16.03.2001 00:00
Ουκρανία: Ο πρόεδρος ζητεί στηρίγματα. Χείρα βοηθείας από τη Μόσχα. Θανάσης Αυγερινός

Καθημερινές είναι πλέον οι διαδηλώσεις της ουκρανικής αντιπολίτευσης στο Κίεβο και το αίτημα να παραιτηθεί ο πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα ακούγεται όλο και ισχυρότερο.

 

Μια από τις συνεχείς διαδηλώσεις της ουκρανικής αντιπολίτευσης στο Κίεβο. Σύμφωνα με τη Μόσχα, είναι «βαλτοί του Μπρεζίνσκι και της ουκρανο-πολωνικής ομογένειας στις ΗΠΑ»
Τη σκυτάλη των μαζικών διαμαρτυριών πήραν χθες από τους φιλελεύθερους και τους εθνικιστές, που προηγήθηκαν, οι Ουκρανοί κομμουνιστές, με μια εντυπωσιακή συγκέντρωση και πορεία στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας, όπου κυριάρχησαν συνθήματα υπέρ της ανασύστασης της Σοβιετικής Ενωσης και εναντίον του Κούτσμα και των «λακέδων του καπιταλισμού».

Δεν έλειψαν μάλιστα και οι προστριβές εντός κι εκτός του Κοινοβουλίου, η πλειοψηφία του οποίου δεν δέχθηκε να παραχωρήσει το βήμα στους διαδηλωτές, προκαλώντας την αποχώρηση των βουλευτών της Αριστεράς. Οι κομμουνιστές της Ουκρανίας έχουν αναθαρρήσει από την πρόσφατη συντριπτική νίκη των ομοϊδεατών τους στη Μολδαβία και ζητούν πρόωρες εκλογές και την ένταξη της χώρας στην υπό διαμόρφωση συνομοσπονδιακή Ενωση Ρωσίας - Λευκορωσίας και ίσως στο μέλλον και Μολδαβίας.

Εχοντας επιλέξει παλαιότερα τη διακριτική στήριξη του Λ. Κούτσμα, ως το «μικρότερο κακό» για τα ρωσικά συμφέροντα στην Ουκρανία, το Κρεμλίνο είναι ιδιαίτερα προβληματισμένο από τις εξελίξεις. Η μέχρι σήμερα κριτική του Κούτσμα φαίνεται πως ισχυροποιεί την εθνικιστική-αντιρωσική γραμμή στα πολιτικά πράγματα της χώρας και ο ηγέτης των κομμουνιστών Σιμονένκο δεν είναι η υποψηφιότητα, στην οποία θα μπορούσε να ποντάρει η ρωσική ηγεσία.

 

«Ο Μπρεζίνσκι»

Στην ημιεπίσημη ιστοσελίδα StranaRu, που αντανακλά τις απόψεις κύκλων του Κρεμλίνου, εμφανίστηκε μάλιστα και μια πρωτοφανούς επιθετικότητας ανάλυση των γεγονότων στο Κίεβο, όπου οι διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης και η προβολή τους από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης χαρακτηρίζονται υλοποίηση του αμερικανικής έμπνευσης «σχεδίου Μπρεζίνσκι» και εκτιμάται ότι έχουν σκοπό «το στρίμωγμα του Κούτσμα και την αντικατάστασή του από τον φιλοαμερικανό πρωθυπουργό Βίκτορ Γιούσενκο».

Κατά τον ουκρανικής καταγωγής αναλυτή Μπογκτάν Χμελνίτσκι, ο επιφανής Αμερικανός διπλωμάτης Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι δεν είναι ο αυτουργός, αλλά ο «πνευματικός πατέρας» των δυτικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών, που με την υποστήριξη της ουκρανο-πολωνικής ομογένειας στις ΗΠΑ, ετοιμάζουν τη διάδοχη κατάσταση στην Ουκρανία και την «περικύκλωση της Ρωσίας».

 

«Τρία στάδια»

Σύμφωνα με τον Χμελνίτσκι το σχέδιο περιλαμβάνει τρία βασικά στάδια, με το πρώτο να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη, καθώς η αποδυνάμωση των θέσεων του φοβισμένου Κούτσμα, που τελευταία έστρεψε περισσότερο το βλέμμα του προς τη Μόσχα, είναι ήδη γεγονός. Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει περικυκλωθεί από σκάνδαλα διαφθοράς και τις αντιδράσεις που προκαλεί η περίεργη εξαφάνιση και δολοφονία του αριστερού δημοσιογράφου Γκονγκάντζε, την οποία φέρεται ότι είχε παραγγείλει ο ίδιος. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της StranaRu, την προβολή του φιλοδυτικού πρωθυπουργού Γιούσενκο, ως μοναδικής υποψηφιότητας εκ μέρους της «ενιαίας - δημοκρατικής» αντιπολίτευσης, αναμένεται να ακολουθήσει η συστηματική δυσφήμηση κάθε άλλου πιθανού διεκδικητή της προεδρίας στο Κίεβο και προπαντός του κεντρώου σοσιαλιστή Αλεξάντρ Μορόζ και του πρώην επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών Γεβγκένι Μαρτσούκ. Με κυρίως αντίπαλο μόνο τον κομμουνιστή υποψήφιο, η νίκη του Γιούσενκο στις επόμενες προεδρικές εκλογές θεωρείται βέβαιη και τότε θα ξεκινήσει η τρίτη φάση του σχεδίου, που προβλέπει τη δημιουργία «καθεστώτος ελεγχόμενης έντασης μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας». Κατά τον Χμελνίτσκι, τότε θα επιβληθεί πλήρης ΝΑΤΟϊκός έλεγχος όλων των στρατιωτικών, ναυτικών, ενεργειακών και επικοινωνιακών συστημάτων και δικτύων της περιοχής, «έτσι ώστε να μην μπορεί να αμφισβητηθεί η αμερικανική κυριαρχία σε ολόκληρη την Ευρασία». Ο σιωπηλός Ψυχρός Πόλεμος ζει και βασιλεύει!
 

πηγή: Ελευθεροτυπία

Λέξεις Κλειδιά: Κούτσμα,Κίεβο,Μπρεζίνσκι,διαδηλώσεις,ομογένεια,προστριβές