστικές ρωσικές κρέπες, τα «μπλινί» (χαϊδευτικά «μπλίντσικι»), που καταναλώνονται αυτές τις μέρες βουνά ολόκληρα, με γέμιση γλυκιά ή αλμυρή, ό,τι θέλετε.

 

Εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία -εσείς δηλαδή τι θα κάνατε;- και προτιμούμε σολομό ή χαβιάρι, όσο υπάρχουν ακόμη σε προσιτή τιμή, με βότκα παγωμένη, κρύσταλλο, απ' την ομώνυμη φημισμένη φάμπρικα «Κριστάλ». (Κρίμα που έχουν ακόμη αδύνατες δημόσιες σχέσεις οι Ρώσοι και δεν διαβάζουν τη «Γεύση» να μου στείλουν κανένα κασονάκι...). Η εταιρεία μάλιστα κυκλοφόρησε και μπουκάλια με «ξυστό» πάνω στην ετικέτα -να μια καλή ιδέα για την τζογαδόρικη πατρίδα μας.

*Πίνουν, πίνουν οι Ρώσοι, από μικροί για να μεγαλώσουν και μετά αρχίζουν τους χουλιγκανισμούς. Σηκώθηκε η Μόσχα στο πόδι πριν από λίγο καιρό από έναν πιτσιρικά, που την έστησε κανά δυο μέρες στο παράθυρό του κι έριχνε σε λεωφορεία με αεροβόλο. Δεν θέλουν και πολύ εδώ οι επιβάτες να τα κάνουν επάνω τους... Προχθές πάλι η αστυνομία σήκωσε τα χέρια ψηλά, όταν έσπασαν τα τηλέφωνα από φαρσέρ -«τηλεφωνικούς τρομοκράτες» τους αποκαλούν- που απειλούσαν ότι έχουν παγιδεύσει και θα ανατινάξουν σπίτια, ξενοδοχεία, νοσοκομεία και το σύμβολο της Μόσχας, τον Αγιο Βασίλειο στην Κόκκινη Πλατεία. Είναι εποχή αυτή να ρισκάρεις; Οχι βέβαια... Ξαμολήθηκαν λοιπόν τα ειδικά συνεργεία με εκπαιδευμένα σκυλιά και πυροτεχνουργούς, αλλά τζίφος. Κι οι κάτοικοι της πόλης μουρμουρίζουν ότι πάει πια, η αστυνομία έχει χάσει προ πολλού την παλιά της φόρμα. Πού εκείνος ο καιρός που σε κουτούπωνε κάποιος μυστικός, πριν προλάβεις να κατεβάσεις το ακουστικό του τηλεφωνικού θαλάμου... Ετσι είναι η φύση του μέσου (Ρώσου) ανθρώπου. Ολα δικά του τα θέλει. Και ο ένας στους δύο να είναι χαφιές για τους υπόλοιπους, αλλά όχι και να μας αγγίξει εμάς το χαφιεδιλίκι του διπλανού μας...

*Πέντε-έξι νεολαίοι που παίζουν με άλλα πράγματα θυμήθηκαν τα 90 χρόνια από το θάνατο του Δούκα Νικολάι Κροπότκιν, κλασικού του ρωσικού αναρχισμού, και πήγαν με τα λάβαρά τους στο νεκροταφείο. Να δείτε, που πίσω απ' το νεκροταφείο, οι γενιές που έρχονται θα 'ναι πολύ πιο τσαμπουκαλεμένες και θα ταράξουν τη ρωσική μακαριότητα. Το παιχνίδι των μικρών το συνεχίζουν τα μεγάλα παιδιά: οι λαοπατέρες της Κρατικής Δούμας, που εντόπισαν αυτή την εβδομάδα το πρόβλημα της χώρας στις τηλεοπτικές διαφημίσεις. Στη συζήτηση αναπτύχθηκαν επιχειρήματα του τύπου: «Εμείς δηλαδή που ζούσαμε στην ΕΣΣΔ χωρίς διαφημίσεις;», «στους πλούσιους δεν χρειάζονται γιατί έτσι κι αλλιώς ξέρουν τι και πώς θα το βρουν, ούτε στους φτωχούς γιατί ταράζονται ψυχικά αφού δεν μπορούν να αγοράσουν τα προϊόντα που συνήθως διαφημίζονται». Τελικά απαγορεύθηκαν μόνο οι διαφημίσεις για τσιγάρα και σερβιέτες, οι οποίες κατά τη στραμπουληγμένη σοβιετική αντίληψη κάποιων βουλευτών είναι κι αυτές ανήθικο και άχρηστο καταναλωτικό προϊόν.

*Αυτά τα περίεργα ακούμε το πρωί, και το βράδυ πάμε για ομαδική ψυχοθεραπεία στον «Κινέζο πιλότο Τζάο Ντα», έναν υπόγειο μουσικό παράδεισο στο «Κιτάι-Γκόροντ», την Chinatown της Μόσχας. Εκεί μπορείς ν' ακούσεις απ' το σοβιετικό εθνικό ύμνο, που τραγουδάει όρθια η διπλανή παρέα, μέχρι φεστιβάλ περιπλανώμενων μουσικών. Αύριο θα πάμε ν' ακούσουμε την Πελαγία Χάνοβα απ' το Νοβοσιμπίρσκ, με φωνή σχεδόν τέσσερις οκτάβες, που τραγουδάει ρωσικά παραδοσιακά τραγούδια για τον πατριάρχη Αλέξιο, τον Γέλτσιν και τη Χίλαρι. «Ο Μπαρίς Νικαλάγεβιτς δάκρυσε» θυμάται η 35χρονη πλέον Πελαγία, «ο Σιράκ φώναζε συνέχεια "μπράβο, μπράβο" κι ο Κολ κοιμόταν». Πατσατζίδικα δεν έχει ακόμη στη Μόσχα, αλλά πού θα πάει, θα φτιάξουμε...

 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Μόσχα,Αποκριά,μπουκάλια,ξυστό,ετικέτα,τζογαδόρικη